• Lorem ipsum

De Glutenvrije Top 10 van Noortje (bekend van de Allergievrije Vega)

1 Nov 2018
door Marieke de Groot

 

Wie is Noortje?

Noortje ken je van het blog de Allergievrije Vega(n). Gezond eten is voor haar heel belangrijk en dat blijkt wel als ze vertelt waar ze op let bij haar voedingskeuzes: "Ik let er heel bewust op dat ik genoeg voedingsstoffen binnen krijg. Dan bedoel ik de macronutriënten, zoals eiwitten en vet maar ook micronutriënten, oftewel vitaminen en mineralen. Ik eet bijvoorbeeld best 'vet': ik eet namelijk veel producten met gezonde vetten: avocado, diverse soorten olie, olijven, pitten en zaden.

Tevens let ik erg goed op mijn eiwit-inname en zorg ik ervoor dat ik goede 'combinaties' maak, door bijvoorbeeld peulvruchten te combineren met glutenvrije granen of noten. Ik maak geregeld hummus, falafel, gevulde portobello, bonendips, dips van zaden en eet veel linzen, etc. Als ik niet genoeg eiwitten binnenkrijg neem ik een lepel eiwitpoeder (bv. door de soep of een smoothie). Qua micronutriënten hebben een aantal vitamines en mineralen mijn speciale aandacht, zoals een aantal B-vitamines en vitamine D."

 

 

 

De Glutenvrije Top 10 van Noortje

Geïnspireerd door Noortje's gezonde keuzes? Benieuwd wat Noortje haar favoriete producten zijn? Je leest het hieronder.

 

"Ik vond het erg leuk om 10 favoriete producten te mogen samenstellen! Ik zag eigenlijk pas later dat mijn 10 producten helemaal biologisch zijn, maar toevallig is het anderzijds ook weer niet, want ik let erg op wat ik koop.

Dan nu mijn Top 10 favoriete glutenvrije producten. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!"

 

 

1. Horizon Biologische Amandelen

Zoals ik al aangaf let ik op mijn eiwitinname en dan zijn amandelen erg handig en lekker: ze hebben een hoog eiwitgehalte! Ik reageer zelf gelukkig niet allergisch op noten/amandelen maar veel mensen wel. Ik heb een chufa-mix, dit is een handig hulpmiddel in de keuken om zelf plantaardige 'melk' te maken. De amandelen laat je weken en vervolgens kan je ze in de chufa verwerken tot heerlijke home-made amandelmelk!

 

 

2. Horizon Biologisch Amandelmeel

Amandelmeel is echt een 'must have' in de glutenvrije keuken, zeker als je ervan houdt om zoete lekkernijen te maken. Amandelmeel gebruik ik in taartjes, bananenbrood, pannenkoekjes en onlangs heb ik nog een lekker recept ontwikkeld voor een vegan en glutenvrije tiramisu met amandelmeel.

 

 

 

3. Primeal Biologisch Kastanjemeel

Een leuk alternatief voor amandelmeel is kastanjemeel. Kastanjemeel is licht zoetig van smaak, glutenvrij en onwijs lekker! Het is even een iets ander smaakje (wellicht wennen), maar echt een prima ingrediënt om mee te bakken. Ik maakte er onlangs nog een appeltaartje en cake mee (recept staat op mijn blog).

 

 

 

4. Amisa Biologische Falafelmix

Ik ben gek op kikkererwten (zo niet: verslaafd). Ik eet ze echt dagelijks, van kikkererwten door de salade tot hummus én van YAM desem brood (hier zit het ook in!) tot falafel! Goed voor de eiwitinname, zeker als je het combineert met glutenvrije granen of rijst. Ik vind de Amisa Falafelmix onmisbaar in het keukenkastje! Met deze mix heb je namelijk altijd falafel in huis. Stel je wilt onverwachts falafel maken voor een barbecue of visite? Met water en dit pakje heb je snel een falafel op tafel. Ik eet niet graag uit 'pakjes en zakjes' maar dit is toch wel echt een goede uitzondering! In de ingrediëntenlijst tref je als hoofdbestanddeel kikkererwt, enkele groenten, specerijen en olijfolie van gecontroleerde biologische landbouw. Voor een 'pakje' echt prima!

 

 

 

5. Leev Biologische Havermout

Granen zijn voor ons Nederlanders vaak dé koolhydraatbron (omdat we relatief veel brood eten)! Ik heb altijd wel glutenvrije haver in huis. Haver is lekker in je 'overnight oats', maar ook om zelf brood mee te bakken of snackjes mee te maken, zoals mueslirepen! Je kunt de havermout ook gebruiken om zelf glutenvrije havermelk te maken voor in je cappuccino :)

 

 

 

6. Sea Tangle Kelp Noodles

Kelp noodles zijn erg lekker én heel gezond. Ze bevatten super veel voedingsstoffen, waaronder jodium. Jodium zit in brood (gejodeerd zout) dus zeker als je geen brood eet, is het goed om op je jodium inname te letten. Als vegan/vegetariër krijg je ze immers ook niet binnen door vis. Deze noodles vind ik heel lekker met verse mango en een zelfgemaakt kerrie/kokos-sausje (recept op mijn blog)!

 

 

 

7. Le Pain des Fleurs, variant 100% Boekweitcrackers (biologisch) zonder zout

Boekweit is denk ik mijn favoriete glutenvrije alternatief voor wat betreft 'hartig' eten, zoals een pannenkoek met groenten en vegan kaas of als cracker bij het ontbijt/lunch! Boekweit is ook handig in een roux of ander sausje. Deze boekweitcrackers vind ik ook heel erg lekker. Ik heb zelf altijd de Le Pain des Fleurs crackers en dan de 100% boekweit (er zijn twee soorten). Dit merk heeft heel veel soorten crackers maar deze is mijn favoriet.

 

 

 

8. Terrasana Biologische Linzenpasta (Maccheroni Di Lenticchie)

Deze pasta bestaat uit linzen! Ik eet graag verwerkte linzen, zoals deze pasta of pappadum! Linzen zijn een licht verteerbare eiwitbron! Ik gebruik deze linzenpasta ook vaak als ingrediënt in een koude pastasalade. Handig voor mee naar het werk als lunch!

 

 

 

9. Horizon Zonnebloempasta

Een van mijn favoriete soorten van beleg is zonnebloempasta: dit is erg rijk aan eiwit, vezels maar ook heel vet (circa 50%). Ik smeer een dun laagje zonnebloempittenpasta, beleg met stukjes avocado en een klein lepeltje hennepzaad. Eventueel aangevuld met gegrilde groenten, kiemen, cressen etc. Elk ontbijt of elke lunch wordt zo een feestje!

 

 

 

10. Terrasana Raw Hennepzaad

 

De zaadjes van de hennepplant! Een goede aanvulling voor vega's en voor mij een goed alternatief voor soja (ik eet geen soja), want de zaden zijn erg eiwitrijk en heel goed te verteren. Ik strooi ze over een broodje, salade, soep, gebruik ze als onderdeel van dips of eet hennep als 'tofu' (hempfu)!

 

 

 

Glutenvrije Top 10's van andere bloggers lezen?

Je bekijkt alle top 10 glutenvrije producten van je favoriete bloggers en onze medewerkers op deze pagina vol met inspiratie!

 

 

 
Noortje is vaste gastblogger op Glutenvrijemarkt.com. Ze heeft maar liefst 3 opleidingen op voedingsgebied succesvol afgerond en specialiseert zich nu in orthomoleculaire voedingsleer. Als ervarings- en voedingsdeskundige inspireert Noortje ons om gezond én lekker allergievrij te eten én laat ze zien dat dit ook heel goed mogelijk is als vegetariër of veganist. Meer lezen van Noortje? Neem een kijkje op haar blog De Allergievrije Vega(n)!
 
 
 
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter