Het verschil tussen gluten en tarwe uitgelegd

Het verschil tussen gluten en tarwe uitgelegd

Een product dat glutenvrij is, is niet automatisch tarwevrij. Hetzelfde geldt voor een tarwevrij product, dit hoeft namelijk niet tegelijkertijd glutenvrij te zijn. Dit kan verwarrend zijn als je glutenvrij eet. Sommige producten zijn namelijk gemaakt op basis van glutenvrij tarwe(zetmeel) en tarwevrije producten kunnen op basis van andere glutenbevattende granen zijn. In dit artikel vertellen we meer over het verschil tussen gluten en tarwe.

Tarwe versus gluten

Tarwe is de meest verbouwde graansoort ter wereld en er bestaan verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe. Een groot aantal producten in de supermarkten bevat tarwe, denk maar aan brood, deegwaren zoals pasta, gebak, koek, pannenkoeken en ontbijtgranen.


Tarwe bevat van nature gluten.
 Gluten is een groep eiwitten dat van nature voorkomt in het kiemwit van sommige granen, namelijk: alle soorten tarwe (emmer, kamut, spelt, durum), rogge en gerst. Gluten zorgt voor elasticiteit en rekbaarheid van het meel. Daardoor kan de structuur van glutenvrij brood verschillen van de structuur van glutenbevattend brood.


Het is interessant om te weten dat je met een glutenintolerantie niet intolerant bent voor de hele groep eiwitten, dus gluten, maar voor de gliadine die in gluten zit. Dit is het eiwitbestanddeel in gluten.

 


Tarweallergie versus glutenintolerantie

Een tarweallergie is dus niet hetzelfde als een glutenintolerantie! Bij de auto-immuunziekte coeliakie worden na het eten van gluten de eigen lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem. Bij een tarweallergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarweproducten aan en niet de eigen lichaamscellen.Glutenvrij tarwezetmeel, hoe zit dat?

Gluten wordt hedendaags vaak vervangen door glutenvrij tarwezetmeel. Tarwezetmeel ontstaat door het wassen van tarwebloem, waarbij gluten en tarwezetmeel ontstaan. Als vervolgens het tarwezetmeel meerdere malen wordt gewassen, is het zo goed als vrij van gluten.

Glutenvrij gemaakt tarwezetmeel heeft dezelfde smaak als tarwe en zorgt voor een luchtig en elastisch deeg. Door de bewerking gaan helaas wel veel voedingswaarden verloren. Daarnaast kunnen er nog deeltjes gluten aanwezig zijn in het product, dit is wel minder dan 20 milligram per kilogram.

Als je dagelijks voldoende afwisselt tussen de verschillende glutenvrije granen of zaden, is er geen kans op glutenstapeling en krijg je een breder pallet aan voedingsstoffen binnenWil je meer lezen over gluten en coeliakie? Kijk dan ook eens naar dit artikel. En is havermout eigenlijk glutenvrij? Lees dit hier!


Heb je nog vragen over glutenvrij eten of over andere voedingsgerelateerde onderwerpen? Je kunt altijd een mailtje sturen naar lotte@glutenvrijemarkt.com! Zij beantwoordt graag jouw vragen.

Reacties

  1. Lotte Damen Lotte Damen

    Dag Sandra, bedankt voor je vraag en excuses voor de late reactie. Als je hoge antistoffen tegen tarwe hebt, dan is het niet aan te raden om glutenvrij tarwezetmeel te gebruiken. Je bent dan namelijk allergisch voor bepaalde eiwitten in tarwe en niet in gluten.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden