• Lorem ipsum

Glutenvrij eten met een klein budget. 7 budget tips.

4 Mei 2021
door Lieke van Leeuwen

TIP 1. ONZE WEEKDEALS & OPRUIMING OP DE WEBSITE.

Op onze glutenvrije webwinkel heb je vast wel al een keertje het kopje ‘aanbiedingen’ gezien. NIET? Wat jammer! We hebben namelijk áltijd producten in onze weekdeal(s) en opruiming staan. 

Onze weekdeal’s kunnen variëren van snoep tot koek, bier en pasta’s. Elke week hebben we weer andere producten in de aanbieding en kan de korting oplopen tot 25% (of zelf nog meer)! Ook hebben we een opruimingshoek. Daar kan de korting zelfs oplopen tot 80% op producten die een kortere houdbaarheidsdatum hebben. Zo gaan we ook nog tegen voedsel verspilling in. Yes!

Zorg ervoor dat je van te voren een lijstje hebt gemaakt met de producten die je graag wilt hebben. Bestel je namelijk boven de 50, dan betaal je namelijk geen verzendkosten! Het zou natuurlijk jammer zijn als je een product bent vergeten en je dan alsnog verzendkosten moet betalen.

TIP 2. EEN WEEKMENU

Wat wordt er bedoeld met een weekmenu? Met een weekmenu wordt bedoeld dat je van te voren voor de week daarop plant wat je elke dag gaat eten (van maandag t\m zondag). Natuurlijk hoef je niet strikt de dagen te volgen want laten we eerlijk zijn, we hebben niet altijd trek in het menu wat we voor onszelf van te voren bedacht hebben. Je kan in de week zelf nog prima afwisselen tussen de dagelijkse menu's.

Wat maakt zo'n weekmenu nou handig? Door het opstellen van een weekmenu zorg je er voor dat je een duidelijk overzicht krijgt over je boodschappen. Maak een lijst, kijk lekker op je gemak tussen onze glutenvrije producten die je nodig hebt en vergeet natuurlijk niet te kijken tussen de opruiming en weekdeals!

Hoe ziet zo’n weekmenu eruit? Stel je begint zondag, maak dan een menu voor de dagen maandag t/m zondag. Per dag schrijf je voor je zelf op wat je wilt eten, welke producten je hiervoor nodig hebt en wat het bedrag wordt onderaan de streep. Zorg er voor dat je je houdt aan een bepaald budget. Dit kan bijvoorbeeld 50 per week zijn. Dit heeft minstens 2 voordelen, én je geeft niet meer uit dan 50 én je hebt bij ons dan altijd gratis verzending.

TIP 3. AFTREKBARE KOSTEN

Er zijn een aantal manieren om de kosten te laten vergoeden, bijvoorbeeld via de zorgverzekeraar, belastingaangifte en de gemeente. In het algemeen worden de kosten niet vergoed door zorgverzekeraars. Gelukkig is er een zorgverzekeraar die een vergoeding geeft voor het lidmaatschap van een patiëntenvereniging (bijvoorbeeld die van de NCV).

Ook kan de belastingaangifte voor jou gaan lonen! Omdat je glutenvrij dieet extra kosten oplevert, kan je een deel van de kosten terugkrijgen via je aangifte van de inkomstenbelasting. Je moet wel een doktersverklaring kunnen overhandigen wanneer daar om wordt gevraagd. Bekijk in deze tabel (2021) van de Belastingdienst hoeveel je terug kan krijgen voor jouw dieet. Kijk onder 'Maag-, darm- en leverziekten' voor coeliakie en onder 'Overige' > 'Voedselovergevoeligheid' voor tarwevrij, koemelkeiwitvrij en andere diëten. Meer informatie over aftrekbare dieetkosten met coeliakie kan je hier of hier vinden.

De gemeente zou je ook nog wel eens willen helpen. Als je hiervoor in aanmerking komt, kan de gemeente via je bijzondere bijstand de extra kosten vergoeden, fijn toch? Je kan hierover meer vinden op de website van het Nibud.

TIP 4. INVRIEZEN

Invriezen, daar zijn we hartstikke goed in! Of zijn er nog wat meer tips die je kan gebruiken? Ik help je een handje!

Brood is een van de producten die je prima kan invriezen. Bijvoorbeeld onze kanjer Schär Meesterbakker Brood Vital. Dit brood kan je uiteraard ook invriezen. Bekijk onze opruiming regelmatig, soms zit er lekker brood tussen! De houdbaarheidsdatum is wellicht beperkt, maar door het in te vriezen kan je het langer bewaren. 

Heb je een avondje teveel eten gemaakt? Vries je heerlijke pasta- of rijstgerecht lekker in! Wie wat bewaard, heeft wat.

TIP 5. VERVANGERS

’s Ochtends begin je je dag vaak al met een aantal sneetjes brood, ’s middags een aantal sneetjes brood, misschien zelfs wel bij je avondeten. En ’s avonds tijdens het avond eten een lekkere pasta of pizza. Mocht je niet tegen gluten kunnen, moet je dit uiteraard allemaal vervangen door producten die glutenvrij zijn. 

's Ochtends zou je je brood kunnen vervangen met havermout of een lekker bakje yoghurt. Vindt je yoghurt ook maar zo saai? Om het nog lekkerder te maken kan je er eventueel wat fruit of er doorheen doen en ’s avonds zou je de pasta en pizza kunnen vervangen door rijst of aardappels. Rijst en aardappels zijn altijd glutenvrij! Let hierbij wel op dat het niet verwerkt is in een omgeving waar gluten aanwezig zijn! Dan zou het eventueel wél gluten of sporen van gluten kunnen bevatten.

Wanneer zijn producten verwerkt? Wanneer de producten bewerkt zijn, zijn ze bijvoorbeeld gekruid of gepaneerd. Lees daarom altijd even de ingrediënten op de verpakking, er kunnen dan namelijk wél gluten in zitten.

TIP 6. JE EIGEN GLUTENVRIJE PRODUCTEN MAKEN

Omdat de meeste  kant - en klare producten duurder zijn, kan je best een aantal dingen zelf maken.
Maak je bijvoorbeeld een heerlijke lasagne? Maak de lasagne bladen dan van plakken pompoen. Je kan de heerlijke groente dan in plakken snijden en gebruiken als bladen van de lasagne. Lekker én creatief! Heb je een courgette in huis? Die kan je in sliertjes snijden en gebruiken als spaghetti, smaakt net zo lekker, en dat is beloofd.
En wie vindt nou zelfgemaakte koekjes of tussendoortjes niet lekker? Ook deze zijn heel makkelijk te maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld boekweitmeel en/of rijstmeel. Via onze blog kan je wat heerlijke en makkelijke recepten vinden.

TIP 7. WELKE PRODUCTEN ZIJN GOEDKOOP & GLUTENVRIJ?

  • Rijst(wafels).
  • Aardappels.
  • Melk en melkproducten zoals of yoghurt.
  • Onbewerkt vlees.
  • Eieren.
  • Boter.
  • Verse groenten en fruit.

Deze producten zijn gewoon glutenvrij, tenzij ze bewerkt zijn. Wat bedoelen we met bewerkt? Bewerkte producten zijn bijvoorbeeld gepaneerd of gekruid, bijvoorbeeld: chicken fingers, gemarineerde kip,  en gekruide (BBQ) aardappelpartjes. Kaas is alleen glutenvrij als het Nederlandse kaas van de koe, geit of schaap is.

Natuurlijk is het raadzaam om toch de verpakkingen van producten te controleren. Kruisbesmetting zit in een klein hoekje.

SAMENVATTING

Glutenvrij eten op budget kan dus gewoon!  Let vooral op de producten waar sowieso geen gluten in zitten. Mocht je alsnog brood heel lekker vinden of pasta, vergeet dan niet te kijken op onze website bij de opruiming en/of weekdeals! Dit zal al aardig wat schelen in de portemonnee.

Heb jij nog een leuke tip om te besparen in een glutenvrij dieet? Laat een reactie achter.
Mocht je verder nog vragen hebben, helpen we je graag via onze klantenservice. 

Wij zijn aanwezig van maandag t\m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

 

Voor de oplettende lezer hebben we nog een kleine verrassing: bij besteding van €15, kun je de code budgettip gebruiken voor 10% korting op je hele bestelling.

 

Bronnen en referenties

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gluten-en-het-glutenvrij-dieet.aspx

https://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu/kosten_van_een_glutenvrij_dieet/glutenvrij_dieet_en_de_zorgverzekering

https://meerkosten.nl/belastingvoordeel/aftrek-zorgkosten/dieet-op-voorschrift/

https://www.nibud.nl/consumenten/kosten-van-dieetvoeding/

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter