• Lorem ipsum

Veelgehoorde opmerkingen over glutenvrij eten

1 Feb 2018
door Marieke de Groot

Wat begon met een simpele vraag op onze Facebookpagina, namelijk “wat is de meest opvallende opmerking die jij hebt gehoord over glutenvrij eten?”, eindigde met een enorm aantal reacties, shares en likes. Er ontstond discussie, er werden verhalen uitgewisseld over trieste momenten, maar ook lazen wij hilarische anekdotes.

 


De top 10 aan opmerkingen vol onbegrip en onwetendheid
 

De thema's die het meest terugkomt in alle reacties die wij op onze oproep hebben gehad is onbegrip en onwetendheid. Mensen weten niet wat coeliakie is, weten niet wat gluten is of nemen de ernst ervan niet serieus (genoeg).

Regelmatig blijkt dat men glutenvrij verwart met melkvrij, notenvrij, pindavrij of suikervrij. Toch zijn dit compleet verschillende diëten. Ook komt het regelmatig voor dat men te horen krijgt: “nee, glutenvrij hebben wij niet, maar wel vegetarisch!”. Dit is ontzettend tenenkrommend wanneer je ziek wordt van gluten. Vlees of geen vlees: gluten hebben hier niks mee te maken. Gluten bevinden zich in granen.

 

 

Uit al jullie reacties maakten wij een top 10, waar het onbegrip en de onwetendheid vanaf spat. Waarschuwing: ga zitten terwijl je dit leest, de inhoud is lichtelijk schokkend!

 


De top 10 reacties vol onbegrip en onwetendheid
 

 1. “Coeliakie, is dat een Japans gerecht?”
 2. “Glutenvrij? Daar groeit ze wel overheen toch?”
 3. “Daar hebben ze toch medicijnen voor?”
 4. “Een klein hapje kan toch geen kwaad?”
 5. “Ach, je kunt toch wel een keer zondigen?”
 6. “Wat knap dat je dat volhoudt. Ik zou echt niet kunnen leven met coeliakie.”
 7. “Dat zit tussen je oren. Dat heb ik gelezen!”
 8. “Hoe allergisch ben je voor gluten? Eet je een beetje glutenvrij of helemaal?”
 9. “Ach joh, stel je niet zo aan.”
 10. “Het ligt eraan voor wat voor gluten je allergisch bent.”

 

Omdat we moeilijk konden kiezen tussen alle reacties de we ontvingen, krijg je van ons nog een paar opmerkingen extra cadeau:

 

 1. “In de kantine: ja, ik zou gewoon lekker een banaan nemen. Dan weet je het zeker.”
 2. “Eet nu maar gewoon mee. Dat lijnen doe je morgen maar weer.”
 3. “Glutenvrij? Wat lust je dan niet?”

  


Gluten lijken op groenten, toch?

Glutenvrij, groentenvrij… dat is bijna hetzelfde, toch? Gluten blijken ook verward te worden met groenten. Buiten dat de woorden beide beginnen met een ‘G’ hebben de twee niks met elkaar te maken. Wist iedereen dat maar!


Top 10 aan uitspraken met veel onkunde in restaurants

Als we jullie opmerkingen lezen, blijkt er ook veel onkunde en gebrek aan kennis te zijn in restaurants. De meest opvallende opmerkingen en anekdotes hebben we verwerkt in een top 10.

 

De top 10 reacties over onkunde in restaurants

 1. “Ging ik mee op een schoolreisje naar het buitenland, zou alles qua eten geregeld worden. Lopen we een Italiaan binnen en ik dacht dat ze alles wel knap geregeld zullen hebben. Nee dus. Kreeg ik naderhand een grote bak popcorn”.

 2. “Glutenvrij? Aan dat soort onzin doen wij hier niet mee!”

 3. “Van tevoren bij het restaurant aangegeven glutenvrij te eten. Blijkt er niets glutenvrij aanwezig te zijn. Er stond bami, lasagne etcetera. Het personeel wist het allemaal niet. Naar de kok om een en ander dan maar uit te leggen. Antwoord van de kok: "meneer, maakt u zich maar geen zorgen. Ik heb nergens gluten in gedaan".

 4. “Ik werk in de horeca en eet zelf ook glutenvrij, dus ben er extra alert op. We hadden een mevrouw die glutenvrij at. Toen het eten naar de tafels ging, vroeg ik "is die saus glutenvrij?", waarop de stagiaire kok zegt: "ja, dat hoop ik van wel. Mocht ze dood gaan betaal ik 20% van de begrafenis." Mijn mond viel echt open!”

 5. “Glutenvrij? Oh, dat hebben wij niet, maar gaat u rustig naar de bakker aan de overkant. U mag uw broodje gewoon hierheen meenemen!”

 6. “Ik bel naar een pannenkoekenhuis met de vraag of ze glutenvrije pannenkoeken hebben. Antwoord: "We hebben geen glutenvrij beslag, maar wel een glutenvrije pan!"”

 7. “Is de saus wel glutenvrij?” “Tja, dat weet ik niet, proef het maar…”

 8. “Oh, we zeven de soep wel, dat de vermicelli en dus de gluten eruit zijn!”

 9. “Mijn vriend mag geen gluten en melk. In het restaurant gingen ze daar snel een mouw aan passen door het roomijs te vervangen door sorbetijs. Wel onder een hoorntje met twee koekjes erop.”

 10. “Oh, gluten! Dat zijn die pitjes op het broodje toch? Nee sorry, dit is het enige broodje wat we hebben.”
 
 

Gluten gaan dood van hitte, volgens deze koks

Ja, je leest het goed: er zijn koks die er vanuit gaan dat gluten dood gaan als je ze verhit. Het is een beetje zoals bacteriën die doodgaan als je ze kookt, behalve dan het feit dat gluten niet leven en dus niet doodgaan. Een erg vervelend 'foutje' van de koks wanneer jij er hartstikke ziek van wordt. 

 

Is glutenvrij een hype?

Wij kregen ook veel reacties binnen die gerelateerd zijn aan glutenvrij als hype. Glutenvrij wordt vaak gezien als iets wat voortkomt uit gezondheidsoverwegingen en wat wel weer overwaait. De termen ‘modegril’ en ‘mode dieet’ kwamen regelmatig terug in de reacties.

 

Natuurlijk zijn er mensen die glutenvrij eten vanuit gezondheidsoverwegingen zonder gediagnosticeerde coeliakie, maar er zijn ontzettend veel mensen die wel coeliakie hebben of glutensensitief zijn en erg ziek worden van gluten. Dat deze groep mensen minder serieus genomen wordt door de ‘hype’ is erg kwalijk. 

 

Het is enorm kwetsend wanneer je auto-immuunziekte niet erkend, genegeerd of zelfs ondermijnd wordt. Niet om de ernst hiervan af te doen, maar we gaan ook kijken naar de positieve reacties en anekdotes van onze volgers op Facebook. Die zijn er namelijk ook genoeg!

 

 

Positieve ervaringen met glutenvrij

De afgelopen jaren is glutenvrij een stuk bekender geworden met als gevolg dat er ook meer producten in winkels verkrijgbaar zijn en dat restaurants beter op de hoogte zijn van wat je met een glutenvrije levensstijl wel en niet mag eten. Wij vinden dit ook erg belangrijke overwinningen! Gelukkig vinden onze volgers dat ook.

 

 • “Was de kok echt heel goed bezig met glutenvrije soep, groente, vlees, jus… wil de jongste enkel friet! Vervolgens heeft hij speciaal de frituur schoongemaakt, waarna mijn zoon heerlijk gesmuld heeft. Dat is toch top! Al bekende de kok wel dat het veel lezen is, dat glutenvrij…”
 • “Wat ik als positief ervaar: de chef-kok die speciaal voor mij Thaise kokossoep maakt en de chefs die het als leuke uitdaging zien om glutenvrij te koken.”
 • “Het allerleukste is een strandtent waar ze echt bijna alles glutenvrij hebben: bitterballen, broodje kroket, taart, tongfilet, kibbeling en elk gerecht was glutenvrij mogelijk. Heerlijk om alles te kunnen kiezen!”
 • “Mijn positieve ervaring: iets extra’s krijgen in het restaurant zodat me aan niks ontbreekt. Inclusief een glutenvrij chocolaatje achteraf.”
 • “Kies wat u wilt, dan kijken we samen of het kunnen aanpassen mocht dat nodig zijn.”
 • “Ik was ooit op vakantie in Menorca en daar gingen we naar een restaurant. Even later kwam de kok terug en zei dat hij de hele supermarkt was afgegaan, maar geen glutenvrije rijst kon vinden! (Achteraf nergens last van gehad)”
 • “Vakantie op Lesbos: het frituurvet was niet meer glutenvrij bij het appartement. Zegt de eigenaar "geen probleem, ik maak de pan helemaal schoon". Ik zei nog dat het echt niet nodig was, maar hij heeft het toch gedaan. Super!”
 • “Als ik deze reacties zo lees wat mensen te horen krijgen, ben ik eigenlijk best verbaasd over zoveel onkunde en desinteresse van personeel wat betreft coeliakie. Ben nu zo’n 10 jaar gediagnosticeerd en zo noem ik het ook vaak als ik uitleg moet geven. Of ik zeg gewoon: ‘Glutenintolerant, maar men zegt ook wel allergie, ook al is dat woord eigenlijk fout. Ik word echt hartstikke ziek en ben geen hyper die het voor de mode doet’. Dit wordt toch vrijwel meteen gesnapt. Mijn ervaring is dat het in al deze jaren steeds beter is geworden en zeker bij mijn ‘vaste’ restaurantjes weten ze het nu ook precies. Ze vertellen dat ze daar geschoold in worden en ik heb hierdoor juist leuke gesprekjes over oorzaak, gevolg, ziektebeeld, voedsel. Vorige week kwam zelfs de kok het eten persoonlijk brengen met iets wat hij persoonlijk in de keuken gelezen en ontdekt had en hebben wij over verschillende diëten gesproken. Dat noem ik top!”

 

 

Meer begrip dankzij jouw hulp!

Omdat glutenintolerantie niet alleen effect heeft op wat wij daadwerkelijk eten, maar ook op ons sociale leven en ons gevoel van vrijheid is het een gevoelig onderwerp. Een dagje uit, ergens (spontaan) uit eten, feestdagen, boodschappen doen: je loopt tegen beperkingen, onbegrip, onkunde en onwetendheid aan. Soms zelfs tegen grofweg botte opmerkingen. Dit alles maakt dat een glutenvrij dieet verstrekkende gevolgen heeft waarvan ‘normale’ mensen zonder intoleranties vaak niet op de hoogte zijn. Daarom zijn wij ook zo enthousiast over de vele reacties die wij op onze Facebook post hebben ontvangen; zo veel dat wij er een volledig blogartikel aan kunnen wijden. Wij willen graag meer begrip creëren voor coeliakie en dat lukt niet zonder jouw hulp! Deel dit artikel zoveel mogelijk onder je vrienden. Hartelijk dank daarvoor!

 

 

Deel jouw goede ervaringen

Gelukkig hebben wij ook veel positieve reacties mogen ontvangen. Restaurants en koks die extra hun best doen voor jou met een voedselintolerantie zijn ontzettend waardevol. Het is heerlijk dat zij je eens in de watten leggen. Dat hebben we als mens ook gewoon nodig ten opzichte van alle ‘negatieve ervaringen’ die helaas toch nog te vaak voorkomen. Laten we elkaar daarom een handje helpen! Wij maken voor al onze volgers lijsten met restaurants waar je glutenvrij kunt eten. Laten we elkaar vooral blijven tippen en doorverwijzen naar de plekken waar je met een gerust hart glutenvrij kunt eten! Wij roepen iedereen op de beste plekken voor glutenvrij eten te delen. Laat een reactie achter onder dit artikel of stuur ons een berichtje via Facebook. Wij verzamelen alle tips en plaatsen deze op onze blog. Zo maken wij met zijn allen glutenvrij eten een stukje makkelijker én leuker!

Reacties
Lotte Damen
31 Dec 2018
Dag Annemarie, wat fijn dat je meestal positieve ervaringen hebt gehad in restaurants. Wel erg schokkend van de chinees... altijd opletten dus!
Annemarie
30 Dec 2018
Gelukkig heb ik heel positieve en fijne ervaringen gehad met meewerkende koks en personeel. Gisteren wel echter een bijzondere ervaring bij snackbar/chinees. We hebben twee keer gebeld en gevraagd of de snacks apart gebakken worden. Dit was het geval. Er waren helaas geen glutenvrije snacks. Nadat we daarnaar hadden gevraagd zei mw: als je niet tegen gluten kan, kun je beter bami nemen
Laat een reactie achter