30 Apr 2018

Wat zijn gluten?

Wat zijn gluten en waar zitten ze precies in? Dit zijn dingen die mensen zich afvragen als ze net de diagnose coeliakie hebben gekregen. Ook vragen velen zich dit af als ze mensen met coeliakie of mensen met glutensensitiviteit op bezoek krijgen. Wil jij graag antwoord hebben op deze vragen? Lees dan snel verder!

Wat is coeliakie?

Wat is coeliakie ook alweer precies? Fris je kennis op door dit artikel te lezen. 

 

Wat zijn gluten precies?

Gluten is de algemene naam voor de prolaminefractie (eiwitfractie) die van nature voorkomt in bepaalde graansoorten. Bij tarwe bestaan deze gluten voor ongeveer 50% uit gliadine en voor ongeveer 50% uit glutenine. De gluten uit gliadine, maar ook die uit glutenine zorgen bij mensen met coeliakie voor schade aan het darmslijmvlies. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan als gewichtsverlies, diarree, obstipatie, misselijkheid, buikpijn, een opgezette buik en vermoeidheid. Bij rogge heten deze gluten secaline en bij gerst heten deze hordeïne (1).

 

Waar zitten gluten in?

Zoals al eerder is benoemd, komen gluten voor in bepaalde graansoorten. Het gaat hierbij om de volgende graansoorten:

  • Tarwe
  • Kamut
  • Rogge
  • Gerst
  • Spelt

Ook zijn er bepaalde graansoorten die door kruisbesmetting ook gluten kunnen gaan bevatten. De graansoorten die hiermee worden bedoeld zijn: haver, boekweit en quinoa (2).

 

Producten die gemaakt zijn met deze glutenbevattende granen bevatten ook gluten. Voorbeelden zijn: brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Maar het zit ook in producten waar je het minder snel van verwacht, zoals: sauzen, soepen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier (3).

 

Wil je meer weten over welke producten er allemaal gluten bevatten? Wij schreven hier al eerder een artikel over.

 

Heb jij nog vragen over dit artikel? Laat het ons dan weten! Stuur een mailtje naar [email protected]

 

Bronnen

1: Richtlijn 10: Coeliakie/Dermatitis herpetiformis. Dieetbehandelingsrichtlijnen. 

2: Voedingscentrum. Gluten en het glutenvrij dieet.

3: Nederlandse Coeliakie Vereniging. Wat is gluten?

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter