• Lorem ipsum

Hoe herken je glutenintolerantie bij baby’s?

1 Jul 2019
door Jop van der Meij

Glutenintolerantie en baby’s

Symptomen van glutenintolerantie kunnen al verschijnen bij een leeftijd van zes maanden, maar meestal is dat niet het geval. Meestal worden kinderen pas op veel latere leeftijd gediagnosticeerd. Eerder schreven we al een artikel over glutenintolerantie bij kinderen. Als je symptomen van glutenintolerantie bij kinderen naast de symptomen van glutenintolerantie bij baby’s legt, kun je enige overlap herkennen. De voornaamste aandachtspunten zijn, vanaf het moment dat de baby op voeding met gluten is overgegaan:

  • De ontlasting. Als de baby gedurende een langere periode veel diarree heeft, is dit een duidelijke aanwijzing dat er iets aan de hand is. Raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts. Ook vettige, zeer stinkende ontlasting kan een teken zijn. Regelmatig gaat dit gepaard met een bolle buik.
  • Het groeiproces. Als een baby achterblijft in de groei, moeilijk aankomt, of zelfs gewicht verliest, zou dit een gevolg kunnen zijn van een glutenintolerantie. Vooral bij de ledematen is dit dan goed te merken.
  • Het eetgedrag. Als een baby niet wil eten, kan dit ook een aanwijzing zijn, omdat eten dan wordt geassocieerd met pijn.
  • Het energiegehalte. Als de baby veel slaapt en over het algemeen moe en zwakjes overkomt, kan dat komen door de gluten in het dieet.
  • Het huilgedrag. Als een baby opeens veel huilt en geïrriteerd is, zonder duidelijk aanwijsbare reden, zou dat kunnen wijzen op een glutenintolerantie.

Verder is huiduitslag ook altijd mogelijk als symptoom. Echter, zoals reeds gezegd, is het heel goed mogelijk dat baby’s geen symptomen vertonen, ondanks de aanwezigheid van een glutenintolerantie.

Diagnose van glutenintolerantie bij baby’s

Alhoewel ouders op de besproken symptomen kunnen letten, is er om het zeker te weten een diagnose van een arts nodig. Deze begint dan vaak met simpele bloedtestjes. Voor de betrouwbaarheid van zo’n test is het belangrijk dat de baby blijft eten zoals hij of zij dat ook al deed vóór de test. Daarnaast zal er waarschijnlijk ook worden gekeken naar bepaalde genen in het DNA.

Als de bloedtesten afwijkingen aanwijzen, kan de arts ook overstappen op een onderzoek van de dunne darm. Er wordt dan met een scopie een biopt genomen. Op basis van de bijkomende uitslagen kan de diagnose gesteld worden, met een glutenvrij dieet als gevolg. Later wordt dan gekeken of het glutenvrije dieet iets opgeleverd heeft in de gezondheid van de baby.

Echter, aangezien het immuunsysteem van baby’s nog uitermate gevoelig is, zullen artsen doorgaans niet snel tot zo’n intensief onderzoek overgaan, tenzij de klachten heel ernstig zijn. Over het algemeen is het veiliger voor het kind om op latere leeftijd gediagnosticeerd te worden.

Let op! Het is voor de gezondheid van je baby belangrijk dat je een aangepast dieet in overleg met een arts samenstelt. Dus zelfs als je glutenintolerantie vermoedt, is het van belang dat je dit door een medisch specialist laat diagnosticeren.

Mijn baby heeft een glutenintolerantie. Groeit hij/zij daar nog overheen?

Benieuwd of je baby over een glutenintolerantie heen kan groeien? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

Bronnen

  1. Babycenter https://www.babycenter.com/0_celiac-disease-wheat-allergy-and-gluten-sensitivity-in-kids_10403347.bc
  2. CWC https://www.cwz.nl/patient/aandoeningen/coeliakie-bij-kinderen/klachtensymptomen-coeliakie/
  3. Mother&Baby https://www.motherandbaby.co.uk/baby-and-toddler/baby-and-toddler-health-advice/how-to-spot-a-gluten-intolerance-and-coeliac-disease-in-children
  4. BabyBytes Magazine https://www.babybytes.nl/encyclopedie/G/Glutenovergevoeligheid-(Coeliakie)
  5. KidsHealth https://kidshealth.org/en/parents/celiac-disease.html
  6. Stichting Groene Hart Ziekenhuis https://www.ghz.nl/specialismen/scopie-afdeling/
  7. UMC Utrecht https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Biopsie
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter