Vandaag nemen we drie soorten biologisch meel van het merk Amisa onder de loep: quinoameel, bruine rijstmeel en boekweitmeel. Alle drie prettige meelsoorten om mee te werken voor diverse doeleinden!
Glutenvrije quinoameel
Quinoa is een plant (geen graansoort) die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Inmiddels groeit dit plantje ook op Nederlandse bodem. Quinoa is van nature glutenvrij, maar kan wel 'sporen van gluten' bevatten. Let bij het kopen dus altijd op het glutenvrije logo!
Qua voedingswaarde is quinoa een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer.
Quinoameel wordt gewonnen door het fijnmalen van de zaden. Met dit meel kan je bijvoorbeeld een hele lekkere cake maken (neem als basis 200g meel, 4 eieren en 125g boter), combineer het met amandelmeel voor een heerlijk bananenbrood (of maak eens lekkere pannenkoeken met 100g meel, 250ml melk en 2 eieren).
Volkoren rijstmeel
Rijstmeel wordt gemaakt van gemalen, ongekookte rijst. Waar ze in het Oosten er onder andere hele lekkere noodles van maken, gebruiken we het in Europa als alternatief voor meel. Bruine rijstmeel heeft een hogere voedingswaarde dan witte rijstmeel, want het bevat meer vezels.
Rijstmeel is heel fijn qua structuur, heeft een subtiele, zachte en iets zoete smaak en is perfect voor in al je zoete baksels. Ook als bindmiddel in sauzen en soepen doet deze meelsoort het goed. Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke pompoenbrownies met rijstmeel volgens dit recept.
Boekweitmeel biologisch
Boekweitmeel is in tegenstelling tot vele andere glutenvrije melen, een meelsoort die ook heel goed alleen bruikbaar is. Waar je andere meelsoorten vaak moet mixen voor een gewenst resultaat, is boekweitmeel in de basis al heel geschikt.
Boekweitmeel heeft van nature goede, bindende eigenschappen, is makkelijk in gebruik en heeft een bijzondere, bijna nootachtige smaak.
Boekweitmeel is heel veelzijdig: je kan er heerlijke pannenkoeken van maken (gebruik hiervoor 200g meel, 3 eieren, 400 ml melk). In combinatie met andere meelsoorten kun je er diverse soorten cakes, muffins en brood van maken. Het meel is niet geschikt voor het bakken van koekjes.
Glutenvrije recepten met deze meelsoorten
Heb jij een succesrecept met een van deze meelsoorten? Laat het ons weten en wie weet krijgt jouw recept een ereplekje op onze website! Wij zijn altijd erg benieuwd naar recepten, tips en tricks van onze klanten en lezers, dus laat een reactie achter onder deze blog of stuur een mailtje naar [email protected]
Dit artikel is geschreven door Monique, orthomoleculair therapeut bij Beter door Eten. Naast glutenvrije recepten en producttips helpt zij op haar blog mensen met coeliakie en voedsel allergieën op weg naar een gezonde leefwijze.