15 May 2018

5 x Glutenvrije lunch voor je kind op school

Bij een glutenvrij dieet moet er zeer strikt glutenvrij worden gegeten. Elke ‘gluut’ kan al zorgen voor vervelende klachten zoals buikpijn. Voor kinderen met coeliakie kan het erg lastig zijn om glutenvrij te lunchen op school. Zij moeten er goed op letten dat hun lunch niet in contact komt met dat van anderen en kunnen niet alles aannemen wanneer er wordt getrakteerd. Ook kan het als ouder lastig zijn om te bedenken wat je je kind als glutenvrije lunch mee kan geven naar school. Wij hebben wat ideeën voor je op een rijtje gezet ter inspiratie.

5x glutenvrije lunch voor kinderen op school

  • Yam licht meerzadenbrood: een heerlijk voedzaam brood met diverse toegevoegde zaden. Varieer lekker met wisselend beleg zoals pindakaas, chocopasta, hummus of bijvoorbeeld kaas met plakjes komkommer.


  • Genius rozijnenbrood: beleg rozijnenbrood eens met een plak boerenkaas, onwijs lekker!


  • Wraps van Schär: beleg deze wraps bijvoorbeeld met kip, roomkaas, sla en komkommer. Door ze even te verwarmen in de magnetron breken ze minder snel wanneer je ze opvouwt. 


  • Pannenkoeken: kinderen zijn dol op pannenkoeken! Helaas bevatten deze vaak gluten, maar gelukkig zijn er ook glutenvrije opties! Zo verkopen wij verschillende glutenvrije melen, maar bijvoorbeeld ook pannenkoekenmix met appel & kaneel smaak.


  • Cake: de meeste kinderen zijn het erover eens dat een plak cake lekker is. Wat voor de ouders vaak belangrijk is, is dat het óók voedzaam is! Zo kun je met onze bakproducten zelf een glutenvrije cake maken. Deze kun je voedzamer maken door ingrediënten toe te voegen zoals banaan, blauwe bessen, chiazaadjes, lijnzaad, gemixte noten, dadels en cacaonibs. Probeer ook is een hartige cake, waar je courgette in verwerkt!

 

 

Tips voor glutenvrij op school

Je wilt natuurlijk dat je kind zoveel mogelijk gezellig mee kan doen bij activiteiten rondom eten. Zoals traktaties of wanneer er iets wordt gebakken. Overleg met school hoe jullie dit het beste kunnen aanpakken. Wanneer je op tijd weet dat er traktaties uitgedeeld gaan worden, kun je zelf bijvoorbeeld een alternatieve traktatie meegeven.

 

 

Wat geef jij mee?

Wat geef jij je kind mee in zijn of haar glutenvrije lunchpakket? Heb jij een crea-bea lunchrecept wat écht in dit rijtje thuishoort? Laat het ons weten in een reactie en wie weet zetten wij het erbij! Elke ouder kan wel eens wat extra inspiratie voor de lunch gebruiken, toch?

 

 

Bronnen

1: Glutenvrijemama. Glutenvrij. 

2: Voedingscentrum. Wat geef ik mijn kind bij ontbijt en lunch? (4-13 jaar)

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter