Blog

Is glutenvrij gezond?

Is glutenvrij gezond? Wie kent het niet? Dé foodtrend van 2016: glutenvrij! Deze trend behoorde niet alleen in 2016 tot de belangrijkste foodtrends ter wereld, maar houdt al veel langer stand. Ook op dit moment is glutenvrij eten nog populair, maar er zijn steeds meer verschillende meningen op de vraag of glutenvrij eten nou gezond is of niet. Daarom schep ik, diëtiste in opleiding, in dit artikel meer duidelijkheid over dit vraagstuk en leg ik diverse meningen en argumenten van experts naast elkaar.

Glutenintolerantie: groei ik eroverheen?

Glutenintolerantie: groei ik eroverheen? Glutenintolerantie (coeliakie) is een chronische auto-immuunziekte die een arts kan vaststellen. Dit gebeurt vrijwel pas wanneer iemand klachten ervaart die kunnen wijzen op deze aandoening. Ben je benieuwd of je over een glutenintolerantie heen kunt groeien? Lees snel verder!

Hoe herken je glutenintolerantie?

Hoe herken je glutenintolerantie? De laatste jaren staat glutenvrij eten in de spotlight. Er wordt veel gepraat over gluten waardoor veel mensen denken dat gluten slecht voor hen is. Soms hoor je dat gluten je dik zouden maken of dat gluten zelfs verslavend werken. Logisch dat je deze gluten dan wilt vermijden! Maar… dat is niet altijd nodig. Glutenvrij eten kan erg lastig zijn waardoor je er maar beter zeker van kan zijn of je wel écht baat hebt bij een glutenvrij dieet. Wij helpen je graag een handje op weg in deze blog; hoe herken je glutenintolerantie?

Niet lekker in je vel? Check je darmflora!

Niet lekker in je vel? Check je darmflora! Zoals al eerder in andere blogs is uitgelegd, kan bij iemand met coeliakie het slijmvlies van de darmwand flink beschadigd raken. Dit gebeurt wanneer iemand met coeliakie geen strikt glutenvrij dieet volgt. Wil je weten wat voor klachten dit veroorzaakt aan de darmflora en wat het effect hiervan is op je gemoedstoestand? Lees dan even verder!

Krijg je tekorten bij glutenintolerantie? Let op deze voedingsstoffen!

Krijg je tekorten bij glutenintolerantie? Let op deze voedingsstoffen! Wanneer je coeliakie hebt en nog niet glutenvrij eet kan het zo zijn dat je tekorten in voedingsstoffen ontwikkelt. Je darmwand kan door de gluten ontsteken, waardoor het opnemen van voedingsstoffen moeilijker wordt voor je darmen. Veel voorkomende tekorten bij coeliakie patiënten ZONDER glutenvrij dieet zijn tekorten in calorieën, eiwitten, vezels, ijzer, calcium, magnesium, vitamine D, zink, foliumzuur, B3, B2 en B12. De mate van het tekort aan deze voedingsstoffen heeft te maken met verschillende samenhangende factoren.