• Lorem ipsum

Glutenvrij brood kopen of toch maar zelf bakken?!

18 Apr 2018
door Marleen Trompenaars

Ik probeer zelf om maximaal één keer per dag brood te eten. Wat de reden daarvoor is? Heel erg simpel: glutenvrij brood is niet heel erg goedkoop, de voedingswaarden zijn niet altijd even best en ik vind het lang niet altijd even lekker.

 

Maar als ik dan wél brood eet, is dat dan brood wat ik gekocht heb of is dat dan brood wat ik zelf gebakken heb? In deze gastblog van vandaag lees je hier meer over. Ik vertel je wat de voor- en nadelen zijn van brood kopen, maar ook wat de voor- en nadelen zijn van brood zelf bakken. En uiteindelijk kom je ook te weten waar ik zelf voor kies!

 

 

Glutenvrij brood kopen

De diagnose coeliakie heb ik nog niet zo heel erg lang, bijna anderhalf jaar. Ik ben dus een redelijk assortiment aan glutenvrije producten gewend in zowel de supermarkten als online. Ik ben mezelf er van bewust dat dit assortiment een x-aantal jaar terug lang niet zo uitgebreid was als dat het nu is. Als je geen zin en/of tijd hebt om brood te bakken, ga je gewoon naar de supermarkt (of online) en je hebt de keuze uit meerdere glutenvrije broden. Dit is dan ook meteen het eerste voordeel van glutenvrij brood kopen.

 

Een nadeel van glutenvrij brood kopen is de prijs. Voor een glutenvrij brood ben je aardig wat centen kwijt. Heb je dan ook nog de voorkeur voor een verser en gezonder glutenvrij brood, dan ben je uiteindelijk nog duurder uit. Wat wel weer een voordeel is, is het gemak – en daar betaal je misschien ook graag weer wat extra voor.

 

Zelf heb ik al aardig wat glutenvrije broden getest. Ik moet daarbij eerlijk zeggen dat er maar weinig broden écht lekker zijn en enigszins in de buurt van een glutenbevattend brood komen. De broden die wel lekker zacht en goed van formaat zijn, bevatten vaak glutenvrij tarwezetmeel. Iets waar niet iedere coeliaak voor open staat. Ik zelf probeer dit ook zo veel mogelijk te vermijden. Natuurlijk zijn hier ook weer uitzonderingen op, zoals bijvoorbeeld het brood van Bakker Leo of het verse brood van Consenza.  Deze broden zijn ook zacht en goed van formaat en bevatten géén glutenvrij tarwezetmeel.

 

Heb je je oog laten vallen op een langer houdbaar glutenvrij brood? De kans is dan erg groot dat er zoveel ingrediënten aan dit brood zijn toegevoegd, wat het brood niet zo heel erg gezond en/of lekker meer is.

 

Voordelen:

 • Uitgebreid assortiment
 • Gemakkelijk en snel

 

Nadelen:

 • Prijs
 • Zacht brood – vaak glutenvrij tarwezetmeel
 • Lang houdbaar brood – veel (ongewenste) toevoegingen

 

 

Glutenvrij brood bakken

Ik noemde net het uitgebreide assortiment als voordeel bij glutenvrij brood kopen, maar natuurlijk is dit ook een voordeel als je zelf je glutenvrij brood bakt. Je hebt keuze uit diverse kant-en-klaar broodmixen, waar je zelf nog maar enkele ingrediënten aan toe hoeft te voegen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een broodmix te maken, door meerdere meelmixen met elkaar te mengen.

 

Om zelf je brood te bakken kan stukken voordeliger zijn qua prijs, dan dat je een brood in de winkel koopt. Wat daar dan wel weer tegenover staat is de tijd en energie die kwijt bent om een brood te bakken. Natuurlijk kun je gebruik maken van een broodbakmachine, maar ook die start niet vanzelf.

 

Wat ik ook altijd lastig vind en een nadeel is het vinden van een écht goed recept. Op veel recepten staat een bepaalde hoeveelheid glutenvrije meel die je moet gebruiken. Als je dat netjes volgt, net als de rest van het recept, komt het nog steeds met enige regelmaat voor dat je een misbaksel hebt. Of beter gezegd, een baksteen hebt gebakken, dat direct de kliko in kan. Een goed brood is van aardig wat factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de meelsoort en de oven. En dat wil dus niet zeggen dat als ik een perfect brood bak volgens recept A, en jij datzelfde recept volgt, jij ook een perfect brood bakt.

 

Wat ook echt een voordeel is van zelf bakken, is het feit dat je precies weet wat er in je brood zit. Daarnaast kun je er zelf in doen wat je lekker vind en een brood dus volledig naar eigen wens bakken.

 

Voordelen

 • Uitgebreid assortiment
 • Prijs
 • Vrije keuze ingrediënten

 

Nadelen

 • Tijd en energie
 • Iedere meelmix werkt anders
 • Iedere oven werkt anders.

 

 

Waar kies ik dan zelf voor?

Om heel eerlijk te zijn heb ik het afgelopen half jaar zelf géén enkel glutenvrij brood zelf gebakken. Ik heb het aardig druk gehad met van alles en nog wat dat ik mezelf hier simpelweg niet toe kon zetten. Iets wat ik eigenlijk toch wel jammer vind. Ik ben dan ook voornemens om op korte termijn toch weer tijd en energie te stoppen in het zelf bakken van glutenvrij brood.

 

Ik wil dan wel weer gaan experimenteren met diverse meelsoorten, waardoor de kans dus aanwezig is dat de eerste paar broden er uit komen als bakstenen en direct de kliko in gaan. Maar juist daaruit kan ik ook voldoening halen, als een brood er dan uiteindelijk perfect uit komt!  

 

 

Wat ik lekker brood vind

Ik vind glutenvrije broden lang niet altijd even lekker. Ik denk zelfs dat ik er meer merken zijn waar ik het brood niet lekker vind, dan wel lekker van vind. Mijn vriezer ligt op dit moment nog vol met het glutenvrije brood van de actieweek van de Lidl.

 

Het brood wat ik af en toe nog wel eens  bestel, is het brood van Bakker Leo, dit bevat géén glutenvrij tarwezetmeel. Laatst heb ik ook het brood van Le Poole geprobeerd. Dit brood was ook erg lekker, alleen bevatte dit wel glutenvrij tarwezetmeel, maar gelukkig heeft mijn lichaam hier niet op gereageerd. Het vers brood van Consenza is hier ook af en toe in huis te vinden en bevat ook géén glutenvrij tarwezetmeel.  

 

 

Wat vind jij?

Wat heeft jouw voorkeur: glutenvrij brood kopen of zelf bakken? En waarom is dit zo? Heb je nog tips voor anderen? Laat hieronder je reactie achter! Wil je meer lezen over brood bakken of kopen? Bekijk dan deze artikelen eens.

 

 
 
Marleen Trompenaars is vaste gastblogster op Glutenvrijemarkt.com. Sinds oktober 2016 heeft zij de diagnose coeliakie en schrijft hierover op haar blog Smaakvol Glutenvrij. Sinds kort volgt zij ook het FODMAP-beperkte dieet en vind je ook over dit onderwerp verschillende artikelen!
Reacties
GLAKS
14 Jul 2018
Groot gelijk heb je ! De industriele broden zijn niet meestal niet lekker en niet lang houdbaar.
Zelf bak ik doch geen grote broden zoals dat het geval is bij de gluten bakker.

Wel kleine broodjes, pita's, en pizzabodem's. Dus meer wraps en pannenkoeken stijl.
Ik vervang meer en meer het klassieke broodpatroon om over te stappen naar bowls en groentenschotels, zonder het traditionele brood.

Het was even aanpassen want gewoontes zijn hardnekkig, maar mijn gezondheid en mijn humeur zijn er een pak op verbeterd.

Ben ondertussen meer dan 25 jaar bekend met het dieet - ja ik ken de tijd nog van niks in de winkelrekken te vinden . Gelukkig nu een pak verbeterd maar er moet nog zeer veel aangepast worden. Te eenzijdig gebruik van steeds dezelfde mengelingen granen.

Wens je nog veel zoekplezier in het opbouwen van een beter gezondheid !
J
14 Jul 2018
ik ben onlangs op het brood van Happy Bakers gestuit. Dat is o.a. te koop bij Hoogvliet. Je moet het 10 minuten afbakken. Het is wel glutenvrij gemaakt tarwemeel. Wie in de buurt van Den Haag woont, kan heel goed glutenvrij brood kopen bij the Welsh Bakestone, https://www.thewelshbakestone.nl/. Brood gemaakt van rijstmeel. heel smakelijk maar duur.
Samantha Han
26 Apr 2018
Hallo Jan-Willem,

Wat leuk om te horen hoe jij aan de slag gaat. Wat goed dat je met experimenteren je perfecte recept hebt gevonden! Als je het leuk vindt mag je dit recept altijd met ons delen. Wij zijn benieuwd!

Groetjes,

Samantha Han
Jan Willem van Prooijen
26 Apr 2018
Ik woon in India en kan niet zo makkelijk glutenvrij brood kopen. Wat er te koop is vind ik niet lekker. Dus ik bak altijd zelf. Ik heb met experimenteren een recept gevonden dat lekker brood oplevert en altijd dezelfde kwaliteit. Ik meng mijn eigen meel en gebruik een Kenwood broodbakmachine.
Samantha Han
23 Apr 2018
Hallo Mirjam,

Bedankt voor je reactie, leuk om te horen hoe jij het aanpakt!

Groetjes,

Samantha Han
Samantha Han
20 Apr 2018
Hi Kimmy,

Bedankt voor je reactie! Wat een goede tip van het broodbakrecept!
Wij geen meteen aan de slag om een goed recept te vinden!

Groetjes,

Samantha
Kimmy
19 Apr 2018
Hoi Marleen
Ik bak mij broden liefst zelf zoals
Je al zei komen er dikwijls mis baksels uit de oven te voorschijn ook al volg je correct het recept vd de verpakking op dat kost allemaal veel energie werk etc
Af en toe koop ik ook mij broden in de suppermarkt want dat bespaart tijd en zeker in de zomer ik ga in de zomer niet de hele dag de keuken in duiken ik ben wel benieuwd naar goeie recepten met goeie samenstellingen zelf ben ik er ook nog niet in geslaagd en Id glutenvrij gemaakt tarwezetmeel maakt je brood veel nisser en beter maar zelf kan ik Het ook niet verdragen
Mirjam
18 Apr 2018
De prijs van zelfgebakken brood is heel erg afhankelijk van wat je er in stopt. Glutenvervangers en zaadjes zijn duur... Daarentegen een brood met meel van de toko is goedkoop.
En reken je de prijs van de oven en de misbaksels ook mee?


Ik wissel af: soms zelfgebakken brood (krentenbollen zijn bij dl favoriet), soms zelf gekocht. Ikzelf eet haast geen brood, maar dl wel meestal 2 keer per dag.
Laat een reactie achter