Het effect van gluten op je darmen

Het effect van gluten op je darmen

Ben jij bekend met het effect van gluten op je darmen? Is het eten van gluten slecht voor darmen? De laatste vraag zien wij de afgelopen tijd veel voorbij komen. Het antwoord op deze laatste vraag is "Nee, normaal gesproken niet". Normaal gesproken verteren de darmen gluten zonder dat er een schadelijke reactie optreedt. Bij mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) zullen gluten echter wel schade toebrengen aan de dunne darm. In dit artikel legt Samantha (diëtiste i.o.) precies uit hoe dit proces in zijn werk gaat. Lees snel verder!

Wat is coeliakie?

Wat is coeliakie ook alweer precies? Fris je kennis op door dit artikel te lezen. 

 

Wat is het effect van gluten op je darmen?

Bij mensen met coeliakie is het afweersysteem in de dunne darm ontregeld. We noemen coeliakie een auto-immuunziekte. Normaalgesproken zorgt het afweersysteem van de mens ervoor dat schadelijke stoffen die het lichaam binnendringen (zoals bepaalde bacteriën of virussen) onschadelijk worden gemaakt. Een gezond afweersysteem van de darm zal gluten niet zien als een schadelijke stof en zal hier dus niet op reageren. Het afweersysteem van een coeliakiepatiënt beschouwt gluten als een schadelijke stof. Het afweersysteem probeert gluten dan onschadelijk te maken, maar hierbij beschadigt het darmslijmvlies. Dit leidt onder andere tot een verminderde opname van voedingsstoffen. Hierdoor is de kans op vitaminetekorten groot (Voedingscentrum). Lees dit artikel om erachter te komen op welke tekorten je een risico loopt.

 

 

Hoe ziet een beschadigd darmslijmvlies er uit?

Normaalgesproken bestaat het slijmvlies van de dunne darm uit lange slanke villi (plooien). Deze villi hebben samen een grote oppervlakte en hiermee kunnen voedingsstoffen snel worden opgenomen in het lichaam. Bij coeliakiepatiënten wordt er door het eten van producten met gluten een ontstekingsreactie opgeroepen in het darmslijmvlies. Hierdoor kunnen de villi gedeeltelijk of zelfs geheel verdwijnen. Dit wordt vlokatrofie genoemd. De oppervlakte van de villi is dan sterk verkleind en dat is dan ook de reden dat voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden in de darmen. In de onderstaande afbeelding zie je het verschil tussen de villi bij een gezonde persoon en de villi bij iemand met coeliakie (Stichting Darmgezondheid).

 

Is coeliakie chronisch?

Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte en je kunt hier dan ook niet van herstellen. De enige behandeling is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Als coeliakie lang onbehandeld blijft, dan kan de darm onherstelbaar beschadigd raken. Wordt de behandeling echter tijdig gestart, dan kan de darm zich meestal goed herstellen en zullen de klachten in de meeste gevallen ook verdwijnen. Het is dus van belang dat de diagnose tijdig wordt gesteld en dat de behandeling snel wordt gestart. Ben je benieuwd hoe de diagnose van coeliakie verloopt? Lees dan dit artikel! En ben je benieuwd of coeliakie erfelijk is? Dat antwoord vind je hier!

 

Dat gluten slecht voor darmen zijn, geldt dus niet voor personen zonder coeliakie of glutensensitiviteit. Zij kunnen gluten uit voeding normaal opnemen en verteren. Heb je wel coeliakie of glutensensitiviteit? Dan is het van extreem belang om glutenvrij te (gaan) eten! Wij van Glutenvrijemarkt.com kunnen jou daar heel goed bij helpen.

 

Heb je nog vragen over dit artikel? Laat het ons dan weten! Laat je reactie achter onder dit artikel.

 

Bronnen

1: Dieetbehandelingsrichtlijn. Patiënten met coeliakie / dermatitis herpetiformis. 2014

2: Stichting Darmgezondheid. Coeliakie.

3: Voedingscentrum. Coeliakie (glutenintolerantie).

Reacties

  1. Lotte Lotte

    Dag Amber, als je een glutenintolerantie hebt, mag je absoluut geen gluten binnenkrijgen! Een beetje gluten kan er al voor zorgen dat je darmvlokken ernstig beschadigen, ook al ervaar je misschien geen klachten. Er zit maar 1 oplossing op en dat is het 100% vasthouden aan een glutenvrij dieet... mocht je dit erg lastig vinden, wij hebben veel artikelen geschreven met tips!

  2. Amber Amber

    Ik ben een jaar geleden er achter gekomen dat ik gluten allergie heb. Had eigenlijk nergens last van maar om een of andere reden toch een test laten doen. Heb toen 4 maanden glutenvrij gegeten maar eigenlijk kreeg ik toen juist veel last van buikpijn en noem maar op, dus ben ik weer normaal gaan eten. Ik heb in het ziekenhuis een echoscopie gehad en zo hebben ze gekeken naar mijn darmen en hebben ze gezegd dat mijn darmvlokken al voor de helft kapot waren. Waar ik nu heel erg mee zit is dat ik geen last krijg als ik iets van gluten eet en de verleiding om dus iets te pakken met gluten soms best moeilijk is. Is het dan heel erg slecht als ik soms toch iets van gluten binnen krijg?
    Liefs Amber

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden