• Lorem ipsum

Hoe je kort en duidelijk uitlegt dat je glutenvrij eet

13 Aug 2018
door Samantha Han en Lotte Damen

In welke situaties kun je deze uitleg toepassen?  

Veelal weten goede vrienden en familieleden inmiddels wel dat jij geen gluten mag. Voornamelijk in nieuwe omgevingen is het nodig en extra belangrijk om te communiceren over jouw glutenvrije dieet. Je kunt hierbij denken aan de volgende situaties:

  • Een feestje dat georganiseerd wordt door iemand die nog niet van jou weet dat je glutenvrij eet 
  • Een teamuitje van jouw nieuwe werk
  • Uit eten gaan in een restaurant
  • Op vakantie gaan
  • Een ander dagje uit zoals naar een pretpark gaan
  • Als je bij iemand thuis gaat eten die je nog niet zo lang kent
  • Jouw kind heeft net ontdekt dat hij/zij geen gluten mag en als ouder zijnde wil je dat de school hiervan op de hoogte is

 

Het kan best lastig zijn om in deze situaties kort en duidelijk uit te leggen dat je absoluut geen gluten mag. De volgende zinnen dekken de lading van de noodzaak om glutenvrij te eten en wat glutenvrij inhoudt. Ze zijn makkelijk te begrijpen door personen die hier wellicht (nog) niet zo bekend mee zijn.

 


1. Ik heb een glutenintolerantie (of: ik ben glutensensitief) en dit betekent dat als ik iets met gluten eet, ik ziek kan worden / vervelende klachten kan krijgen. Daarom mag ik absoluut alleen maar glutenvrije producten eten. 

Met deze uitleg, leg je in twee zinnen uit waarom jij glutenvrij moet eten én wat er gebeurt als je wel gluten binnenkrijgt.

 

Je kunt hierbij nog de volgende extra uitleg geven:

Een glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd, dat is een ziekte waarbij er door het eten van producten met gluten schade ontstaat aan mijn darmwand. Hierdoor kan ik ernstige klachten krijgen en erg ziek worden. Mijn lichaam ziet na het eten van gluten mijn eigen lichaamscellen als lichaamsvreemd. Mijn lichaam valt dan mijn eigen darmcellen aan waardoor schade ontstaat aan mijn darmwand (Dieetbehandelingsrichtlijnen).



2. Ik eet glutenvrij. Dit houdt in dat ik geen glutenbevattende granen eet, namelijk: tarwe, spelt, gerst, kamut en rogge en soms ook haver, quinoa en boekweit. Als een product glutenvrij is, staat dit uitdrukkelijk op de verpakking vermeld.

Het kan wel eens voorkomen dat je niet zo een zin hebt om de reden te vertellen dat je glutenvrij eet en wat er gebeurt als je gluten binnenkrijgt, maar wel duidelijk wil maken dat je een glutenvrij dieet volgt en wat je dan niet kunt eten. Met bovenstaande uitleg wordt deze lading gedekt.

 

Je kunt hier nog aan toevoegen:

Haver, quinoa en boekweit kunnen gluten bevatten omdat deze granen soms verwerkt zijn in een omgeving waar ook glutenbevattende granen verwerkt worden. Producten die gemaakt zijn met glutenbevattende granen zijn onder andere: brood, beschuit, crackers, koekjes, pasta, soepen, sauzen en paneermeel (Voedingscentrum). Een product kan ook in aanraking komen met gluten, doordat het bijvoorbeeld aangeraakt wordt met een mes waarmee net een glutenbevattend brood is gesneden. Dit moet dus te allen tijde worden voorkomen.

Lees hier meer over kruisbesmetting met gluten.

 

 

3. Ik mag geen gluten, ook niet af en toe. Zodra ik iets met gluten eet, beschadigt mijn darm onmiddellijk. Daarom is het erg belangrijk dat ik altijd glutenvrij eet!

Soms zijn mensen niet bekend met coeliakie of denken zij dat het geen kwaad kan om een beetje gluten binnen te krijgen. Door uit te leggen wat er gebeurt zodra je gluten binnenkrijgt en te benadrukken dat je altijd glutenvrij moet eten, geef je duidelijk de ernst van de situatie aan. Heb jij wel eens de vraag gekregen of je een beetje gluten mag? Kijk ook eens hier voor opmerkingen die mensen die glutenvrij eten wel eens te horen hebben gekregen!

 

Nadat je hebt uitgelegd dat je absoluut geen gluten mag, is het belangrijk om na te vragen of de desbetreffende persoon jou ook echt goed begrepen heeft. Je maakt het iemand vaak makkelijker, door toe te voegen wat je dan wel of juist niet mag eten. Niet iedereen weet namelijk waar gluten in zit! Als je even geen zin hebt om extra uitleg te geven en bepaalde vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld in een situatie dat je enkel in gesprek bent met iemand en niet per se ergens gaat eten, geef dit dan vooral aan! Het kan best vermoeiend zijn om keer op keer uit te leggen waarom je geen gluten mag. En in sommige situaties leidt het juist tot interessante, open en begripvolle gesprekken!

 

 

Voor als jouw kind glutenvrij eet

De Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft ook een handig filmpje gemaakt over de uitleg van coeliakie. Dit filmpje is bijvoorbeeld erg handig om in de klas te laten zien, wanneer je aan de klas wil uitleggen dat jouw kind geen gluten mag! Bekijk het filmpje hier.

 

 

Ook handig: dieetpasjes!

Dieetpasjes zijn pasjes (op creditcardformaat) waarop een korte beschrijving staat van het glutenvrije dieet. De dieetpasjes zijn in verschillende talen te verkrijgen bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Ze zijn dus uitermate geschikt om mee te nemen op vakantie en ze passen goed in je portemonnee. Uiteraard is er ook een Nederlands dieetpasje verkrijgbaar. Handig om mee te nemen als je een dagje op stap gaat. Bij onduidelijkheid kun je de horecamedewerkers dan gewoon dit pasje aangeven. Zo ben je er zeker van dat je altijd wordt begrepen en dat er ook rekening wordt gehouden met kruisbesmetting, zonder dat voornamelijk jijzelf aan het woord bent.

 

Naast dieetpasjes zijn er in de webwinkel van de Nederlandse Coeliakie Vereniging ook dieetvertalingen verkrijgbaar. Een dieetvertaling is een uitgebreide omschrijving van je dieet op A4-formaat. Deze zijn dus uitgebreider dan de dieetpasjes op creditkaart formaat, maar ze zijn uiteraard minder makkelijk mee te nemen (Nederlandse Coeliakie Vereniging).

 

Ben jij ook benieuwd hoe je coeliakie nu eigenlijk uitspreekt en waar het woord vandaan komt? Lees het in hier



Bronnen

Dieetbehandelingsrichtlijnen. Richtlijn 10: Coeliakie/dermatitis herpetiformis. Beschikbaar via
https://www.dieetbehandelingsrichtlijnen.nl/richtlijnen/10HK_coeliakie-dermatitis_herpetiformis_1.html

 

Voedingscentrum. Gluten en het glutenvrij dieet. Beschikbaar via 
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gluten-en-het-glutenvrij-dieet.aspx

 

Nederlandse Coeliakie Vereniging. Op vakantie? Download dieetpasjes! Beschikbaar via https://www.glutenvrij.nl/actueel/nieuwsartikel/483/op-vakantie%3F-download-dieetpasjes%21-

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter