• Lorem ipsum

Is een glutenvrij dieet aftrekbaar bij de belastingdienst?

3 Jan 2018
door Lotte Damen en Rik Rodenburg

Hoeveel kun je aftrekken bij de belastingdienst met coeliakie?

Als je een glutenintolerantie hebt én op medisch voorschrift een dieet volgt, kun je een vast bedrag als specifieke zorgkosten rekenen en af laten trekken bij de belastingdienst. De belastingdienst kan hierbij vragen om een dieetbevestiging van jouw arts of diëtist op te sturen die ingeschreven staat in het kwaliteitsregister voor paramedici. Alle dietisten van de NCV zijn ingeschreven in dit register. Voor de maximaal aftrekbare bedragen per ziektebeeld en dieet kijk je hier voor de dieetlijst van 2017. Hieruit blijkt dat je met een glutenvrij dieet 900 euro kunt aftrekken en met een gluten- en lactosevrij dieet 1050 euro. 



Wat heb ik hiervoor nodig?

De schriftelijke dieetbevestiging van 2017 waar de belastingdienst om kan vragen, is hier te downloaden. Dit formulier dient ingevuld en voorzien van stempel te worden door jouw arts of diëtist alvorens je deze naar de belastingdienst opstuurt. Een verwijzing van jouw arts naar een diëtist is dus niet voldoende!


Let op: omdat er vaste bedragen per dieet worden afgetrokken, hoef je geen bonnetjes te bewaren van jouw glutenvrije aankopen. Dit scheelt behoorlijk qua tijd!


Waar moet je op letten?

Als je uitgaven hebt gedaan in verband met jouw ziekte, dan zijn deze onder bepaalde voorwaarden (voor een deel) af te trekken van de inkomstenbelasting. Het is belangrijk om te weten dat je enkel het deel van specifieke zorgkosten mag aftrekken, dat boven een bepaald bedrag uitkomt. Dit bedrag heet de zorgdrempel en dit is afhankelijk van jouw belastbaar inkomen. De hoogte van jouw inkomen bepaalt dus welk bedrag je uiteindelijk mag aftrekken. Als je in heel 2017 een fiscale partner hebt gehad, worden de zorgkosten van beide personen samengevoegd. 


Als je daarnaast een vergoeding hebt gekregen voor het volgen van een glutenvrij dieet, dan dien je deze van de aftrekbare kosten af te trekken. 

 


Veelgestelde vragen

  • 1. Wat als één van mijn gezinsleden ook een glutenvrij of een ander dieet om medische redenen volgt? - Dan kun je ook voor dat dieet een vast bedrag aftrekken als dieetkosten (zie dieetlijst). Dit geldt ook voor meer dan één ander gezinslid of huisgenoot. 
  • 2. Ik heb niet het gehele kalenderjaar een glutenvrij dieet gevolgd, wat nu? - Reken in dit geval het bedrag uit voor de periode dat je wel glutenvrij hebt gegeten. Heb je het dieet bijvoorbeeld een half jaar gevolgd, deel dan het bedrag uit de dieetlijst door 2.
  • 3. Ik volg meerdere diëten om medische redenen, hoe geef ik dit aan? - Indien je meerdere (volkomen!) verschillende diëten volgt om medische redenen, dan kun je van elk dieet het vaste bedrag uit de dieetlijst aftrekken. Wanneer de diëten elkaar gedeeltelijk overlappen, dan mag je maar van één van die diëten het vastgestelde bedrag uit de dieetlijst aftrekken. Kies hierbij voor het hoogste bedrag!

 


Zo snel mogelijk bericht krijgen?

Doe je tussen 1 maart en 1 april jouw aangifte, dan krijg je vóór 1 juli bericht van de belastingdienst.



Hulp nodig?

Kom je er met behulp van dit artikel en de website van de belastingdienst, toch niet uit? Kijk dan eens hier en zie wie jou kan/kunnen helpen met jouw belastingaangifte!

 

Wij hopen dat wij met dit artikel meer duidelijkheid hebben geschept en het doen van jouw belastingaangifte net even wat makkelijker hebben gemaakt!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter