• Lorem ipsum

Fonio, het nieuwe glutenvrije graan

11 Jul 2019
door Didi de Koning

Fonio, wat is dat nou?

Fonio is al eeuwen oud. Dit graan blijkt al sinds 5000 jaar voor Christus te groeien in west Afrika, hoewel het sinds de veertiende eeuw pas echt actief verbouwd en gegeten werd door de mens. Het graan groeit makkelijk op droge en voedingsarme bodems waardoor het makkelijk te verbouwen is. [1 & 2]

Wanneer je fonio koopt in een winkel of misschien wel online bestelt, is het al klaar voor gebruik. Vroeger was dit natuurlijk niet zo. Als het glutenvrije graan werd geoogst in het westen van Afrika, moest het eerst worden gepeld door het plat te slaan, te wrijven en te wassen. Omdat fonio een kleine korrel heeft, was dit altijd een flinke klus die veel energie kostte.  Om 1 of 2 kilo gepelde fonio te krijgen, was men een uur bezig. Gelukkig bestaan er tegenwoordig pelmachines die 1 kilo fonio in 6 minuten pellen. [1 & 2]

 

Fonio is een graan met een nootachtige smaak. De korrel is heel klein, waardoor het snel kookt. Het is al gaar in 5 tot 10 minuten. Lekker makkelijk op tafel te zetten dus!

Daarnaast bevat fonio veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, maar ook veel vezels. Wat heel bijzonder is aan dit graan, is dat fonio alle essentiële aminozuren bevat, en dan specifiek veel methionine en cystine. Aminozuren zijn bouwstenen waarmee het lichaam eiwitten kan maken. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken uit andere eiwitten, maar essentiële aminozuren kan het lichaam niet aanmaken. Het is heel belangrijk dat je die binnenkrijgt met je voeding. Daarom is het des te prettiger dat fonio deze essentiële aminozuren al bevat. [1 & 2]

Op dit moment is fonio nog niet zo bekend maar je gaat er zeker nog meer over horen. Zo is het ook nog niet op heel veel plekken te koop. Wel kun je het bestellen via Amazon. Dan heb je zo dit glutenvrije graan in huis! Je kan fonio als vervanger voor rijst, couscous of quinoa gebruiken. Zo kan je weer leuk variëren met je standaard gerechten, en dat dan glutenvrij.

Je kunt er ook voor kiezen de korrels te vermalen tot meel om lekker te bakken. Het meel rijst niet, dus als je het gebruikt om brood te bakken, maak je een plat-brood, zoals ze in Afrika gewend zijn. Lekker!

Meer over fonio

Wil je meer weten over fonio of heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Laat dan vooral hieronder een berichtje achter.

Meer glutenvrije granen?

Wil je van meer granen weten of ze glutenvrij zijn? Zoals rogge? Lees dan dit artikel waarin uit wordt gelegd of rogge glutenvrij is of niet.

Bronnen:

  1. Leisa Magazine. Fonio: a small grain with potential.
  2. Jack. R. Harlan. Origins of African Plant Domestication.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter