• Lorem ipsum

Schema kruisallergie: hier zie je de veel voorkomende kruisallergieën

17 Sep 2018
door Noortje Meerman van Haaren

Zoals in deze blog over kruisallergie te lezen is, heb je bij een pollenallergie in de zomer kans op een kruisallergie met voeding. Het immuunsysteem kan namelijk soms geen onderscheid maken tussen eiwitten, omdat deze sterk op elkaar lijken. Het lichaam verward deze dan dus eigenlijk met elkaar. Onderstaand vind je veelvoorkomende kruisallergieën.

 
 
 

Veel voorkomende kruisallergieën

Melk en eieren


Een van de grootste kansen (men geeft aan zo'n 90%) op een kruisallergie geldt bij een allergie voor koemelk! Koemelk vertoont namelijk een grote gelijkenis met schapen-, geiten- en paardenmelk. Een allergie voor de ene soort betekent in heel veel gevallen dus ook een allergie voor de andere soort. Dit geldt ook bij kippen- en andere vogeleieren.

 

Granen


Ben je allergisch voor een graan, bijvoorbeeld tarwe, dan kán je ook allergisch reageren op andere granen zoals gerst en rogge. Dit heeft dus niks met gluten te maken, zoals je in de vorige blog kunt lezen. Het gaat hierbij om een risico van 20%.

 

Huisstofmijt


Veel mensen reageren allergisch op huisstofmijt: een gelijk allergeen tref je ook in ongewervelde dieren zoals mosselen, garnalen en kreeft. Als je dus allergisch bent voor huisstof en je eet deze voeding, dan kán (het hoeft dus niet) er een kruisreactie optreden. 

 

Hooikoorts


Dan de zomerse klachten, hooikoorts! De berk-, els- en hazelaar pollen worden in verband gebracht met een kruisallergie voor diverse vruchten en noten zoals appels, kersen, hazelnoten, pinda's en amandelen. Graspollen met aardappelen, tomaat, andere graansoorten (tarwe, spelt, haver, rogge, rijst), sinaasappel en peulvruchten (pinda, soja). Het stuifmeel in honing kan ook weer effect op je hebben, afhankelijk van de pollen natuurlijk!

 

Minder voorkomende kruisallergieën

Peulvruchten


Bij peulvruchten zoals soja, pinda, etcetera is de kans juist weer wat kleiner dat je ook op een andere soort peulvruchten reageert, er wordt gesproken over slechts 5% van de gevallen!



 

Schema kruisallergie

Wil jij meer lezen over kruisallergie en heb je interesse in een handig schema? Check dan deze link

 

 

Ik heb last van een kruisallergie! Wat nu?

Een kruisallergie komt bij iemand meestal voor bij één of enkele voedingsmiddelen. Indien er geen klachten optreden, hoef je de producten niet uit je dieet weg te halen. Als je lichte reacties hebt, kan het eten van de betreffende voedingsmiddelen ook geen kwaad. Wanneer de klachten ernstiger worden, is het echter nodig om de producten niet meer te eten. Heb je een vermoeden dat je een kruisallergie hebt of wil je advies over wat je nou wel en niet kunt eten? Schakel dan een gespecialiseerde allergiediëtist(e) in!

 

 
 
Noortje is vaste gastblogger op Glutenvrijemarkt.com. Ze heeft maar liefst 3 opleidingen op voedingsgebied succesvol afgerond en specialiseert zich nu in orthomoleculaire voedingsleer. Als ervarings- en voedingsdeskundige inspireert Noortje ons om gezond én lekker allergievrij te eten én laat ze zien dat dit ook heel goed mogelijk is als vegetariër of veganist. Meer lezen van Noortje? Neem een kijkje op haar blog De Allergievrije Vega(n)!
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter