• Lorem ipsum

Zwangerschap én coeliakie: het glutenvrije verhaal van Laura (28)

14 Mar 2019
door Nadine Bakker

Zwangerschap en coeliakie: het glutenvrije verhaal #2

Vandaag interviewen wij Laura (28) over glutenvrij leven en zwangerschap. Ze vertelt haar verhaal en geeft veel handige tips en tricks. Lees dus snel verder om te ontdekken wat ze moeilijk vindt of wat haar top 3 producten zijn die ze nu eet.

 

 

Laura, kun je wat vertellen over jouw achtergrond met coeliakie?

Ik eet al glutenvrij sinds mijn jeugd. Ik ben ermee opgegroeid en weet niet beter. Het komt bij ons veel in de familie voor, dus rekening met elkaar houden is vanzelfsprekend. Ik heb een extra uitdaging erbij: ik verdraag ook geen rijst en dat wordt helaas veel verwerkt in glutenvrije producten.

 

 

Hoe ga je daarmee om?

Tegenwoordig is het wel steeds makkelijker geworden om aan glutenvrije producten in de reguliere supermarkten te kopen dan voorheen. Toen moest je echt zoeken naar een reformwinkel en of ze daar glutenvrije producten in het assortiment hebben was maar de vraag. Ook uit eten gaan is nu een stuk makkelijker en je wordt niet vaak meer raar aangekeken als je zegt glutenvrij te moeten eten. Mijn partner ondersteunt mij van begin af aan ook met het glutenvrije dieet, wat het dragelijk maakt en geen stress oplevert. Hij weet waar op te letten en zo hoeven we niet altijd samen boodschappen te doen of samen te koken. Hierin vertrouw ik hem. Tot nu toe heb ik gelukkig ook nog geen glutenfout gehad. Wel is het met uiteten gaan een aantal keer fout gegaan -helaas-, maar dat weerhoudt mij er niet van om niet meer te gaan.

 

 

Wat betekent zwanger zijn en glutenvrij eten voor jou?

Een grote uitdaging! Vooral in het begin, want toen moest ik goed uitzoeken welke etenswaren 'not done' zijn tijdens de zwangerschap. Er vallen nu onder andere ook gerookt en gedroogd vlees af, wat ik zelf heerlijk vind. Ik houd ook van rauwe melkige kazen, maar nu dus even niet. Gevarieerd, vers en gezond eten lukt goed, want dat deed ik al voor mijn zwangerschap en dat is goed te doen icm een glutenvrij dieet.

 

 

Waar heb je moeite mee?

Het glutenvrije dieet heb ik goed onder de knie, want - zoals eerder verteld - ik ben ermee opgegroeid. Alleen bepaalde producten die glutenvrij zijn, die nu niet gegeten mogen worden door de zwangerschap, mis ik wel. Ook verse producten van de boer, die we regelmatig kopen, kunnen nu even niet gegeten worden. Daardoor is mijn keuze uit producten kleiner geworden en net iets eenzijdiger.

 

 

Wat zou je willen veranderen aan glutenvrije producten?

Ik zou willen dat er meer producten glutenvrij zijn die door bepaalde toevoegingen niet meer glutenvrij zijn. Snap je? En natuurlijk dat glutenvrije producten betaalbaarder worden, en dan ook in verhouding met de hoeveelheid. Ik moet glutenvrij eten anders word ik ziek en de keus is al zo beperkt. Ook mogen glutenvrije producten minder conserveringsmiddelen en smaakmakers bevatten om het houdbaar/lekker te maken. In de meeste producten zit veel zout, suiker, etc. De verpakte glutenvrije producten mogen van mij een stuk gezonder worden. Het is nu vooral koeken, cake en brood.

 

 

Wat zijn jouw 3 favoriete glutenvrije producten? 

  1. Wat ik erg lekker vind is het brood van Yam.Ook houd ik van glutenvrije ontbijtproducten, al dan niet zelf samengesteld met havermout, noten, zaden, vers fruit, rozijnen, honing of stroop.
  2. Op twee staat maïspasta met zelfgemaakte sauzen erbij.
  3. Voor de rest houd ik erg van bakken en zelf uit proberen wat lekker is. Kant en klare koekjes en cake koop ik bijna nooit, tenzij de glutenvrije koekjes na proeven dan ook echt lekker bleken te zijn.

 

 

Wat zijn jouw 3 tips voor anderen die zwanger zijn en coeliakie hebben?

  1. Laat je niet gek maken door voedingslijsten. Als je het glutenvrije dieet al onder de knie hebt, is het makkelijk te doen. Je schrapt een aantal etenswaren uit je dieet, zoals rauw vlees of vis, gedroogd of gerookt vlees en zo nog wat producten (lijst van Davitamon is erg overzichtelijk). In het begin is het even wennen, want je moet extra lezen en opletten. Mijn tip is dan ook een lijstje meenemen naar de supermarkt met wat wel en niet gegeten mag worden bij zwangerschap.  
  2. Eet waar je jezelf goed bij voelt. Zorg voor vers eten en een gevarieerd voedingspatroon. Veel vezels, kun je halen uit fruit en groentes zoals sperziebonen. Ik haal mijn vitamines uit fruit, bonen, kapucijners, linzen en glutenvrije supplementenzoals vitamine B12.
  3. Geloof in jezelf en luister naar je lichaam.

 

 

Heb jij een goed glutenvrij verhaal?

Wij zijn dol op goede, glutenvrije verhalen! Heb jij er eentje die je wilt delen? Heb jij bijvoorbeeld een bijzondere ontmoeting gehad, een geweldig boek gelezen of heel goed glutenvrij gekookt? We horen dit graag. Onze volgers laten zich graag inspireren door ervaringen op glutenvrij gebied. Heb jij interesse om mee te doen met de reeks 'Het glutenvrije verhaal'? Reageer dan onder deze blog en laat weten waarom jouw verhaal uniek is!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter