17 Feb 2021

Zitten er gluten in vlees?

Zitten er gluten in vlees? Voor veel mensen is vlees een belangrijk onderdeel van de dagelijkse maaltijden om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Anderen kiezen ervoor om af en toe van een stukje vlees te genieten.
Maar kun je eigenlijk wel zonder zorgen vlees eten als je coeliakie hebt?

Soorten vlees

Je kunt vlees onderbrengen in diverse categorieën, denk aan rood of wit vlees, bewerkt of onbewerkt en vet of mager. De belangrijkste categorie vlees waar je op moet letten als je coeliakie hebt is bewerkt of onbewerkt vlees.

Zitten er dan in vlees gluten of niet? Eenvoudig gezegd, in onbewerkt vlees zitten geen gluten. Je kunt dus een biefstuk, varkenshaas of kipfilet kopen. Toch moet je wel oppassen wàt je dan koopt. Zolang vlees onbewerkt is, is je vlees ook vaak glutenvrij. (Maar niet altijd. Check dus altijd het etiket.) Let wel op met gesneden vlees in de supermarkt of bij de slager. Het kan namelijk zijn de vleessnijmachine daarvoor in aanraking is geweest met niet-glutenvrij vlees. 

Let wel op, zodra je bewerkt vlees koopt, zitten hier vaak wel gluten in. Controleer dus in de supermarkt de verpakking en vraag bij de slager of er gluten in het vlees zitten. (Probeer te ontdekken of je slager ook daadwerkelijk begrijpt wanneer iets glutenvrij is.) 

 

Voedingscentrum.nl heeft speciaal voor jou alle vleessoorten nog even op een rijtje gezet:

  • ‘’Onbewerkt mager vlees: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees. Het gaat om vlees waaraan voorafgaand aan de verkoop geen verdere toevoegingen of bewerkingen zijn gedaan. Hieronder valt ook gesneden of gemalen vlees dat geen verdere toevoegingen of andere bewerking heeft ondergaan.
  • Bewerkt vlees: Alle vleeswaren, zoals worst, ham of paté en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees. Het gaat om vlees dat voorafgaand aan de verkoop is bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door middel van roken, zouten, drogen en/of het toevoegen van conserveringsmiddelen. Het kan hierbij gaan om rood of wit vlees.
  • Vet vlees: Vette vleessoorten met veel verzadigd vet, zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade.’’[1]

Maar waar moet je dan op letten?

Als je zelf vlees koopt en klaarmaakt:

Veel vlees wordt bewerkt: dan gaat het vooral om bijvoorbeeld paneermeel, een marinade of een kruidenmengsel. Denk aan kant-en-klare stukken vlees zoals slavinken, hamburgers en krokante schnitzels. Het kan ook zijn dat er aan je stukje (ontbijt)worst tarwe is toegevoegd om een bepaalde structuur te krijgen.

Ben je toch gek op bijvoorbeeld een gepaneerde schnitzel? Zorg dan dat je een lekker stukje onbewerkt vlees haalt bij de slager en zelf gaat paneren met glutenvrije paneermeel op basis van rijstbloem. Lekker vers en smaakt overheerlijk! 

 

Als je uit eten gaat:

Kan je in ieder restaurant veilig een stukje biefstuk eten? Helaas is dat niet altijd het geval. Er bestaat de kans dat de saus of kruidenmix bij je kippenpoot, steak of eend gluten bevat. En soms is er op de grillplaat of in de pan waar het vlees in wordt bereid al een glutenbehoudend gerecht gemaakt en is kruisbesmetting niet uit te sluiten. Vraag daarom altijd bij het personeel na (misschien al voordat je naar het restaurant gaat) hoe de keuken omgaat met kruisbesmetting en of de sauzen ook glutenvrij zijn.

Waar zitten nog meer gluten in?

Ben je benieuwd waar nog meer gluten zitten? Zitten er bijvoorbeeld gluten zitten in zetmeel? Of zitten er misschien gluten in wijn?

 

Bronnen

1: Voedingscentrum. Vlees.

2: Voedingscentrum. Gluten en het glutenvrij dieet.

3: Glutenvrijerecepten. Glutenvrij vlees.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter