• Lorem ipsum

Een glutenvrije vakantie in Portugal

2 Mei 2019
door Didi de Koning

Een goed begin is het halve werk

Daarom hier een aantal punten om aan te denken voor je naar Portugal gaat.

  1. Gebruik internet en reisbrochures om je te oriënteren op de gebruiken van de regio waar je naartoe gaat. Zo zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Onderzoek wat veel gebruikte lokale producten zijn, of echte delicatessen in de streek. Dan weet je in de supermarkt of een restaurant precies waar je mee te maken hebt.
  2. Check of je accommodatie bekend is met glutenvrij. Weet het hotel, de hostel of de camping waar je verblijft wat glutenvrij inhoudt? Hebben ze zelf een glutenvrij restaurant? Of heeft je camping een supermarkt met glutenvrije producten?

  3. Neem zelf houdbare glutenvrije producten mee. De supermarkten in Portugal hebben immers niet hetzelfde glutenvrije assortiment als de supermarkten in Nederland.

  4. Bestel een Portugees dieetpasje bij de NCV. Bij de NCV kan je in verschillende talen, en dus ook in het Portugees, een dieetpasje bestellen. Daarop staat een uitleg over coeliakie en glutenvrij eten. Dit kan je laten zien aan obers en winkeliers zodat ze je probleem begrijpen, en weten dat je echt absoluut geen gluten mag eten. Bestel hier je glutenvrije dieetpasje in het Portugees.

 

 

Glutenvrij uit eten in Portugal

 Tips! Als je op het punt staat iets te bestellen in een restaurant:

  1. Laat aan het personeel weten dat je coeliakie hebt en geen gluten binnen mag krijgen. Gebruik je Portugese NCV dieetpasje! Snappen ze er niets van? Zoek een andere eetgelegenheid op. Better safe than sorry!

  2. Neem met de ober of serveerster door welke gerechten glutenvrij zijn en welke niet. Laat ze het eventueel navragen in de keuken, zodat je zeker weet wat je eet.

  3. Vraag na hoe het gerecht bereid is. Wordt de vis gebakken in een pan, een oven, een frituurpan? In de keuken van een restaurant kan kruisbesmetting voorkomen!

  4. Vraag het personeel of ze schone pannen en spatels willen gebruiken en ook of ze eventueel de borden en het bestek nog eens schoon willen maken voor ze het gebruiken.

  5. Neem geen risico met soepen en sauzen en vraag of de koks alles in olijfolie willen bereiden. Van olijfolie weet je in ieder geval zeker dat het glutenvrij is.

  6. Als je een kopje koffie of thee bestelt na het eten, vraag dan of de bediening het koekje weg wil laten. Zo word je kopje niet alsnog besmet met gluten.

 

Typisch Portugese glutenvrije lekkernijen

Ieder land heeft zijn eigen unieke keuken en specialiteiten. Gelukkig zijn in Portugal een aantal van deze gerechten glutenvrij. Portugezen houden wel van vis en schelpdieren, daar moet je maar net van houden.

Ameijoas à Bulhão Pato

Als je dit bestelt, krijg je een bord vol heerlijke schelpjes, bereid met knoflook en koriander. Je moet ze er wel zelf uit peuzelen maar dat is het zeker waard.

Cataplana de marisco

Een pan vol groenten, vis, schelp- en schaaldieren. De ingrediënten in dit gerecht worden langzaam gaar gestoomd waarbij alle smaken behouden blijven. Het wordt vaak geserveerd met rijst. Controleer bij de keuken of de cataplana, zoals zij hem bereiden glutenvrij is. Iedere keuken heeft zo zijn eigen variaties en gewoontes.

Salada de Polvo

Deze salade is gemaakt van inktvis, groenten en veel kruiden. Smaakvol en ook perfect bij een barbecue.

Caracois

Caracois is heel wat anders! Het zijn namelijk slakken die je op je bord krijgt wanneer je dit gerecht besteld. Ook nu moet je de beestjes er zelf uit peuzelen. Voor de liefhebber dus.

Sardinhas

Zoals we al zeiden, zijn visgerechten erg populair in Portugal. Daarom nog een visgerecht dat in elk restaurant wel te bestellen is: sardinhas, oftewel sardientjes. Vaak worden ze geserveerd op Portugees brood! Let daarom op, dit brood is meestal niet glutenvrij. Vraag de ober om een glutenvrije vervanger, of bestel wat rijst. Verder zou dit gerecht wel geheel glutenvrij moeten zijn.

 

Port

Port, het bekende Portugese drankje dat je zeker gedronken moet hebben als je in Portugal bent geweest, is glutenvrij!

Port is een versterkte wijn met een alcoholpercentage tussen de 18 en 20% en mag alleen Port heten als hij daadwerkelijk in Portugal is gemaakt. Port is rood van kleur en zoet van smaak. Heerlijk als digestief of bij een kaasplankje.

 

Glutenvrije restaurants in Porto

Het schilderachtige Porto aan de Douro is de tweede stad van Portugal. Porto staat bekend om zijn kunst, cultuur, en het bruisend centrum.

RAIZ

Met de focus die ligt op het leveren van kwaliteit, is het restaurant RAIZ zeker geschikt voor een glutenvrij hapje. De nadruk ligt in dit restaurant bij de smaakbeleving en alles wordt iedere dag vers bereid met lokale producten. Dat belooft wat!

TAPABENTO

Ingericht als een gezellige oude huiskamer, brengt het restaurant TAPABENTO je terug in de tijd. Dankzij de uitgebreide en gevarieerde kaart is er voor iedereen wel een lekker gerecht te vinden.

ZENITH

Bij ZENITH kun je de hele dag terecht voor een brunch of een borrel. Ze zijn bij ZENITH niet alleen goed in het bereiden van gerechten maar maken ook de lekkerste cocktails.

ZENITH vind je niet alleen in Porto maar ook in Lissabon.

 

Glutenvrije restaurants Lissabon

De hoofdstad van Portugal: antieke gele trammetjes, steile straten en sfeervolle restaurantjes. Of je nu komt voor cultuur, eten of geschiedenis, Lissabon heeft het allemaal.

 

Meson Andaluz

Glutenvrije tapas eten in Lissabon doe je bij Meson Andaluz. Een restaurant met een zeer uitgebreide tapaskaart en heerlijke wijnen uit Portugal en Spanje.

 

Nomada

Nomada, hét restaurant om sushi te eten. Wie dacht dat sushi een standaard gerecht was, merkt hier dat dat een vergissing was. De sushi van Nomada is namelijk verre van standaard. Als je jezelf wilt laten verrassen, moet je hier zeker naar toe gaan.

 

ZENITH

Bij ZENITH kun je de hele dag terecht voor een brunch of een borrel. Ze zijn bij ZENITH niet alleen goed in het bereiden van gerechten maar maken ook de lekkerste cocktails.

ZENITH vind je niet alleen in Lissabon maar ook in Porto.

 

Tips!

Benieuwd naar onze andere reisbestemmingen? Neem dan eens een kijkje bij onze reisartikelen! Heb jij nog leuke tips voor een glutenvrije vakantie in Portugal? We horen ze graag! Laat een reactie achter.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter