• Lorem ipsum

Wat is het verband tussen gluten en ondergewicht?

26 Jul 2019
door Jop van der Meij

Glutenintolerantie

We hebben het al eerder gehad over coeliakie en hoe je glutenintolerantie en de symptomen daarvan kunt herkennen. Bondig samengevat, ligt de kern van het probleem in de dunne darm, waar het afweersysteem de gluten als een schadelijke stof registreert en als reactie daarop ook de eigen weefsels aanvalt.

Beschadigde darmwand

Als mensen met coeliakie gedurende een langere tijd gluten blijven eten, kan de darmwand van de dunne darm ernstig beschadigd raken. Met name de darmvlokken, die het mogelijk maken dat voedingstoffen in het lichaam worden opgenomen, lijden eronder. Hoe minder darmvlokken, hoe kleiner en gladder het werkoppervlak van de dunne darm, des te minder voedingsstoffen we opnemen.

Het verband tussen gluten en ondergewicht

Wanneer de darmwand inderdaad zo beschadigd raakt, is het gevolg dat het lichaam vitaminen en mineralen minder goed opneemt. Dit leidt ook vaak tot gewichtsverlies. Op langere termijn kan ondergewicht dan een consequentie zijn.

Overigens hoeft ondergewicht niet bij iedereen met een glutenintolerantie een (duidelijk zichtbaar) symptoom te zijn. Als je geen last hebt van coeliakie, lijkt er in principe geen verband te zijn tussen het eten van gluten en ondergewicht.

Gluten en overgewicht?

Benieuwd wat het verband is tussen gluten en overgewicht? Dan kun je daar in dit artikel meer over lezen.  

Bronnen

  1. Maag Lever Darm Stichting https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/coeliakie/
  2. Verywell Fit https://www.verywellfit.com/gaining-weight-when-you-have-celiac-and-are-underweight-4175398
  3. Medic Info Encyclopedie https://encyclopedie.medicinfo.nl/darmvlokken-nuchtere-darm/574610bf305d487d8eee6b19cf58a429
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter