• Lorem ipsum

Bevat dierenvoer gluten?

4 Oct 2018
door Lotte Damen

Granen in dierenvoer

De meeste soorten dierenvoer bevatten granen en dus gluten. Wij gaan er natuurlijk vanuit dat je zelf geen dierenvoer eet, maar toch is dit wel iets om over na te denken als je huisdieren hebt. In het geval van coeliakie, is er namelijk kans op kruisbesmetting wanneer je na het voeren niet goed je handen wast! Was dus altijd direct jouw handen na contact met dierenvoer. Wat kruisbesmetting ook alweer precies is? Lees het hier.

 

 

Coeliakie bij dieren

Wist je dat dieren ook gevoelig kunnen zijn voor gluten?Dit heet dan geen coeliakie, maar glutenovergevoeligheid. Over hoe vaak dit voor komt, is nog niet veel bekend. Van de hondenrassen is de Ierse setter het ras waarvan bekend is dat glutenovergevoeligheid voorkomt. Andere honden- en kattenrassen kunnen er ook last van hebben. 

 

Bij honden en katten met een glutenovergevoeligheid is dit gediagnosticeerd doordat de dierenarts ontstekingen aan de darm heeft gevonden en vlokatrofie. Daarnaast vindt, net als bij mensen, een verminderde opname van voedingsstoffen plaats. Klachten van glutenovergevoeligheid kunnen zijn: jeuk, diarree en afvallen. Door het elimineren van gluten uit het dieet en eventueel het afnemen van een biopt, kan de officiële diagnose plaatsvinden. 

 

poes

 

Glutenvrij dierenvoer

Glutenvrij dierenvoer is alleen (nog) verkrijgbaar bij de dierenarts. Je kunt ook in overleg met de dierenarts zelf glutenvrij voer maken. Als jouw hond of kat overgevoelig is voor gluten, is het belangrijk om te weten dat de snoepjes en koekjes ook gluten bevatten. Daarnaast kun je soms niet voorkomen dat je huisdier bij de buren langs gaat voor een koekje of snoepje. 

 

Er is nog niets bekend over coeliakie bij andere diersoorten dan honden en katten. 

 

 

Bevat dierenvoer gluten?

Ja, vrijwel alle soorten dierenvoer bevatten granen en daarmee gluten! Pas altijd op met kruisbesmetting als je huisdieren hebt. 

 

 

Zet jij jouw huisdier vandaag in het zonnetje? 

Wij hebben dan misschien (nog) geen glutenvrije dierenvoer op Glutenvrijemarkt.com, wel hebben wij naturel rijstwafels in ons assortiment die goed als snackje kunnen dienen voor jouw huisdier. 

 

 

Bronnen 

1: Cyberpoli. Zit gluten ook in diervoeding?

2: Cyberpoli. Kunnen dieren ook coeliakie hebben?

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter