• Lorem ipsum

Wat is het verschil tussen een glutenintolerantie en een tarwe-allergie?

16 Jul 2019
door Jop van der Meij

Wat is een glutenintolerantie?

Glutenintolerantie, ook wel bekend als coeliakie, hebben we natuurlijk in een eerder artikel al uitgebreid besproken. Kort samengevat, is glutenintolerantie een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen eigen weefsels na het eten van gluten. Deze antistoffen zijn gericht tegen de eiwitten van de gluten.

Voornamelijk de dunne darm wordt aangetast. Indien iemand met coeliakie voor een langere tijd gluten blijft eten, kan de darmwand zodanig beschadigd raken dat voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen.

Dermatitis herpetiformis is een andere uiting van glutenintolerantie, waarbij er uitslag op de huid verschijnt. Net als coeliakie is dermatitis herpetiformis het gevolg van antistoffen die het eigen weefsel aanvallen. 

Wat is een tarwe-allergie?

Tarwe-allergieën komen minder vaak voor dan glutenintoleranties, maar zijn vaak ernstiger van aard. Wanneer iemand met een tarwe-allergie tarwe eet, reageert het immuunsysteem vijandig op de eiwitten in de tarwe (doorgaans globuline en albumine). Witte bloedcellen sturen dan IgE-antistoffen door het lichaam om de tarwe te bestrijden. Tegelijkertijd vinden er in het lichaam chemische reacties plaats om de rest van het lichaam te waarschuwen. Deze reacties kunnen de volgende symptomen bevatten:

 • Misselijkheid
 • Jeuk
 • Moeite met ademhalen
 • Buikpijn
 • Opgezwollen tong en lippen

In de meest ernstige instanties kunnen er ook anafylactische reacties optreden, waarvan de gevolgen vaak levensbedreigend zijn. 

Het verschil tussen glutenintolerantie en tarwe-allergie

Het grootste verschil tussen een glutenintolerantie en een tarwe-allergie zit hem in wat het lichaam aanvalt in reactie op de binnengekomen eiwitten en op welke wijze het dat doet.

Bij een tarwe-allergie richten de antistoffen van het lichaam zich op lichaamsvreemde stoffen (namelijk de eiwitten van het tarwe).

Echter, het immuunsysteem reageert ook met overdreven voorzorgsmaatregelen, waardoor overal in het lichaam ernstige (zelfs acuut levensbedreigende) klachten kunnen ontstaan.  

Bij glutenintolerantie richten de antistoffen van het lichaam, nadat ze zijn getriggerd door lichaamsvreemde stoffen (namelijk de gluten), zich op lichaamseigen weefsels.

De klachten zijn vaak zeer lokaal en niet levensbedreigend.

Aangezien het gaat om twee verschillende lichaamsprocessen, is het mogelijk om zowel een glutenintolerantie als een tarwe-allergie te hebben.

Let op! Heb je last van klachten, die misschien verband hebben met een glutenintolerantie of een tarwe-allergie? Neem dan altijd contact op met de huisarts!

Tarwe en gluten

Tarwe is de meest verbouwde graansoort ter wereld en komt zelf ook weer voor in verschillende soorten. Van nature zit er in al het tarwe gluten. Als je last hebt van glutenintolerantie ofwel tarwe-allergie, is het echter belangrijk om te weten dat een glutenvrij product niet noodzakelijkerwijs ook tarwevrij is, en vice versa.

In dit artikel kan je meer lezen over het onderscheid tussen gluten en tarwe. 

Bronnen

 1. Stichting Voedselallergie https://www.voedselallergie.nl/allergenen/gluten.html
 2. Stichting Voedselallergie https://www.voedselallergie.nl/allergenen/tarwe.html
 3. Stichting Voedselallergie https://www.voedselallergie.nl/wat-is-voedselallergie/anafylaxie.html
 4. Brood.net https://www.brood.net/faq/brood-gezondheid/is-tarweallergie-hetzelfde-als-coeliakie-
 5. Gluten Intolerance Group https://gluten.org/resources/getting-started/celiac-disease-non-celiac-sensitivity-or-wheat-allergy-what-is-the-difference/
 6. Food Allergy Research & Education https://www.foodallergy.org/about-fare/blog/know-the-difference-wheat-allergy-vs-celiac-disease
 7. Food Allergy Research & Education https://www.foodallergy.org/common-allergens/wheat-allergy
 8. Allergieplatform https://www.allergieplatform.nl/allergieen/voeding/voedselallergie/tarwe/
Reacties
Praktijk Evenwicht
28 Jul 2020
Beste...

ik lees hier over een gluten intolerantie wat zeker geen coeliaki is. Bij coeliaki kan je geen spoortje van gluten verdragen en bij een intolerantie kan dat wel het geval zijn. Bij coeliaki valt je eigen lichaam je afweersysteem aan.(auto-Immuunziekte. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29941778/ of https://www.dehormoonfactor.nl/glutenallergie#Wat_is_glutenallergie
Laat een reactie achter