• Lorem ipsum

Glutenvrij op een feestje: hoe doe je dat?

23 Jan 2018
door Marleen Trompenaars

Je word uitgenodigd voor een feestje. Bij mensen met coeliakie slaat bij de een de paniek direct toe en de ander maakt zich niet zo’n zorgen. Beide reacties zijn natuurlijk heel goed te begrijpen. Want wordt er op dat feestje wel rekening gehouden met jouw glutenvrije dieet en eventuele kruisbesmetting? Ik geef jullie graag tips over hoe je zo’n feestje aanpakt. Lees snel verder!

Veel glutenvrij aanbod

Zelf vind ik het altijd verschil maken of ik naar een feestje van mijn ouders of zussen ga of naar een feestje van mijn oom of tante. Ik zal er namelijk meer van balen als mijn ouders of zussen niet aan mijn glutenvrije dieet hebben gedacht dan dat mijn oom of tante dat per ongeluk vergeten is.


Het leukste zou natuurlijk zijn als er op ieder feestje waar je naartoe gaat rekening wordt gehouden met jouw glutenvrije dieet. En tegenwoordig zou dat eigenlijk ook niet meer zo moeilijk moeten zijn toch? Kijk maar naar het glutenvrije aanbod bij diverse supermarkten of bestel eenvoudig online bij Glutenvrijemarkt.com en laat je spullen thuis bezorgen.


Naast het feit dat het glutenvrije aanbod tegenwoordig erg ruim is, zijn er natuurlijk ook talloze producten van nature glutenvrij die erg geschikt zijn voor een feestje.

 


Maar er is meer om op te letten

Wat natuurlijk erg belangrijk is, is dat degene die het feestje geeft, weet wat kruisbesmetting is. Waar moet hij/zij allemaal op letten om ervoor te zorgen dat het goed gaat? Directe familie is hier vaak wel van op de hoogte, maar ik kan me heel erg goed voorstellen dat bijvoorbeeld jouw oom of tante niet precies weet hoe dit zit. Voel je vooral niet bezwaard om contact op te nemen met degene die het feestje geeft. Stem even af of diegene op de hoogte is van kruisbesmetting en hoe dat voorkomen kan worden: handen wassen, gebruik van schoon keukengerei, etc.

 


Belangrijke tips

Tip 1: neem contact op met degene die het feestje geeft

Mocht je twijfelen of er iets lekkers (en glutenvrij) voor jou is? Neem ook dan even contact op met degene die het feestje geeft:

  • Is er al iets geregeld? Super! Controleer nog even of ze rekening houden met kruisbesmetting en het voor jou apart houden.
  • Is er nog niets geregeld?
    • Vraag of je zelf iets van thuis mee zal nemen.
    • Vraag of ze alsnog iets voor jou in huis kunnen halen. Geef hierbij eventueel wat opties en winkels aan, dat maakt de zoektocht voor hem/haar wat makkelijker. Leg ook meteen nog een keer uit dat het belangrijk is om kruisbesmetting te voorkomen.



Tip 2: altijd iets in huis

Mijn ouders en mijn zussen hebben vaak glutenvrije crackers in huis. Als zij op een feestje dan stokbrood met salades op tafel willen zetten, krijg ik mijn eigen bakje met salades en bordje met glutenvrije crackers. Voordat zij de glutenbevattende producten op tafel zetten, controleer ik altijd even welke salades glutenvrij zijn en welke ik dus mag hebben. Ik schep hier dan meestal een klein beetje uit in een apart bakje, zodat ik mee kan smullen met de rest!



Tip 3: aparte bakjes

Op ieder feestje waar ik kom staat er eigenlijk ook altijd wel worteltjes, komkommer, tomaatjes, kaas, pinda’s of chips op tafel. Als ik hier op dat moment zin in heb vraag ik altijd aan degene die het feestje geeft of hij/zij een bakje voor mij apart wil maken. Op deze manier kan ik dat dan ook gewoon eten, zonder dat er mensen met gluten-handen aan zitten. Natuurlijk is het dan wel belangrijk om even te controleren of er bijvoorbeeld met een gluten besmet mes de komkommer al is gesneden of niet.



Tip 4: van nature glutenvrij

Heb je van tevoren niet gecontroleerd of er iets voor jou in huis is gehaald? Waarschijnlijk is dit geen probleem, want vaak zijn er van nature glutenvrije producten aanwezig op het feestje, zoals bijvoorbeeld rauwkost, pinda’s of sommige soorten chips. Vraag of je een apart bakje kan krijgen met deze dingen. Let daarbij wel goed op of het niet per ongeluk al besmet is met gluten!



Tip 5: back up

Wil je altijd iets lekkers hebben op een feestje? Zorg dan dat je altijd een back-up bij hebt. Mocht je er dan op het laatste moment achter komen dat hetgeen wat voor jou in huis is gehaald toch is besmet met gluten, heb je altijd nog iets in je tas zitten om alsnog te kunnen snoepen!

 

Geef je zelf een feestje? Dan is het natuurlijk erg makkelijk en slim om te kiezen voor een 100% glutenvrij feestje. Ben je op zoek naar iets lekkers om op tafel te zetten? Neem dan eens een kijkje op Smaakvol Glutenvrij voor inspiratie!

 
 
Marleen Trompenaars is vaste gastblogster op Glutenvrijemarkt.com. Sinds oktober 2016 heeft zij de diagnose coeliakie en schrijft hierover op haar blog Smaakvol Glutenvrij. Sinds kort volgt zij ook het FODMAP-beperkte dieet en vind je ook over dit onderwerp verschillende artikelen!
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter