• Lorem ipsum

Een glutenvrij kerstdiner zonder zorgen: lees hier de tips!

13 Dec 2017
door Marleen Trompenaars

Ze zeggen wel eens dat je of een sinterklaas-mens of een kerst-mens bent. Ik kan eigenlijk niet zeggen dat dit op mij ook van toepassing is. Ik ben namelijk dol op beide feesten en vind het lastig om er hier één van te moeten kiezen.

Het sinterklaasfeest heb ik inmiddels goed 'overleefd' en dus geen last van gluten gehad (en ik hoop jullie ook!). Nu ben ik alweer druk bezig met het voorbereiden van de kerstdagen. Wat gaan we op kerstavond doen, wat op eerste kerstdag en wat op tweede kerstdag? Wat eten we als ontbijt, brunch, lunch of diner? Houden we het 100% glutenvrij of eet de rest gewoon gluten, terwijl ik als enige glutenvrij eet?

 

Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die al bezig is met het beantwoorden van al deze vragen. Je wil er namelijk alles aan doen om gluten te vermijden tijdens de feestdagen, zodat je niet ziek op de wc hoeft te zitten of in bed hoeft te liggen, terwijl de rest van jouw familie en/of vrienden gezellig met elkaar zitten te tafelen, spelletjes spelen of films kijken.

 


Algemeen

Er zijn een aantal dingen belangrijk om de kerstdagen goed door te komen. Allereerst is het van belang dat je jezelf vooral niet afzondert van je familie en/of vrienden, doordat je een glutenvrij dieet moet volgen. Het is juist van belang om jouw glutenvrije dieet kenbaar te maken bij hen en uit te leggen wat de gevolgen zijn als je gluten binnenkrijgt, ook al is dat maar één kruimel.

 

Wat ook belangrijk is, is om je niet al te veel zorgen te maken. Natuurlijk moet je alert en scherp zijn en het glutenvrije dieet strikt blijven volgen. Maar probeer wel om ontspannen en rustig te blijven. Anders zal dit namelijk alleen maar in je hoofd blijven spoken en zul je een stuk minder genieten van het kerstfeest en het samenzijn met de mensen die je lief hebt.

 

Een goede voorbereiding is vaak al het halve werk.

 


Je gaat uit eten met je familie en/of vrienden

Je kunt vragen of jouw familie en/of vrienden het goed vinden als jij het restaurant kiest. Je kan dan namelijk zelf uitzoeken of er glutenvrije mogelijkheden zijn én wat deze mogelijkheden dan zouden zijn. Waarschijnlijk stelt het jou gerust als je al eens contact hebt gehad met het restaurant en de mogelijkheden hebt besproken.

 

Mocht iemand anders graag het restaurant uitkiezen, kun je aan diegene vragen of je al wel mag weten waar jullie zullen gaan eten. Zo kun je alsnog contact opnemen met het restaurant.

 


Je eet (bij iemand) thuis met je familie en/of vrienden

Als iemand anders kookt, kun je aanbieden om mee boodschappen te gaan doen. Zo kun je diegene laten zien wat je juist wel of juist niet mag hebben en nog een keer uitleggen dat het belangrijk is om voor het glutenvrije eten schoon keukengerei te gebruiken, zodat kruisbesmetting wordt voorkomen.

 

Wat je ook altijd kunt doen, is vragen of degene die kookt de verpakkingen van de producten wil bewaren. Als jij dan ergens vraagtekens bij hebt, kun je zelf even de verpakking controleren. Natuurlijk kun je ook aanbieden om te helpen met koken, zodat je een oogje in het zeil kan houden.

 

Waarschijnlijk zullen er dan glutenvrije en glutenbevattende producten op tafel staan. Wat dan slim is om te doen is om op de hoek van de tafel te gaan zitten en daar dus ook het glutenvrije eten neer te zetten. Zo heb je de minste kans op kruisbesmetting. Wat ook slim is in deze situatie is om in één keer op te scheppen. Dit staat misschien wat asociaal, maar als iemand na jou opschept en niet op kruisbesmetting let, en jij vervolgens weer opschept, dan weet je wat de gevolgen zijn... Juist, de rest van de dag/avond ziek op het toilet of op bed!

 

Mocht je het allemaal niet echt vertrouwen kun je er ook nog altijd voor kiezen om iets van thuis mee te nemen. Dit houd je dan apart van de rest en kun je eventueel kenmerken met een sticker met jouw naam of "glutenvrij". Zo weten jouw familie en/of vrienden dat ze daar van af moeten blijven en dat dat voor jou is. 

 

Mocht je geen zin hebben om iets van thuis mee te nemen en iets anders te eten dan de rest, kun je ook voor een volledig glutenvrij diner kiezen. Hoogstwaarschijnlijk krijg je dan eerst een paar gekke gezichten te zien van mensen die denken: maar ik ga niet glutenvrij eten, want dat is niet lekker. Maar dat is natuurlijk onzin, want glutenvrij eten kan namelijk net zo lekker zijn als glutenbevattend eten!  

 

Ook als je kiest voor een volledig glutenvrij diner is het handig als jij zelf eventueel de boodschappen mee kan doen, of het mee kan bereiden. Jij weet immers zelf het beste wat je wel en niet mag hebben en je kunt er zelf voor zorgen dat kruisbesmetting wordt voorkomen. Natuurlijk hoef je dit allemaal niet alleen te doen. Ik weet zeker dat een aantal mensen van jouw familie en/of vrienden het leuk vinden om jou hierbij te helpen, en eens te zien wat er allemaal komt kijken bij een glutenvrij dieet. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon super gezellig om met meerdere mensen in de keuken te staan!

 


Samengevat

  • Stel vragen, vragen, vragen en nog eens vragen
  • Blijf alert
  • Was je handen liever 3x te veel dan één keer te weinig
  • Probeer zo rustig en ontspannen mogelijk te blijven
  • Geniet

 


I WISH YOU A MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR!


Dit was een gastblog van Marleen Trompenaars van Smaakvol Glutenvrij. Lees meer over haar ervaringen met coeliakie en glutenvrij eten op haar weblog! Zij deelt ook regelmatig glutenvrije recepten en glutenvrije tips.

 
 
Marleen Trompenaars is vaste gastblogster op Glutenvrijemarkt.com. Sinds oktober 2016 heeft zij de diagnose coeliakie en schrijft hierover op haar blog Smaakvol Glutenvrij. Sinds kort volgt zij ook het FODMAP-beperkte dieet en vind je ook over dit onderwerp verschillende artikelen!
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter