• Lorem ipsum

Word je dik van glutenvrije producten?

14 Feb 2018
door Bo de Lange

Wanneer je op je gewicht wilt letten, is het belangrijkste onderdeel om je focus te leggen op je voedingspatroon en daarnaast je bewegingspatroon. Kort gezegd verlies je gewicht wanneer je dagelijkse calorie-inname lager is dan de calorieën die je verbrandt. Voor iemand die glutenvrij eet kan dit éxtra lastig zijn, vooral wanneer je net bent begonnen met glutenvrij eten. Wanneer je gediagnosticeerd wordt met coeliakie en begint met een glutenvrij dieet, krijgen je darmen de kans om zich weer te herstellen van de schade die door gluten is aangericht. Langzaam kunnen je darmen steeds meer voedingsstoffen en calorieën opnemen. Hierdoor kan het zijn dat je een stijging in je gewicht ziet. Wanneer de darmen zich volledig hebben hersteld, zal de groei in het gewicht weer stagneren.

 

 

Verschil in voedingswaarden tussen glutenvrij en gluten

Als je merkt dat jouw gewicht toch wat te veel is toegenomen, kan het verstandig zijn om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Vaak wordt er gedacht dat glutenvrije producten je dikker maken óf er juist voor kunnen zorgen dat je afvalt. 

 

Sommige glutenvrije producten bevatten per 100 gram meer calorieën, vetten en koolhydraten dan de producten die gluten bevatten. Dit komt omdat op deze manier de smaak en de structuur van het product zoveel mogelijk lijkt op het product wat gluten bevat. Door dit verschil in voedingswaarden kan het zijn dat wanneer je dezelfde hoeveelheid van een glutenvrij product eet als van een glutenbevattend product, je gewicht sneller toeneemt of het lastiger kan zijn om gewicht te verliezen.


Let echter op dat je niet alleen naar de voedingswaarden per 100 gram kijkt. Een sneetje Genius brood is 29 gram en een gemiddelde boterham is 35 gram. Hierdoor komen de broden weer vrijwel overeen, wanneer er wordt gekeken naar de hoeveelheid calorieën per sneetje. Door producten met elkaar te vergelijken qua voedingswaarden kun je er voor zorgen dat jij een bewuste keuze maakt. Alle voedingswaarden staan in onze webshop bij elk product aangegeven. Het belangrijkste is, heel cliché, om een balans te krijgen in je voedingspatroon. Zo kan je bijvoorbeeld rekening houden met de porties die je eet. Wanneer jij trek hebt in een glutenvrij koekje, dan kan dat natuurlijk zonder je hier schuldig over te voelen. Let alleen even op dat je niet heel het pak op eet wanneer je op je gewicht probeert te letten. ;-)

 


Ga gelijk zelf (of samen) aan de slag!

Wil je de overtollige kilo's nu eens goed aanpakken, maar weet je niet zo goed hoe in combinatie met een glutenvrij dieet? Klik hier voor 5 tips om gezond en glutenvrij te eten. Ga je gelijk voor het totaalplaatje en wil je meer weten over glutenvrij eten in combinatie met sporten? Bekijk dan hier waar je allemaal op moet letten. 

 

Wil je hulp bij het afvallen? Aarzel dan niet om een diëtist(e) in te schakelen die gespecialiseerd is in coeliakie! Hij of zij kan jou optimaal begeleiden en steun bieden tijdens het proces van gewicht verliezen. Lees ook eens dit interview met diëtiste Maren Rothkegel, gespecialiseerd in coeliakie.

Reacties
Denise Schut
16 Apr 2019
Hi Katherina, als je zelf je dieet gezond houdt is verandert er niets. :). Lekker de groentes erin houden
katherina scholberg
2 Apr 2019
ik doe nog niet zo lang gluten vrij eten wat doet het eigelijk met je gewicht ?
Laat een reactie achter