• Lorem ipsum

Pas jij op voor verborgen gluten?

1 Dec 2017
door Lotte Damen

Sinds de nieuwe wet van 13 december 2014 is de vermelding van allergenen op verpakkingen strenger geworden en daarmee duidelijker. Allergenen dienen in een afwijkende stijl gepresenteerd te zijn in de ingrediëntenlijst, zoals dikgedrukt, cursief of met hoofdletters. Voor niet-verpakte producten geldt dat degene die deze producten verkoopt, precies moet kunnen vertellen of en zo ja welke allergenen het product bevat. Ingrediënten die mogelijk (sporen van) gluten bevatten:

 • Bindmiddelen die worden gebruikt in onder andere kant-en- klare sauzen, soep, bouillonblokjes, vleeswaren, snoep, broodbeleg als kokosbrood en chocoladepasta.
 • Mout, moutstroop, moutextract: mout ontstaat door gerst- of tarwekorrels, of soms een andere graansoort of zaad, te laten kiemen en vervolgens te laten drogen. Tijdens dit proces is een gedeelte van de gluten uit de korrels afgebroken, maar door een onvolledige afbraak kunnen mout, mout-aroma of moutextract nog gluten bevatten.Producten met verborgen gluten

De volgende voedingsmiddelen en producten waar je het in eerste instantie niet van verwacht, kunnen ook gluten bevatten:

 • Bak- en braadproducten. Deze producten bevatten soms glutenbevattende smaakmakers, zoals sojasaus.
 • Koffie uit een koffie automaat. Granenkoffie bevat gluten en het zal maar net zo zijn dat de koffie automaat deze soort koffie uitgeeft! Ook kan het zijn dat de koffie in aanmerking komt met glutenbevattende chocolademelk die in de automaat zit. Zoek dus, indien je twijfelt, op de automaat naar allergeneninformatie of stuur het bedrijf dat de koffie levert een berichtje.
 • Medicijnen en vitaminesupplementen. Sommige medicijnen en vitaminesupplementen bevatten gluten in de vorm van tarwezetmeel!
 • Tandpasta. Normale tandpasta is altijd glutenvrij. Speciale anti-rokers en kleefpasta's voor kunstgebitten kunnen daarentegen wel gluten bevatten!
 • Dranken. Dit komt niet zo vaak voor, maar sommige dranken bevatten gerstemoutextract of karamel van glucosestroop gemaakt uit tarwezetmeel en dus gluten.
 • Zepen. Sommige soorten handzeep bevatten gluten. Vaak vind je deze zeep bij pretparken en bioscopen. Het gaat om de stof triticum vulgare of om gerst. Als je niet zeker weet of de zeep bij zo’n gelegenheid glutenvrij is, is het verstandiger om je handen alleen met water te wassen. 
 • Knutselmaterialen. Bepaalde knutselmaterialen zoals lijm, vingerverf en krijt kunnen ook gluten bevatten. Omdat kinderen nog wel eens de neiging hebben spullen in hun mond te stoppen, lopen zij het risico om zo gluten binnen te krijgen.
 • Wegwerpservies. Er bestaan wegwerp drinkbekers, bordjes, bestek en kommetjes die gemaakt zijn op basis van tarwezemelen en omdat deze producten in aanmerking komen met eten, kan dit een risico zijn voor coeliakiepatiënten. 
 • Sommige soorten make-up. Als lippenstift gluten bevat, kan dit in aanraking komen met de mond.
 • Diervoeding. We gaan er natuurlijk niet vanuit dat je diervoeding eet, maar na het voeren van je huisdieren niet je handen wassen, kan wel zorgen voor kruisbesmetting!


Ons advies is dan ook om altijd goed de verpakking te lezen. Indien je hierna nog twijfelt, neem dan contact op met het merk of de leverancier van het product, kies voor een gecertificeerd glutenvrij product of bestel op Glutenvrijemarkt.com!Sporen van gluten

Producten die van nature glutenvrij zijn, kunnen soms tijdens opslag, productie, verpakking en distributie in aanraking komen met glutenbevattende producten. Dit kan ervoor zorgen dat het glutenvrije product onbedoeld (sporen van) gluten bevat. Dit staat niet vermeld in de ingrediëntenlijst en eveneens wordt niet altijd op de verpakking vermeld dat het product sporen van gluten kan bevatten. Dit is namelijk niet verplicht. Indien je twijfelt, kies dan altijd voor producten met de claim ‘glutenvrij’ al dan niet in combinatie met het ‘glutenvrije’ logo of bestel natuurlijk je boodschappen op Glutenvrijemarkt.com, dan weet je zeker dat je goed zit!

 


De term glutenvrij

In de praktijk is het vaak niet haalbaar dat glutenvrije producten helemaal geen gluten bevatten. Daarom is er een norm opgesteld in de Europese verordening dat een glutenvrij product minder dan 20 milligram gluten per kilogram product bevat. Een handige lijst met teruggeroepen producten die toch niet onder de norm van glutenvrij vielen, kun je hier vinden.


Hoe ga jij hiermee om? Koop je zelf producten die mogelijk sporen van gluten bevatten? Of heb je zelf wel eens iets gegeten waarvan je niet wist dat er gluten inzat? Als het jou leuk lijkt om jouw verhaal met ons te delen, mail dan naar [email protected]! Kijk ook eens naar onze blogrubriek 'Welke producten zijn glutenvrij.' om te ontdekken of producten zoals cous cous, wijn en kaas nu wel of geen gluten bevatten!

 

Bronnen

1: Glutenvrij. Geen eten, wel gluten.

Reacties
carolien
21 Jan 2022
hier kwam ik achter: soms zit er tarwe in yoghurt met vruchtjes, om de vruchtjes beter door de yoghurt heen te laten drijven. Nu zie ik vaker dat het door ander soort meel wordt vervangen.
Nicolette
11 Jul 2018
Medicijnen en vitaminepreparaten staan wel in t lijstje;-)
Lotte
11 Jul 2018
Dag Mirjam, bedankt voor de aanvulling! Medicijnen staat er wel bij, de rest ga ik toevoegen. Gelukkig is normale tandpasta altijd glutenvrij. Speciale anti-rokers en kleefpasta's voor kunstgebitten kunnen echter wel gluten bevatten.
Mirjam
11 Jul 2018
In een koffieautomaat is meer kans op chocolademelk met gluten dan op granenkofffie. En ik mis medicijnen in dit lijstje. En speelgoed. En tandpasta.
Rinie Lamers
11 Jul 2018
Bij twijfel laat ik het staan. Dus ook wanneer er sporen in kunne zitten. Ik lees altijd de ingrediënten.
Laat een reactie achter