• Lorem ipsum

Recept: Vegan en glutenvrij bananenbrood

18 Mar 2019
door Noortje van Haren

Ei vervangers

Een glutenvrij bananenbrood bakken is niet zo ingewikkeld, de meeste recepten zijn op basis van amandelmeel en dus per definitie glutenvrij. Maar tegelijk een cake of bananenbrood vegan maken, eerlijk is eerlijk, ik blijf in baksels toch regelmatig de werking van het ei wel een beetje missen!

 

Een ei geeft luchtigheid en binding en dit is moeilijk te vervangen vind ik. Andere functies van een ei in een baksel, zoals de smaak en smeuïgheid mis ik minder erg. Zeker wanneer een recept meerdere eieren vraagt, wordt het lastig vervangen. Een recept met 1 ei is niet zo'n groot probleem. Ik merk ook dat een baksel vaak langer in de oven gaat, dan wanneer er ei bij zit. Een ei stolt en maakt het gerecht sneller klaar dan wanneer er geen ei in zit.

 

Wat kan je als ei vervanger gebruiken? Hieronder wat voorbeelden:

Voor 1 ei:

  • 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water (even laten staan)
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water (even laten staan)
  • een halve geprakte en rijpe banaan (ik gebruik de keukenmachine)
  • 3 eetlepels appelmoes
  • 1 eetlepel appelazijn met 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel kikkererwtenmeel met 1 eetlepel water (even laten staan)

 

Tevens zijn er kant & klare vervangers te koop, bijvoorbeeld Bobei (op basis van chlorella, Terre vegane (o.a. aardappel, tapioca/cassave, erwt, mais) of vEGGs (o.a. tapioca/cassave, aardappel, psyllium vezels)!

Cakes op basis van zoete aardappel zonder ei gaat vaak heel goed en tot slot zie ik ook regelmatig vervanging d.m.v. notenpasta's, wellicht ook nog een idee maar dit heb ik zelf nooit gedaan.

 

 

Totale bereidingstijd: 60 minuten

Waarvan baktijd: 40 minuten

 

 

Heb jij zin in een vegan bananenbroodje?

Check dan dit recept!

 

Ingrediënten

 

 

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden. Laat de dadels een kwartier of langer wellen in lauwwarm water. Zet als je lijnzaad als ei vervanger gebruikt deze ook alvast klaar, deze mag zeker een kwartiertje staan. Maak met de keukenmachine de bananen heel fijn en voeg daarna ook de dadels ook toe. Doe het geheel in een kom en voeg al roerende het amandelmeel toe en later de havermout. Voeg tot slot de 'ei vervanger' toe en op het laatst roer je de baking soda er goed door. Ik gebruikte voor het bananenbrood op de foto een brownie bakblik, maar een klein cakevormpje kan natuurlijk ook! Zorg er met een bakkwastje (of schoon keukenpapiertje) voor dat je het blik goed invet met wat olie. Bak nu de cake af in ca. 40 minuten. Met een saté prikker check je of hij helemaal gaar is. Eet smakelijk!

 

 

Tips

In plaats van 100 gram amandelmeel kan je ook 1/3 vervangen door een ander lekker notenmeel, zoals bijvoorbeeld hazelnotenmeel! Bewaar de gebroken lijnzaad in de koelkast. Voeg eventueel ter decoratie gedroogde bananenchips, kokossnippers of geschaafde amandelen toe! Bewaar je het bananenbrood in de koelkast dan heb je er zeker enkele dagen plezier van, buiten de koelkast gaat minder lang mee. Invriezen kan natuurlijk ook!

 

Meer leuke weetjes, tips en recepten van Noortje? Neem snel een kijkje op haar blog, de allergievrije vega.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter