• Lorem ipsum

Verschil tussen een allergie, intolerantie en sensitiviteit

5 Dec 2017
door Lotte Damen

Voedselovergevoeligheid

De overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op bepaalde voeding zoals een allergie, een intolerantie en een sensitiviteit noemt men voedselovergevoeligheid.



Allergische voedselovergevoeligheid (voedselallergie)

Als er sprake is van een voedselallergie, maakt het afweersysteem van het lichaam specifieke antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voeding. De eiwitten waardoor deze allergische reactie kan ontstaan, worden allergenen genoemd. Bekende allergieën zijn een notenallergie, een koemelkallergie en een kippeneiallergie. De kenmerken van een voedselallergie uiten zich meestal direct nadat iemand het betreffende product of component gegeten heeft. Bij een kleine hoeveelheid kan al een heftige reactie ontstaan.

 


Niet-allergische voedselovergevoeligheid (voedselintolerantie)

Een voedselintolerantie wordt nog wel eens verward met een voedselallergie. Bij een voedselintolerantie is het afweersysteem van het lichaam echter niet betrokken. Een intolerantie kan een van de volgende oorzaken hebben:

  • een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam dat voeding afbreekt, zoals bij een lactose-intolerantie de lactase om lactose af te breken ontbreekt
  • een tekort aan een transporteiwit in de darmen om voedingsstoffen op te kunnen nemen
  • door bepaalde stoffen die van nature in voeding zitten zoals histamine
  • door additieven zoals kleurstoffen


Anders dan bij een allergische reactie, leidt bij een intolerantie een bepaalde opgenomen hoeveelheid pas tot een reactie. Deze hoeveelheid is bij iedereen anders en de klachten ontstaan meestal geleidelijk. De klachten zijn vergelijkbaar met de klachten van een allergie, wel zijn ze vaak minder ernstig. 

 

Verschil tussen een allergie, intolerantie en sensitiviteit | Glutenvrijemarkt.com

De 14 officiële allergenen zijn

1. kippenei

2. lupine

3. melk inclusief lactose

4. mosterd

5. noten

6. pinda

7. schaaldieren

8. selderij

9. sesam

10. soja

11. sulfiet

12. glutenbevattende granen

13. vis

14. weekdieren

 

 

Sinds december 2014 is de allergenenwetgeving van kracht en moeten alle aanbieders van voedingsmiddelen allergeneninformatie kunnen geven over hun producten. Ontzettend fijn voor personen die met een intolerantie te maken hebben! Zo kun je als je glutenvrij eet, veel makkelijker te weten komen welke producten en welke gerechten in restaurants glutenvrij zijn.



Coeliakie, glutenintolerantie en glutensensitiviteit

Maar waar valt coeliakie dan onder? Een andere benaming voor coeliakie is ook wel glutenintolerantie. Het is dus een intolerantie maar wel een die afwijkt van de andere intoleranties. Het lichaam maakt namelijk wél antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in gluten (gliadines) en eigen lichaamscellen in de darm na het eten van gluten. Er is sprake van een chronische auto-immuun reactie op gluten wat ertoe leidt dat de darmwanden beschadigen en voedingsstoffen niet kunnen worden opgenomen wanneer iets met gluten gegeten wordt.


Een glutensensitiviteit is een erkende aandoening waar nog steeds veel onduidelijkheden over zijn. Er is geen sprake van officieel aangetoonde coeliakie, maar het eten van gluten veroorzaakt wel klachten. Daarom zorgt het vermijden van gluten voor een vermindering van deze klachten.


Voor zowel een voedselallergie, intolerantie als sensitiviteit wordt altijd aangeraden bij een diëtist(e) langs te gaan. Hij of zij kan jou precies vertellen welke voeding voor jou geschikt is en hoe je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Wil je meer weten over een diëtiste gespecialiseerd in coeliakie? Lees dan hier het interview met diëtiste Maren Rothkegel! Zij vertelt nóg meer over coeliakie en de ontwikkelingen rondom dit onderwerp.

 

Bronnen

1: Nederlandse Huisartsen Genootschap. NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid (Eerste herziening)

2: Lucassen PLBJ, Albeda FW, Van Reisen MT, Silvius AM, Wensing C, Luning-Koster MN. Huisarts Wet 2010:53;(10)537-53

Reacties
Eva
18 Nov 2021
Hallo Linda,
Bedankt voor je reactie.

Een allergie en een auto-immuunziekte (zoals coeliakie) zijn zeker verschillend van elkaar. Bij een allergie valt het immuunsysteem namelijk onschadelijke stoffen in het lichaam aan. Bij een auto-immuunziekte valt het immuunsysteem het eigen lichaam aan.
Daardoor kan iemand met coeliakie permanente darmschade overhouden aan het eten van gluten.
Linda
17 Nov 2021
Beste Lotte,
Uit bovenstaande haal ik niet waarom de term glutenallergie niet bestaat en waarom coeliaki glutenintolerantie genoemd wordt. In de beschrijving staat dat coeliaki een intolerantie is die zich gedraagt als allergie (het lichaam maakt antistoffen aan, wat het kenmerk van een allergie is), waarom heet dan toch geen allergie? Alvast hartelijk dank voor de toelichting! Met vr. groet, Linda
Laat een reactie achter