• Lorem ipsum

Glutenvrij eten kan makkelijker: 5 tips voor de beste overstap naar een glutenvrije leefstijl

20 Mei 2016
door Marieke de Groot

Coeliakie: wat is dat nu eigenlijk?

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 100 mensen coeliakie. Coeliakie (spreek uit al: seu-lia-kie) is een auto-immuunziekte, waarvan de meeste mensen wel weten dat het iets te maken heeft met darmen en gluten. Voedsel met gluten veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Er ontstaan ontstekingsreacties en de darmvlokken gaan daardoor kapot. Naast een hoop klachten die hierdoor veroorzaakt worden, kunnen op de lange termijn belangrijke voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen. Dit met alle gevolgen van dien…



Er wordt veel gesproken over gluten, maar waar hebben we het dan over?

Gluten is een eiwit wat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe. Dit eiwit bevindt zich in ontzettend veel producten! Denk aan brood, pasta, crackers, gebak, snoep en koekjes. Ook zit het in producten waar je in eerste instantie niet aan denkt, maar waarin wél een glutenbevattend bindmiddel is gebruikt. Denk hierbij aan soep, saus, worst en aangemaakt gehakt. Dit kan het voor een persoon met een glutenintolerantie nog wel eens lastig maken om gevarieerd en lekker te eten. Op Glutenvrijemarkt.com verkopen we een ruim assortiment aan glutenvrije producten, maar we willen onze klanten ook graag adviseren om een glutenvrij leven zo makkelijk mogelijk te maken. Daarom hebben wij 5 handige tips voor je op een rijtje gezet! Lees snel verder.


Dé 5 glutenvrije tips van glutenvrijemarkt.com

Na een opeenstapeling van klachten, ben je erachter gekomen dat glutenvrij eten beter voor je is. Daar sta je dan: alles wat je gewend was te eten moet anders. Waar moet je beginnen? Nadat je jezelf goed geïnformeerd hebt over wat coeliakie is, waar gluten inzitten en wat jij dus zult moeten veranderen in je voeding, zijn de volgende tips handig om je op weg te helpen.


Tip 1: Praat er over!

Praat er over. Praat er over. En ja, praat er nóg meer over. Veel mensen weten niet wat gluten zijn of wat je wel en niet kunt eten en drinken. Vooral in het begin kun je je er erg alleen in voelen. Je zult vaak moeten uitleggen wat jouw intolerantie inhoudt en wat dit voor jezelf en de mensen om je heen betekent. Voel je vooral niet bezwaard of vervelend dat jij ‘anders’ bent. Op die manier kunnen anderen begrijpen wat het is en kom je erachter dat je helemaal niet zo anders bent. Hoe meer je open staat om je ervaringen te delen, hoe meer je erachter komt dat er nog veel meer mensen zijn zoals jij; hoe veel meer mensen worstelen met het aannemen van andere eetgewoonten; het met pijn laten staan van heerlijke producten die ze al gewend zijn hun hele leven te eten; én bij hoe veel meer mensen hun zelf gebakken, glutenvrije brood eerst tien keer mislukt voor het een keer wél lukt.


Juist om bovenstaande redenen kun je leren van andere die deze overstap naar glutenvrij al gemaakt hebben. Bezoek daarom ook eens evenementen waar glutenvrije producten verkocht worden, zoals glutenvrije markten, festivals of winkels en ontmoet daar soortgelijken. Begin eens een praatje, wissel ervaringen en recepten uit. Leerzaam én leuk!




Tip 2: Volg verschillende online platformen over coeliakie en glutenvrij eten

De overstap naar glutenvrij eten is voor velen iets lastigs en er komt meer bij kijken dan simpel overstappen van voedingspatroon. Op zoek gaan naar producten die bij je passen, het steeds meer zelf gaan bereiden van bijvoorbeeld brood of lekkernijen, het puzzelen wat je wel en niet mag en waar je het kan kopen en dan óók nog wennen aan andere prijzen dan die je gewend bent. Al met al is het een hele uitdaging.


Daarbij is voeding een sociale aangelegenheid en zal degene met coeliakie zich wellicht buitengesloten voelen of zich opgelaten voelen dat anderen rekening met hem of haar moeten houden. Het is belangrijk dit gevoel kwijt te raken én vooral op zoek te gaan naar ervaringsdeskundigen die kunnen helpen.


Kijk eens op het internet en je zult zien dat er een hoop websites schrijven over coeliakie. Er zijn een hoop bloggers die tips, updates en recepten delen. Volg bijvoorbeeld ook verschillende webwinkels of overige verkooppunten met glutenvrije producten om op de hoogte te blijven van nieuws, recepten, het glutenvrije aanbod of bijvoorbeeld speciale kortingen! Denk niet alleen aan websites, maar ook aan nieuwsbrieven, forums en sociale media. We raden zeker aan om lid te worden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging




Tip 3: Het ultieme ingrediënt wat van glutenvrij eten zo veel makkelijker maakt

Veel mensen houden erg vast aan hun gewoonten. Dat is ook logisch, gewoonten geven houvast. Verandering roept vaak stress op. Toch is één van onze tips om niet alleen te zoeken naar producten die je oude voedingspatroon in stand houden, zoals bijvoorbeeld glutenvrije pasta gebruiken in plaats van pasta gemaakt van tarwe. Dit kan natuurlijk ook, maar er zijn meer mogelijkheden. Wel vergt dit even een switch in je manier van denken over eten, maar het levert véél op.


Misschien denk je er in eerste instantie niet aan, maar een manier om meer garantie te hebben op geslaagd glutenvrij eten, is om veel te koken met groente. Groenten bevatten uiteraard geen gluten en er is onwijs veel variatie mogelijk. Groente zou het hoofdbestanddeel van je maaltijden kunnen zijn. Dit is enorm ‘veilig’ wat betreft gluten én het is ook nog eens ontzettend gezond. Groenten zitten vol met vezels, vitaminen en mineralen.

Je kunt tussen de middag in plaats van brood bijvoorbeeld soep, salades of smoothies eten. Je kunt bij het avondeten méér gekookte of gestoomde groenten gebruiken in plaats van koolhydraten met gluten, zoals pasta.


Daarbij kun je meer met groenten dan je in eerste instantie denkt. Je kunt pasta vervangen door bijvoorbeeld courgettespaghetti of maak eens een pizza met een pizzabodem van bloemkool! Echt, er gaat een wereld voor je open als je je verdiept in het uitgebreid koken met verschillende groente. Ook op internet staan veel recepten over deze creatieve manieren van koken. Daarmee gaan we meteen door naar tip 4.




Tip 4: Experimenteer en wees creatief. Durf je glutenvrije maaltijd ‘in de soep te laten lopen’.

Het is een kunst om te leren koken zonder gluten, aangezien gluten in ongelofelijk veel producten zit. Gluten is een woord uit het Latijn, wat ‘lijm’ betekent. Het is een eiwit dat veel invloed heeft op de structuur van producten gemaakt van glutenbevattende granen. Zonder gluten moet je wennen aan een andere structuur van je maaltijden of moet je zoeken naar een manier om ze zo goed mogelijk te vervangen.


Een aantal voorbeelden om gluten te vervangen: er is zoiets als glutenvervanger op de markt. Dit kun je toevoegen aan verschillende bakwerken, zoals brood. Ook kun je andere bindmiddelen zoeken, voor soepen en sauzen, zoals xanthaangom en aardappelzetmeel. Vervang tarwemeel door diverse glutenvrije bakmelen. Voeg extra vezels toe voor de structuur van je bakwerk. Gebruik glutenvrij paneermeel (op basis van maïs of rijst) in plaats van gewoon paneermeel om een stukje vlees of vis te paneren.


Onze tip is om vooral veel te proberen en te experimenteren. Smaken verschillen en wat werkt en smaakt voor jou is natuurlijk persoonlijk. Calculeer daarbij in dat het bereiden eerst vaak fout zal gaan, vóórdat het goed gaat. Zo voorkom je teleurstelling. Probeer te lachen om het proces en gebruik de mogelijkheid om je recepten steeds verder te verbeteren en perfectioneren. Laat anderen proeven en vraag hun mening én... het kán handig zijn om een Plan B te hebben voor als je recept écht mislukt. Daarmee slaan we een bruggetje naar tip 5.




Tip 5: Er is altijd nog Plan B: deze producten mogen niet ontbreken in jouw keukenkastje

Om er voor te zorgen dat je altijd iets glutenvrij én lekkers kunt bereiden is het handig om een aantal producten als basis in je keukenkastje te hebben. Zo kun je altijd iets lekkers van je maaltijd maken, ook wanneer het dreigt te mislukken. ;-)

Crackers en rijstwafels

Wanneer je geen brood voor handen hebt is het handig om houdbare graanproducten als Plan B in huis te hebben. Crackers en rijstwafels zijn hier ideaal voor. De crackers van Amisa zijn ook nog eens handig verpakt in deelverpakkingen, waardoor ze ook ideaal zijn voor onderweg, als snack tussendoor of als vervanging van een broodmaaltijd.

Broodjes

Het in huis hebben van glutenvrije (afbak)broodjes is erg handig wanneer je echt zin hebt in brood en geen vers brood in huis hebt. De broodjes zijn redelijk lang houdbaar. Natuurlijk zijn de broodjes ook handig bij een maaltijdsoep.

Havervlokken

Je zult verrast zijn hoeveel kanten je op kunt met glutenvrije havervlokken. Gebruik ze als basis voor het ontbijt, om koekjes mee te bakken als tussendoortje, om pannenkoekenbeslag mee te maken in de blender, als basis voor een quiche bodem, etcetera. Je kunt er alle kanten mee op. Havervlokken zijn gemakkelijk te bewerken en te bereiden en ze zijn erg voedzaam. Je zult niet snel honger krijgen.

Bouillon

Misschien wist je het nog niet, maar in veel bouillon zit tarwe en daarmee gluten. Ook in veel kant-en-klare kruidenmixen, soepen en sauzen zitten gluten, en die kun je niet meer gebruiken. Het in huis hebben van glutenvrije bouillon is echt een must, omdat je bouillon als basis kunt gebruiken voor het op smaak brengen van je maaltijd. Gebruik het in de pastasaus, in de soep en in een wokmaaltijd. De opties zijn eindeloos.

Rijstmeel

Rijstmeel is een goede manier om tarwebloem of -meel te vervangen in veel recepten. Cake kun je op deze manier ideaal glutenvrij maken. Ook is rijstmeel een goed bindmiddel in soepen en sauzen.

Boekweitmeel

Van boekweitmeel kan je gemakkelijk brood, koekjes en pannenkoeken bakken. Je kunt er dus ook veel kanten mee op. Mocht je maaltijd mislukken: geen zorgen! Bak eenvoudig pannenkoeken van boekweit, (plantaardige) melk en eieren.

Pasta

Pasta is lang houdbaar en daarom ook handig om altijd in huis te hebben als basis van een pastamaaltijd. Er zijn voornamelijk glutenvrije pasta’s op basis van rijstmeel en maïsmeel en ze bestaan in veel verschillende vormpjes.




Glutenvrij eten was nog nooit zo makkelijk

We leven in een tijd waarin mensen steeds bewuster met voedsel omgaan. Dit proces is ook logisch, na de vele voedselschandalen, maar ook omdat het steeds bekender wordt dat bepaalde klachten door allergieën en intoleranties veroorzaakt worden én er steeds meer media aandacht aan gezond eten wordt besteed en de markt er natuurlijk op inspeelt. Er was nog nooit te eerder zoveel informatie te vinden over voeding, zoveel onderzoek gedaan naar de effecten van voeding, maar vooral: het was nog nooit makkelijker om glutenvrije producten te kopen en er is nog nooit zoveel keuze geweest in het glutenvrije assortiment. Met andere woorden: realiseer je, als het dan toch moet, dat dit hét ideale moment is om over te stappen op een glutenvrije leefstijl.


Samen met onze tips hopen wij van Glutenvrijemarkt.com sámen met ons grootste glutenvrije assortiment van Nederland, onze scherpe prijzen, snelle service en toegankelijke klantenservice voor jou glutenvrij eten toegankelijker, gemakkelijker, lekkerder en voordeliger te maken!

 


Wil jij op de hoogte blijven van de laatste glutenvrije ontwikkelingen. Volg deze blog of volg ons op FacebookTwitter, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (scroll hiervoor naar onderaan de pagina).

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter