Zitten er gluten in freekeh?

Zitten er gluten in freekeh?

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe graansoorten te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan teff, bulgur en quinoa. Ook freekeh is zo’n product dat in populariteit toeneemt. Nu vraag je je misschien af: wat is dit voor freaky graan? En natuurlijk: is het ook glutenvrij? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen!

Wat is freekeh?

Laten we beginnen met de oorsprong. Freekeh (ook wel farik genoemd) is afkomstig uit het Midden-Oosten. Hoewel het begrip voor ons misschien nieuw is, is freekeh al eeuwenoud. In de dertiende eeuw werd er al een gerecht met de naam farikkiyya genoemd in een kookboek uit Bagdad, en mogelijk is het nog veel eerder ontstaan.

Het woord farik komt van het Arabische woord voor ‘wrijven’. Het verwijst naar het proces waarmee jonge durum tarwe wordt geoogst. Wanneer de zaden nog zacht zijn en de granen nog groen, wordt de tarwe gedroogd in de zon. Vervolgens wordt het graan geroosterd, waarbij de hoeveelheid vocht in de zaden zorgt dat het niet verbrandt. Het graan heeft door het roosterproces een nootachtige smaak. Daarna wordt de korrel uit de plant gewreven. Tot slot wordt de korrel in kleinere stukjes gemalen, tot een grootte die vergelijkbaar is met bulgur.

Doordat het graan zo vroeg wordt geoogst, bevat het veel meer voedingsstoffen dan veel andere graansoorten. Het bevat bijvoorbeeld vier keer zoveel vezels als zilvervliesrijst. Ook heeft het meer eiwitten dan quinoa. Daarnaast is freekeh rijk aan calcium, zink en ijzer, en zou het een voordelige werking hebben op de darmen.

Is freekeh glutenvrij?

Het antwoord is: nee.

Met al die voordelen zou je natuurlijk graag willen dat freekeh verwerkt kan worden in een glutenvrije maaltijd. Het kan immers een uitdaging zijn om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Helaas is freekeh niet aan te raden als je glutenvrij moet eten, want het is en blijft afkomstig van tarwe, een graan dat van nature glutenrijk is. Wel zijn er mensen die beweren dat de gluten nog niet volledig ontwikkeld zijn omdat de tarwe zo vroeg geoogst wordt. Het is echter niet bewezen dat je met een glutenintolerantie veilig freekeh kunt eten. Je kunt dus het beste het zekere voor het onzekere nemen en in plaats van freekeh een glutenvrije graansoort kiezen.

Wil je meer lezen over voedingsstoffen?

In dit artikel geven we meer uitleg over waar je op moet letten bij een glutenvrij dieet.

 

Bronnen

  1. Foodswitch https://foodswitch.nl/5-redenen-om-freekeh-te-eten/
  2. Gezondheidsnet https://www.gezondheidsnet.nl/noten-zaden-en-granen/freekeh-het-nieuwe-quinoa
  3. Clifford A. Wright http://www.cliffordawright.com/caw/food/entries/display.php/topic_id/23/id/101/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden