• Lorem ipsum

Ik krijg glutenvrij bezoek: wat nu?

2 Nov 2017
door Marieke de Groot

De basisprincipes van glutenvrij eten

Wat moet je allemaal weten om iemand een lekkere glutenvrije maaltijd voor te kunnen schotelen? Met alle onderstaande informatie zorg jij dat je een onbezorgde maar vooral geslaagde middag of avond hebt met je glutenvrije gast(en)!

 


Wat zijn gluten? Waar zitten gluten van nature in?

Gluten is de naam van een groep eiwitten dat van nature voorkomt in tarwe, maar ook in spelt, kamut, rogge en gerst (gort). Haver is vaak besmet met gluten. Iemand die glutenvrij moet eten, kan heel erg ziek worden als hij of zij toch gluten binnenkrijgt. In dit artikel vind je nog meer informatie over gluten! En hier lees je waar gluten allemaal in zit!


Omdat tarwe in zoveel producten gebruikt wordt, is glutenvrij eten soms een hele uitdaging. Denk maar eens aan alles waar tarwe in zit, wat jouw visite dus niet meer mag eten: brood, pizza, pasta, crackers, toastjes, gebak en alles wat gepaneerd is. Ook in kant-en-klare producten, zoals soep, vind je vaak gluten. En vergeet het bier niet, hier zit mout in en dit bevat ook gluten. Ook zitten er in veel producten sporen van gluten. Alle verpakkingen moeten dus altijd gecheckt worden! Gluten is een allergeen en staat daarom dikgedrukt op de ingrediëntenlijst. Je herkent glutenvrije producten aan het glutenvrije logo; dit is een graan met een streep erdoor.

 


Wat is van nature wel glutenvrij?

Eten: rijst, maïs, teff, gierst, glutenvrije haver, boekweit, quinoa, aardappelen, groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, vlees en vis, gevogelte (alleen ongepaneerd en onbewerkt), vaak yoghurt, eieren, olie.

Let op: gierst, boekweit, quinoa en haver zijn van zichzelf glutenvrij maar kunnen sporen bevatten van gluten indien ze in aanraking geweest zijn met glutenbevattende granen. Koop deze granen dus alleen als er een glutenvrij logo op de verpakking staat!

Drinken: koffie (maar geen granenkoffie!), melk, karnemelk, frisdrank, sap, whiskey, jenever, wijn, port, sherry, bronwater, bruisend water.

 

 

Kruisbesmetting

 

Kruisbesmetting

Wanneer alle ingrediënten van een maaltijd of hapje glutenvrij zijn, is er nog steeds kans op besmetting met gluten wanneer deze klaargemaakt worden in een keuken en met gerei waar producten met gluten ook mee in aanraking komen. Lees alles over kruisbesmetting in dit artikel!

 


Tips om kruisbesmetting te voorkomen:

  • Maak het aanrecht en je keukengerei goed schoon.

  • Zorg dat alles met gluten afgesloten en opgeruimd is.

  • Gebruik geen houten plank of spatels. Deze zijn besmet met gluten. Kies voor een goed schoongemaakte plastic variant.

  • Gebruik geen pannen met anti-aanbaklaag. Ook deze kunnen besmet zijn.

  • Gebruik geen frituurpan wanneer je deze gebruikt hebt voor glutenbevattende producten, zoals kroketten.

  • Was altijd goed je handen voor je aan de slag gaat.

  • Maak eerst glutenvrije maaltijden of hapjes klaar en daarna pas de gerechten met gluten.

  • Leg nooit glutenbevattende en glutenvrije hapjes op hetzelfde bord. Bewaar afstand. Houd constant afstand tussen de producten en gerechten met en zonder gluten.

  • Wanneer je een pak boter of een pot pindakaas gebruikt hebt met een ‘glutenmes’ zijn deze producten besmet en niet meer geschikt voor een glutenvrij dieet. Koop deze producten nieuw en gebruik alleen schone messen.

  • Laat niemand met ‘glutenvingers’ aan glutenvrije hapjes komen.

  • Als je iets gaat bakken, gebruik dan altijd bakpapier, omdat in bakvormen vaak gluten zitten.

  • Pas op met kruiden. Verse kruiden zijn prima, maar kruiden uit potjes kunnen gluten bevatten. Check altijd de verpakking!

  • Wanneer je een oven gebruikt waar ook eten met gluten in bereid is, is er kans op kruisbesmetting. Gebruik altijd bakpapier! Heb je een hete lucht oven/een oven met een ventilator die blaast, dan is er kans op kruisbesmetting. Deze oven is dan niet geschikt om iets glutenvrij in te bereiden.



Bespreek altijd de mogelijkheden met je gast

Bespreek altijd wat de mogelijkheden zijn met je gast(en). Wie weet is er geen sprake van coeliakie, maar van lichte sensitiviteit. Dan zijn sporen van gluten minder gevaarlijk dan bij iemand met een zware glutenintolerantie. Het kan zijn dat je gast voorkeur heeft voor eten of drinken, of een goede tip. Soms wil iemand ook liever zijn eigen eten meebrengen. Dit is niet ondankbaar bedoeld: het risico om erg ziek te worden van slechts een kruimeltje gluten is groot en de gevolgen vaak ook. Vaak komt glutenintolerantie voor in combinatie met lactose intolerantie, dus vraag ook naar mogelijk andere intoleranties.

 

Glutenvrij bij de koffie

Super gezellig wanneer iemand bij je op de koffie of thee komt natuurlijk, maar je wilt daar wel graag iets lekkers bij serveren. Voor iemand die glutenvrij eet, is het nodig speciaal iets in huis te halen. Deze persoon mag namelijk absoluut geen standaard gebak, cake, koekje, snoepje, borrelnootjes, bladerdeeghapjes, toastje, paprika chips of chocolade.


Wat kun je glutenvrij voorzetten:

  • Glutenvrij gebak

  • Glutenvrije cake, wafels en muffins.

  • Glutenvrije koekjes

  • Glutenvrij snoepgoed

  • Glutenvrije zoutjes

  • Glutenvrije toastjes met hummus of kaas

  • De meeste naturel chips of glutenvrije chips met een smaakje

  • Chocolade zonder sporen van gluten


Zorg er natuurlijk altijd voor dat deze lekkernijen niet in aanraking zijn gekomen met producten met gluten. Serveer glutenvrij altijd apart van andere hapjes.

Als je van bakken houdt, kun je natuurlijk ook zelf de keuken in! Kijk bijvoorbeeld eens naar deze glutenvrije chocoladetaart of deze glutenvrije gevulde speculaas. Glutenvrij, maar wél even lekker als normaal!

 

 

Glutenvrij lunchen

 

Glutenvrij lunchen

Veel klassiekers voor bij de lunch bevatten gluten en je moet dus goed de etiketten lezen bij producten zoals soep, broodbeleg en vleeswaren. Iemand met een glutenintolerantie mag absoluut geen gewone broodjes, boterhammen, crackers, toastjes, pannenkoeken, pizza en pastasalade.


Wat kun je wel glutenvrij serveren voor lunch:


Genoeg keuze dus! Je kunt lekker kokkerellen voor je gast, als je maar goed oplet voor kruisbesmetting.

 

 

Glutenvrij dineren

 

Glutenvrij dineren

Komt er iemand met glutenintolerantie bij je langs voor het avondeten, dan wil je natuurlijk iets lekkers klaarmaken waar de ander ook echt van kan genieten.



Wat je absoluut niet mag serveren of wat je driedubbel moet checken:

Gewone pasta, de meeste kant-en-klaar producten, pizza, pannenkoeken en poffertjes, brood, gepaneerde en gefrituurde snacks, vlees een aardappelkroketjes, heel veel sausjes zijn niet geschikt, sojasaus, vermicelli, couscous, bulgur, spelt, soepstengels, naan, pitabrood, gehaktballen, gnocchi (dit is in principe op basis van aardappelen maar wordt vaak gebonden met bloem!), ragoutbakjes, gebonden sauzen, ragout en soep, wraps, vleesvervangers.


Wat kun je allemaal wel serveren voor een lekker glutenvrij diner?

 

 

Glutenvrij bij de borrel

Lekker een avondje gezellig kletsen, een spelletje doen, een voetbalwedstrijd kijken: het kan allemaal. Let wel even goed op, want niet alles is geschikt voor iemand met coeliakie.


Wat mag iemand met glutenintolerantie absoluut niet eten / dubbelcheck de verpakkingen:

Chips in andere smaken dan naturel, borrelnootjes, bier, koekjes, gebak, pepernoten en andere feestdagen producten, toastjes, chocolade, appelflappen, saucijzenbroodjes, bitterballen en andere gefrituurde snacks, pizza, pretzels, worstjes.


Wat is geschikt voor een glutenvrije borrel?

  • De meeste naturel chips of chips uit ons assortiment.

  • Nootjes en pinda’s.

  • Blokjes Hollandse kaas.

  • Worteltjes, komkommertjes, radijsjes, tomaatjes, olijfjes.

  • Glutenvrije saucijzenbroodjes. 

  • Vers fruit, zoals druiven, aardbeien, bessen, stukjes appel.

  • Glutenvrije chocolade.

  • Glutenvrije toastjes met kaas of hummus.

  • Glutenvrij gebak.

  • Glutenvrije appelflappen met ons bladerdeeg (let op een glutenvrije oven!).

  • Glutenvrije zoutjes, zoals Pretzels.

  • Glutenvrije koekjes.

  • Glutenvrije cake, wafels en muffins.

  • En natuurlijk: glutenvrij bier! Wij hebben meer dan 30 soorten in ons assortiment!

  • Glutenvrije snacks, zoals bitterballen, wanneer je deze in de oven op schoon bakpapier bakt.


Let bij al deze hapjes op kruisbesmetting. Dat geldt zowel voor het besmeren van toastjes als het bij elkaar in de buurt zetten van de hapjes.

 


Waar koop je glutenvrije producten?

Elke supermarkt heeft tegenwoordig een selectie aan glutenvrije producten. Ook door de winkel heen is van alles te vinden. Je moet wel altijd de verpakkingen controleren. Je bent er zeker van dat iets glutenvrij is, wanneer je het glutenvrije logo op de verpakking vindt. Ook ben je zeker dat alles wat je bij Glutenvrijemarkt.com koopt glutenvrij is. Je kunt hier dus 100% zeker met een gerust hart shoppen! Je kunt ook heel handig filteren in onze webshop. Wanneer iemand bijvoorbeeld ook geen lactose of noten mag, kun je dit aangeven in ons filter. Je vindt dan gemakkelijk alle productopties. Makkelijker kunnen we het niet maken!

 


Wil je meer lezen over glutenvrij eten?

Verdiep je eens in hoe de overstap naar een glutenvrije leefstijl vergemakkelijkt kan worden. Lees hiervoor dit artikel. Ook leggen we uit wat glutenvrij eten precies is in ons artikel ‘glutenvrij voor dummies’. Wil je geen artikelen meer van ons missen? Schrijf je dan onder dit artikel in voor onze nieuwsbrief!

Reacties
Cecile Kop
29 Jun 2022
Ik was gisteren wezen eten bij een cafetaria frites gaat dan nog hij had ook glutenvrije frikandel die genomen en ik kreeg na het eten hevige buikkrampen. Ik denk dat hij geen aparte frituurpan reserveert voor alleen glutenvrije snacks.
6 km verderop is er wel een Friture zij heeft veel klanten die glutenvrij eet. Mocht ik daar wéér in de buurt zijn eet ik daar wat. Ik maak meestal alles zelf maar soms heb ik ook geen zin. Ik heb geen coeliakie maar houd vocht vast als ik gluten eet ben nu bijna,2 jaar overgestapt op glutenvrije en bevalt me prima
Vivian
2 Nov 2020
Hoi Anneke,

Ik ben geen expert op dat gebied, maar ik weet dat dat sommige mensen zeker kan helpen. Ook het laten staan van zuivelproducten en vlees heeft soms een gunstig effect. Ik zou wel aanraden om dit te overleggen met een arts of diëtist die hier verstand van heeft, ook om te zorgen dat je zoon alle voedingsstoffen die hij nodig heeft binnen blijft krijgen. Veel succes!

Groetjes,
Vivian
Anneke
2 Nov 2020
Onze zoon heeft colitis ulceroze, is het dan ook een goed idee om glutenvrij te gaan eten?
Laat een reactie achter