• Lorem ipsum

Coeliakie symptomen herkennen met dit handige overzicht

24 Sep 2018
door Lotte Damen

Wat is coeliakie?

Wat is coeliakie ook alweer precies? Fris je kennis op door dit artikel te lezen. 

 

Coeliakie symptomen bij volwassenen

Twijfel jij of je coeliakie hebt? In onderstaande tabel vind je een tweedelig overzicht met symptomen die zich op de kortere termijn kunnen voordoen (onder andere direct na het eten van gluten) en symptomen die zich op de langere termijn kunnen voordoen als je coeliakie hebt en nog niet gediagnosticeerd bent (en dus nog steeds gluten eet). De klachten op de langere termijn ontstaan meestal wanneer de darmwand al flink beschadigd is door het eten van gluten. 

 

Let op: het klachtenpatroon verschilt sterk per patiënt. Zo komt het voor dat de ene persoon verschillende klachten ervaart in sterke mate en sneller gediagnosticeerd is met coeliakie, terwijl de andere persoon nergens last van lijkt te hebben en pas na jaren tot de ontdekking komt coeliakie te hebben. Doordat de symptomen zo uiteenlopend zijn, kan de diagnose van coeliakie lastig zijn!

 

Coeliakie symptomen op de kortere termijn / direct na het eten van gluten

Coeliakie symptomen op de langere termijn 

OvergevenBloedarmoede door ijzergebrek
Misselijkheid Chronische diarree of juist verstopping
Opgezette buik / buikpijnChronische diarree of verstopping
Diarree of juist verstoppingVitaminetekorten
VermoeidheidHuidproblemen
Verminderde eetlustOndergewicht 
Weinig eetlustSombere gevoelens en stemmingswisselingen
Smeuïge, stinkende ontlastingAlgeheel gevoel van ziek zijn
 Groeistoornissen bij kinderen
 Onvruchtbaarheid
 Botontkalking 
 Aften
 Afwijkingen aan het tandglazuur


Coeliakie symptomen bij baby's en kinderen

Als een baby de klassieke vorm van coeliakie heeft, komt de aandoening veelal tot uiting vóór het tweede levensjaar met klachten als diarree, een groeiachterstand, winderigheid en een bolle buik maar juist dunne armen en benen. Eveneens kan de ontlasting stinkend en vettig zijn. Deze klachten ontstaan veelal kort nadat baby's voor het eerst glutenbevattende voeding hebben gegeten zoals pap, vanaf de zesde maand.Overgevoeligheid voor gluten en bijkomende klachten kunnen zich echter op elke andere leeftijd ontwikkelen en openbaren. Bij kinderen met coeliakie, komt tevens een groeiachterstand voor en een latere puberteit. 

 

Coeliakie symptomen niet altijd te herkennen

Wanneer iemand geen of weinig klachten ervaart en symptomen heeft, kan de diagnose van coeliakie een lang traject zijn. Als je geen klachten hebt maar wel coeliakie, zorgt het eten van gluten alsnog voor beschadigingen aan de darm!

 

Het komt ook voor dat symptomen van coeliakie lijken op andere aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen, het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), een tarweallergie of andere voedselintoleranties. Het is belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden bij de diagnose. Daarnaast komt een auto-immuunziekte als coeliakie vaker in combinatie voor met een andere auto-immuunziekte zoals schildklieraandoeningen of Diabetes Type 1. Tenslotte komt coeliakie regelmatig voor in combinatie met een andere voedselintolerantie zoals een lactose-intolerantie. 

 

Meer lezen over coeliakie? 

Is coeliakie eigenlijk erfelijk? Kun je over coeliakie heen groeien? Alle informatieve artikelen over coeliakie en glutenvrij eten vind je op deze pagina! Staat jouw onderwerp er nu niet tussen? Laat dan in de comments een reactie achter 

 

Bronnen

1: A Healthy Life (2016, 30 november). 14 vaakst voorkomende tekenen glutenintolerantie

2: Darmgezondheid. Coeliakie 

3: Dietcetera. Gluten intolerantie (coeliakie)

4: Glutenvrij. Wat is coeliakie?

5: Maag Lever Darm Stichting. Coeliakie. Download de brochure hier! 

Reacties
Laura Arends
30 Mei 2019
Ik wil kijken of ik dit echt heb.
Laat een reactie achter