• Lorem ipsum

Glutenallergie klachten: in gesprek met Anne die opknapte van glutenvrij eten

23 Jun 2016
door Marieke de Groot

Dit is het verhaal van Anne, een van onze klanten. Anne weet precies wat een vervelend proces het kan zijn om erachter te komen waar je klachten vandaan komen.



Klachten door gluten: zelfs werken werd moeilijk

“In het verleden had ik veel klachten: opgezwollen buik, gal- en leverklachten, chronisch sinusitis en ik kreeg heel makkelijk ontstekingen in de bovenste luchtwegen: zelfs longontsteking. Verder had ik altijd hoofdpijn, was doodmoe, had huiduitslag met hevige jeuk en concentratieproblemen. Op den duur ging ik bij een bakker werken als winkeljuf. Met brood sjouwen met bloem in alle ruimtes. Ik werd met de dag 'dommer' en suffer. Ik kreeg uitslag, mijn bazin was boos, omdat ik niets meer kon onthouden.”



De overstap op glutenvrij eten

“Ik had nog nooit van coeliakie/glutenintolerantie gehoord, totdat ik op een bepaald moment zoiets had van "nu is het genoeg!". Ik wilde van mijn klachten af en ben gaan zoeken op internet. Al vrij snel kwam ik uit bij gluten. Er was bij mij een groot licht gaan branden en ik was inmiddels tot alles bereid om van de klachten af te komen en ben ik op eigen initiatief alle gluten weg gaan laten. Echt álle. Ik had mezelf goed voorbereid en ingelezen natuurlijk. Naar de dokter gaan met mijn verhaal wilde ik niet, want ik voelde me zo’n hypochonder.”



Geen kruimel gluten meer

“Na een week merkte ik al verschil. Het was een dusdanig groot verschil dat ik sindsdien geen kruimel gluten meer heb aangeraakt. Die sinus ontstekingen, longontstekingen, hoofdpijn, opgeblazen buik, buikpijn, zijn allemaal weg. Ik voelde me als herboren. Iedereen kon het zien aan me. Mijn man zag de oude Anne weer tevoorschijn komen.


Er komt hier dan ook geen meel meer in huis, zelfs niet voor de rest van het gezin. Mijn huid gaat jeuken, mijn nek en wangen worden rood, ik krijg het benauwd van bloem. Ik weet dit omdat ik tot een half jaar geleden vestigingsmanager was van een gezondheidswinkel. Als ik snel een vracht wilde opruimen met speltmeel of iets dergelijks, dan moest ik dat gelijk bekopen.” 



Intussen 5 jaar glutenvrij

“Na 5 jaar ben ik een stuk wijzer. Ik heb me flink ingelezen en ben bezig met natuurlijke gezondheid en remedies. Ik ben er nu achter dat ik slecht vitamines en mineralen op neem, gevoelig ben voor lactose en zelfs glutenvrije crackers en brood geven problemen met de vertering. Het is heel hard werken nu om dat onder controle te krijgen door zo puur en clean mogelijk te eten.


Ik heb geen tests meer laten uitvoeren. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om eerst weer een jaar mét gluten te gaan eten om daarna een test te kunnen laten doen alleen om te bewijzen dat ik gluten intolerant (zo noem ik het nu maar) ben.”



Wat zou je andere mensen die klachten hebben willen aanraden?

 “Vraag om een verwijzing bij je huisarts om een allergietest te doen. Ga niet zelf klooien en zet door!” 


Wat is je favoriete glutenvrije product of recept wat je anderen zou willen meegeven?

“Mijn favoriete, lekkere en voedzame glutenvrij recept is falafel. Ik maak dit het liefst met de mix van Bauckhof die extra gezonde toevoegingen heeft.”



Glutenvrije falafelburger: Anne’s lievelingsrecept!

Deze heerlijke burger is gemaakt van kikkererwtenmeel, courgette en oosterse specerijen. De burgers vormen een voedzaam tussendoortje als je deze als snack met tomaten en komkommer eet. Wanneer je de burger tussen een broodje met rauwkost en ketchup eet is het een complete lunch! Als je de falafel eet met een frisse komkommersalade met yoghurtsaus, hummus en wraps, heb je een volwaardige avondmaaltijd! Falafelburgers zijn warm, maar ook koud lekker. Ideaal dus, want ze kunnen altijd!



Hoe maak je deze lekkere maaltijd?

  • Gebruik een pak kant-en-klare falafelmix van Bauckhof (160 gram). Doe deze in een schaal. Rasp een kleine courgette en voeg wat extra kikkererwtenmeel toe, omdat de courgette natuurlijk erg nat is. Voeg 250 ml heet water toe.

  • Het mengsel moet even blijven staan, zeker een half uur zodat het vocht goed wordt opgenomen door de mix en het kikkererwtenmeel. Vervolgens kun je burgers maken van de mix, die nu een plakkerige substantie heeft gevormd.

  • Anne gebruikt zelf een ijsbollentang en schept daar kleine bolletjes van. Deze bolletje bak je in kokosolie in de koekenpan en plet ze daarna met de bolle kant van een lepel plat. Voila, op die manier bak je een burgertje zonder je handen vies te maken! Bak de glutenvrije burgers op een middelhoog vuur, zodat ook de binnenkant gaar kan worden.


Tip: lekker op een glutenvrij pitabroodje met salade van tomaten en komkommer en ketchup!



Meer weten over Anne en haar glutenvrije recepten en ervaringen?

Anne heeft ook een eigen culinair blog waar je van alles kunt vinden over glutenvrij eten. Neem een kijkje!



Wil je jouw ervaringen met je glutenvrije leefstijl met ons delen?

Wij vinden het erg leuk om van je te horen. Laat je reactie achter onder deze blog!


Wij geloven dat we door kennis en tips met elkaar te delen, we glutenvrij leven gemakkelijker én leuker kunnen maken. Doe mee! Deel deze blog op je eigen Facebookpagina!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter