• Lorem ipsum

Zijn gluten ongezond?

22 Oct 2018
door Lotte Damen

Wat zijn gluten?

Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde graansoorten en bij personen met coeliakie tot darmbeschadigingen leidt. Nu heerst al lange tijd de vraag: zijn gluten slecht voor je? Lees snel verder om erachter te komen of gluten ook ongezond zijn voor personen zonder coeliakie. 

 

Glutenvrije trend 

Niet iedereen die glutenvrij eet, heeft coeliakie. Het vermijden van gluten zonder medische indicatie, berust op het feit dat glutenvrij eten gezonder zou zijn. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs bekend wat laat zien dat gluten ongezond zijn.

 

In een gezond maagdarmkanaal vindt een goede opname van gluten plaats. Door glutenbevattende producten zoals volkoren graanproducten uit de dagelijkse voeding te halen, loop je het risico minder vezels, jodium, ijzer en B-vitamines binnen te krijgen en tekorten op te lopen. De voedingsstoffen in volkoren graanproducten worden geassocieerd met positieve gezondheidseffecten op hart-en-vaten (1,2).

Een glutenvrij dieet is daarentegen niet per se ongezonder dan een glutenbevattend dieet.

 

Zijn gluten ongezond?

Als je geen coeliakie hebt, gaat het lichaam niet anders om met eiwitten uit gluten in vergelijking met eiwitten uit andere voedingsmiddelen. Er is dus niks mis met gluten als je geen coeliakie hebt (3). Als je wel coeliakie hebt, dien je gluten te allen tijde te vermijden. Wat gebeurt er met je lichaam als je dit niet doet? 

 

Gezond glutenvrij

Als je wél coeliakie hebt en zo gezond mogelijk glutenvrij wilt eten, is de hulp van een diëtist(e) heel waardevol. Hij of zij kan jou precies uitleggen hoe je ervoor zorgt dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt en geen tekorten op loopt.

Gezonde glutenvrije vervangers voor volkoren graanproducten zijn onder andere glutenvrij volkorenbrood en glutenvrije havermout. Producten die van nature volkoren zijn en vergelijkbare voedingsstoffen bevatten, zijn zilvervliesrijst, gierst, quinoa en teff. Praktische tips over gezond glutenvrij eten vind je hier!

 

 

Bronnen

1: Kmietowicz Z. Gluten-free diet is not recommended for people without celiac diseaseBMJ 2017357

2: Maag Lever Darm Stichting. Is een glutenvrij dieet altijd gezond?

3: Voedingscentrum. Zijn gluten slecht voor je?

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter