22 Aug 2018

Ik heb per ongeluk gluten gegeten: wat nu?

Als je net bent gestart met het volgen van een glutenvrij dieet, maar ook als je al een 'ervaren' glutenvrije eter bent, kan het gebeuren dat je per ongeluk gluten hebt binnengekregen. Je wist bijvoorbeeld niet dat een bepaald product gluten bevat, een receptuur van een product is veranderd, er is iets misgegaan in een restaurant of je hebt te veel producten gegeten 'die gluten kunnen bevatten'. Wanneer je hier vervolgens achterkomt, zorgt dit natuurlijk voor een behoorlijke schrikreactie. Want wat moet je nu doen als je per ongeluk gluten hebt en zijn er manieren om het ontstaan van klachten te voorkomen?

Oorzaak van per ongeluk gluten eten

Per ongeluk gluten gegeten? Dit wordt ook wel een glutenfout genoemd. Een glutenfout zit in een klein hoekje en kan diverse oorzaken hebben. Zo kan het eigen onoplettendheid zijn geweest, maar ook onoplettendheid van iemand anders zoals het restaurantpersoneel. Het kan ook voorkomen dat er ongewenst kruisbesmetting heeft plaatsgevonden. Lees in dit artikel hoe het nu ook alweer precies zit met kruisbesmetting!

 

Reactie op per ongeluk gluten gegeten te hebben

Na het eten van gluten kunnen er diverse klachten ontstaan, zowel lichamelijk als geestelijk. Lichamelijke klachten zijn zoal buikklachten zoals obstipatie of diarree, misselijkheid en braken, vermoeidheid, hoofdpijn en grieperig voelen. Geestelijk kun je je teleurgesteld voelen, je ongehoord voelen, boos op jezelf of iemand anders zijn of verdrietig.

Niet iedereen krijgt na per ongeluk gluten gegeten te hebben klachten in dezelfde mate. Sommige personen krijgen direct klachten, bij anderen komen de klachten na een aantal dagen opzetten. Iemand met glutensensitiviteit zal waarschijnlijk minder heftig reageren op het binnenkrijgen van gluten dan iemand met coeliakie die per ongeluk gluten gegeten heeft. Dit hangt ook weer af van de hoeveelheid gluten die het lichaam heeft binnengekregen. Het kan ook gebeuren dat er helemaal geen klachten optreden. Dit wil echter niet zeggen dat de darmwand niet beschadigd raakt! Het per ongeluk eten van gluten is altijd schadelijk voor iemand met glutensensitiviteit of coeliakie!

 

Per ongeluk gluten gegeten: wat nu?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de nadelige gevolgen van een glutenfout te verzachten:

  • 1. Neem de tijd om rustig te worden. Dit is een erg belangrijk punt! De emoties kunnen behoorlijk hoog oplopen nadat je per ongeluk gluten hebt binnengekregen. Je kunt gevoelens hebben als boosheid, teleurstelling en ongeloof. Hoe moeilijk ook op dat moment, het is in zo'n situatie erg belangrijk om zo rustig mogelijk te blijven. Na het binnenkrijgen van gluten, is het afweersysteem van jouw lichaam namelijk verzwakt en dit zorgt voor vermoeidheid. Als je je dan ook nog eens druk maakt om deze fout, maakt dit de vermoeidheid alleen maar erger. Dus: praat met iemand, zorg voor afleiding en gun jezelf de tijd om te herstellen! Zeg eventueel afspraken af of verschuif deze.

 

  • 2. Drink veel water! Het drinken van water (vooral lauwwarm water) zorgt ervoor dat je lichaam gereinigd wordt en dat afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. Ook helpt het drinken van water bij vermindering van darmklachten zoals obstipatie en diarree. 

 

  • 3. Eet na de glutenfout licht verteerbare producten. Na het eten van gluten heeft jouw lichaam al genoeg te verduren. Ga dus zeker niet gelijk iets anders eten hierna! Zodra je buik rustiger is, kun je beginnen met het eten van licht verteerbare glutenvrije producten. Denk bijvoorbeeld aan vruchten of glutenvrije crackers van Le Pain Des Fleurs. Vermijd hierbij bewerkte producten en producten die zwaar op de maag liggen! Ook met het eten of drinken van zuivel is voorzichtigheid geboden.

 

  • 4. Natuurlijke remedies tegen pijn en klachten. Kruidentheesoorten zoals kamillethee en pepermuntthee hebben verzachtende effecten op het lichaam. Ook lavendel, rooibos en gember hebben pijnstillende en ontstekingsremmende werkingen. Heb je veel last van buikklachten? Neem een lekker warm bad of een lekkere warme douche met kalmerende lavendelolie. Ook het gebruik van een warme kruik is aan te bevelen! Blijf echter bij obstipatie niet te lang stil liggen, dit zorgt juist voor verergering van de klachten. Je hoeft ook weer niet intensief te gaan bewegen, maar een stukje wandelen of af en toe de trap oplopen maakt al een groot verschil.

 

  • 5. Ga na waar het fout is gegaan. Het kan voor je eigen gemoedstoestand fijn zijn om na te gaan hoe de glutenfout is ontstaan. Dit kun je opschrijven, maar je kunt er ook met iemand die je vertrouwt over praten. Door erachter te komen waar het fout is gegaan, kun je dit de volgende keer voorkomen. Heb je de gluten over het hoofd gezien op de ingrediëntenlijst? Heb je niet genoeg gelet op kruisbesmetting of glutenstapeling? Heb je per ongeluk je handen niet voldoende gewassen na het in aanraking komen met gluten? Of ligt de fout geheel buiten jouw controle om? Om de volgende keer duidelijk uit te kunnen leggen dat je glutenvrij eet, kun je de voorbeeldzinnen in dit artikel van ons gebruiken!

    Indien de oorzaak van de glutenfout bij een restaurant ligt, kun je een klacht indienen bij het restaurant. Zo worden dit soort fouten hopelijk in de toekomst voorkomen bij anderen die glutenvrij eten. Als je je hier niet prettig bij voelt, hoeft dit natuurlijk niet!

 

  • 6. Blijf positief! Het is natuurlijk ontzettend vervelend dat zo'n situatie is voorgekomen, maar helaas kan er achteraf niets aan gedaan worden. Het enige wat je kunt doen, is de situatie accepteren en ervan leren voor de toekomst. Als het goed is, weet je nu waar het fout is gegaan en besef je je ook dat het de rest van de keren wel gewoon goed gaat! Blijf dus positief en blijf genieten van glutenvrij eten en ga vooral niet ineens alle sociale situaties en restaurants uit de weg. Laat het (ons of en / of het restaurant) vooral ook weten als je goede ervaringen hebt met een restaurant of een andere eetzaak. Of zet iemand eens in het zonnetje die ervoor zorgt dat jij op glutenvrij gebied niets tekort komt! 

 

Wat gebeurt er als je toch gluten eet?

Het kan zijn dat je per ongeluk gluten hebt gegeten, maar geen reactie op gluten krijgt en geen klachten ervaart. Toch is het binnenkrijgen van gluten altijd schadelijk! Wat gebeurt er dan? Lees hier wat het effect is van gluten op je darmen!

 

Deel jouw verhaal

Heb jij wel eens een dergelijke ervaring meegemaakt? En hoe heb jij dit aangepakt? Laat het ons weten in de comments. 

Reacties
Hallo Rigtje,
Bedankt voor je reactie.

Dat klinkt inderdaad ingewikkeld! Is het mogelijk dat er toch (sporen van) gluten in de vis hebben gezeten? Als het gepaneerde vis was, is die kans groot. Maar ook bij andere soorten (bewerkte) vis moet je uitkijken. Misschien kan je het nog even navragen bij de plek waar je de vis gekocht hebt. Het kan zijn dat de vis zelf glutenvrij geweest is, maar dat de vis/ het product ernaast wel gluten bevatte.

Een diëtist kan helpen met de zoektocht naar producten die je wel kan eten. Die kan je persoonlijke productsuggesties en recepten geven.

Mocht ik je verder kunnen helpen met je zoektocht naar producten, hoor ik het graag van je. Dan kan je mailen naar [email protected]
Eva - 15 Jul 2021 - 10:51
Ik weet sinds 5 weken dat ik een glutentolerantie heb. Vandaag was de tweede keer dat ik vis at en er buikpijn van kreeg en wat misselijk. Ik vind het best moeilijk allemaal om uit te zoeken wat je kan eten. Ik mag geen zuivel meer alleen een beetje geiten yoghurt. Geen gist, geen brood, ook geen glutenvrij vrij. Geen suikers, geen banaan, niks uit pakjes, best wel moeilijk.
Rigtje Feenstra - 14 Jul 2021 - 02:20
Hallo Marja,
Vervelend dat je al deze klachten ervaart.
Voor dit soort vragen kan je het best terecht bij een medisch specialist of een diëtist. Wellicht kan je hierover een vraag stellen aan de NCV.

Groetjes,
Eva - 02 Mar 2021 - 14:11
Dag Lotte,
Omdat ik volgens de huisarts pds heb, al 40 jaar, ben ik vanwege de vele klachten glutenvrij en lactosevrij gaan leven. Iov met de huisarts. 3,5 jaar geleden. Na 5 maanden gingen de darmen en meerdere problemen echt veel beter. Afgelopen november ben ik verstopt geraakt en omdat bijna niets hielp ben ik brood gaan eten en al na twee sneetjes brood begon het mis te gaan. Allerlei problemen maar de obstipatie bleef. Zakjes moeten oplossen en na 7 uur kwam de boel los. Resultaat 9 weken zware ontlastingsproblemen, constante diarree en erge buikpijnen. Ik kon niet meer functioneren. Helaas kan ik geen darmonderzoek laten doen naar coeliakie omdat ik geen gluten meer gebruik en dan vinden ze niets. Nu na zeer streng leven zonder gluten zijn mijn darmen redelijk normaal, niet zoals gezonde darmen, maar toch. De ernstige buikpijnen blijven. Volgens de artsen zijn de darmvlokken zich aan het herstellen .
In principe is het pds maar ik moet het gaan behandelen als ook, coeliakie. Pas na een tijdje gluten eten kan er gekeken worden maar na 5 maanden pijn en ellende houd ik het maar op beide problemen.

Heb je wel eens gehoord dat er op een andere manier ontdekt kan worden of je coeliakie hebt?

Mogelijk hoort deze vraag niet bij jou maar het kan nooit kwaad info te zoeken

Dank je

Marja
marja - 28 Feb 2021 - 06:25
Laat een reactie achter