• Lorem ipsum

Glutenvrij en veganistisch eten: tips en tricks van een (ervarings)deskundige

17 Jul 2018
door Noortje Meerman - van Haaren

Granen zijn voor veel mensen een belangrijke bron van koolhydraten, vezels en een aantal B vitamines. Als veganist moet je daarnaast goed op de inname van eiwitten, calcium, ijzer en vitamines B1, B2 en B12 letten. Hieronder een aantal tips om glutenvrij en veganistisch te eten en alles binnen te krijgen wat je nodig hebt, waar je zowel je body als mind een plezier mee doet!



Tip 1: Vraag advies

Als je voedingsstoffen gaat weglaten, zoals gluten bevattende granen, moet je dus goed nadenken hoe je deze qua voedingswaarden volwaardig gaat vervangen. Niet alle vervangers zijn even gezond! Daarnaast eet je als veganist geen dierlijke producten, dus extra opletten geblazen dat je geen tekorten oploopt. Echter, niet iedereen heeft 'voeding' gestudeerd en kan zich goed in de materie inlezen, dat is logisch. Laat je daarom helpen door een deskundige, ga bijvoorbeeld naar een (orthomoleculair) voedingsdeskundige, diëtist of arts! Ik zou dit al aanraden bij de start van een glutenvrij dieet, maar zeker als je hierbij ook veganistisch eet, is het helemaal niet verkeerd om iemand mee te laten kijken. Als je om medische redenen geen gluten mag, je hebt bijvoorbeeld de ziekte coeliakie, dan heb je groot belang bij voldoende (en zelfs meer) eiwitten! Het is als 'glutenvrije vegan' best lastig om deze voldoende binnen te krijgen maar hier zijn natuurlijk wel slimme oplossingen voor! En mocht jij het al super goed doen? Een bevestiging dat je het goed doet, is ook heel fijn!

 


Tip 2: Zorg goed voor jezelf

Om er zeker van te zijn dat je alles binnenkrijgt is een multivitamine een goed idee. Laat je hierin goed adviseren: ga niet teveel zelf 'dokteren', laat staan jezelf overdoseren! Ook hierin kan een deskundige zoals een arts of je orthomoleculair diëtist bieden. Want wat je eet, de combinaties van wat je eet tijdens een maaltijdmoment én wat je vervolgens opneemt kan erg van invloed zijn! Bij veganisten is vitamine B12 belangrijk, kies hier voor een biologisch actieve vorm!

 


Tip 3: Varieer en rouleer met je eten

Als je gevoelig bent voor allergie of intolerantie kan je sneller nieuwe overgevoeligheden ontwikkelen, eet daarom zo gevarieerd mogelijk en niet dag in dag uit hetzelfde! Leuk idee: noteer eens een maand lang alle ingrediënten (basisgrondstoffen) die je eet, hoe ver kom je? Wees creatief! Kom jij tussen de  100 en 130 ingrediënten uit? Dat is een mooie richtlijn voor een gevarieerd eetpatroon.

 


Tip 4: Neem een lekker vegan brood

Als je helemaal geen brood meer gaat eten, moet je naast het bovenstaande extra opletten op je dagelijkse hoeveelheid vezels en jodium (in Nederland wordt 'bakkerszout' (gejodeerd zout) gebruikt in brood). Je brood vervangen kan ook, kies een gezonde vervanger zoals Yam desem. In sommige broodsoorten zit melk, het is dan dus niet vegan. Yam desem is echter een veganistisch desembrood dat ook geen onnodige toevoegingen bevat. Het bestaat voornamelijk uit haver en kikkererwten en er wordt bakkerszout aan toegevoegd.



Tip 5: Geef je 'verboden producten' weg

Bovenstaande was van invloed op je body, dan nu je mind! Want soms kan het houden aan een dieet of voedingspatroon best zwaar zijn! Ga als eerst eens opruimen in je keuken! Haal ALLES wat je niet meer mag, dus de glutenbevattende granen weg, je zal nog schrikken hoeveel dit is. Ik snap dat dit niet leuk is voor je portemonnee maar echt: het helpt! Begin letterlijk met een schone lei. Maak iemand uit de buurt die het niet zo breed heeft, blij met de producten (ben je ook nog eens goed bezig). Vervolgens ga je alles vervangen. De frustratie van misgrijpen 'oh, dit mag ik ook al niet meer' is dan namelijk in 1 klap weg. Op den duur krijgt alles vanzelf een nieuwe invulling en voelt je glutenvrije leven helemaal niet meer zo afwijkend aan maar als je jezelf maanden blijft kwellen wel!



Tip 6: maak eten leuk

Verdiep je in je eten. Het is zo belangrijk en echt leuk! Zoek hiervoor leuke en goede bronnen (de blog van Glutenvrijemarkt.com, erkende instanties zoals de Nederlandse Coeliakie Vereniging, Nederlandse vereniging voor veganisme, vitamine informatie bureau, je diëtist of arts, tijdschriften, mooie kookboeken, mensen die met passie in je biologische winkel werken, etc.). Het is altijd leuk om weer nieuwe feitjes te leren! Je zult dan meer leren over volwaardige producten en kan op zoek naar voor jou passende recepten. Niet iedereen is een keukenprins(es), maar het kan ook al heel simpel! En kant & klaar inkopen kan ook, alleen dan is het fijn om te weten waar je op moet letten!



Hoe maak jij glutenvrije en veganistisch eten leuker?

Ik ben erg benieuwd wat jouw tips zijn voor een makkelijker en leuker glutenvrij en veganistisch leven. Combineer jij ook verschillende voedselintoleranties en/of diëten met elkaar? Laat je reactie achter onder deze post. Glutenvrijemarkt.com hoort graag van je!

 

 
 
Noortje is vaste gastblogger op Glutenvrijemarkt.com. Ze heeft maar liefst 3 opleidingen op voedingsgebied succesvol afgerond en specialiseert zich nu in orthomoleculaire voedingsleer. Als ervarings- en voedingsdeskundige inspireert Noortje ons om gezond én lekker allergievrij te eten én laat ze zien dat dit ook heel goed mogelijk is als vegetariër of veganist. Meer lezen van Noortje? Neem een kijkje op haar blog De Allergievrije Vega(n)!
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter