• Lorem ipsum

Glutenvrij kamperen doe je zo!

11 Jul 2019
door Jop van der Meij

Glutenvrij kamperen

Waar het glutenvrij op vakantie gaan betreft, is kamperen één van de meest veilige opties. Immers, je kunt zo zelfstandig zijn als je zelf wilt! Alhoewel enigszins afhankelijk van de duur van je vakantie en de hoeveelheid bagage die je kunt meedragen, is het niet ondenkbaar dat je zelf genoeg glutenvrije producten meeneemt om je door de vakantie heen te helpen. Echter, zelfs als dit niet lukt, hebben veel grote supermarkten in Europa tegenwoordig wel een aanzienlijk glutenvrij aanbod. En ook campingwinkels en -restaurants beginnen langzaamaan steeds meer op deze behoefte in te spelen.

Wil of kun je zelf niet genoeg glutenvrije producten voor je vakantie meenemen? Check dan van tevoren of de camping die je voor ogen hebt rekening kan houden met je dieetwensen, of anders in de buurt ligt van een grote supermarkt waar je dan je glutenvrije boodschappen kunt doen.

Kamperen in Nederland

Als je lekker in Nederland blijft, ben je gelukkig nooit ver bij glutenvrije opties vandaan. De meeste supermarkten (in ieder geval de Albert Heijn, de Jumbo, de Aldi en de Lidl) hebben tegenwoordig een glutenvrij aanbod met op z’n minst de basics. En bij de campings van vakantieparken van Center Parcs en Landal Greenparks bevatten de menukaarten van restaurants ook glutenvrije gerechten!

Mocht je toch tegen problemen dreigen aan te lopen op het gebied van glutenvrij eten? Als je beschikking hebt over Wi-Fi, kun je dan altijd terecht bij onze webshop. Indien voor 16:00 besteld, kun je het bestelde eten de volgende dag al laten bezorgen bij een ophaalpunt in de buurt van jouw camping!

Kamperen in het buitenland

In het buitenland is het soms iets meer zoeken naar de glutenvrije opties, maar het is zeker niet onmogelijk. Hieronder zullen we voor een aantal landen op een rijtje zetten wat de glutenvrije (kampeer)mogelijkheden zijn.

Italië

Italië is in veel opzichten een paradijs voor iedereen met een glutenintolerantie. Bij veel campingrestaurants kun je al terecht voor een glutenvrije maaltijd. Bij campingwinkels kan het glutenvrije aanbod alleen wel nog eens tegenvallen, zeker waar het brood betreft. Gelukkig wordt dat weer goed gemaakt in het aanbod van supermarkten als Carrefour, Lidl, Coop en Conad.

Spanje

Net als Italië, staat Spanje hoog aangeschreven als glutenvrij kampeerland. Op de meeste campings hier is het mogelijk om glutenvrij te eten. Zo niet, dan kun je wel terecht bij de volgende supermarkten: Mercadona, Carrefour, Lidl, Eroski, Alcampo en Dia.

Frankrijk

Als je glutenvrij wilt kamperen in Frankrijk, is spontaan ergens eten wat lastiger dan bij de eerder genoemde landen. Het wordt aangeraden zelf voor een glutenvrije maaltijd te zorgen. Gelukkig zijn de supermarkten meer ingericht op glutenvrij eten, zo heb je Carrefour, Intermarché, Hypermarches E. Leclerc, Lidl, Aldi, Système U en Auchan.

Duitsland

Alhoewel niet alle campings in Duitsland ingesteld zijn op mensen met een glutenvrij dieet, blijkt dat ze vaak wel mee willen denken wanneer je ze van tevoren op de hoogte brengt. Anders kun je altijd terecht bij de volgende supermarkten voor je glutenvrije boodschappen: Kaufland, Edeka, Lidl en Aldi.

België

Bij onze zuiderburen is het ook prima vertoeven als je glutenvrij wilt kamperen. Veel van de grotere campings in de Ardennen, zoals Ardennen Camping Bertrix, hebben glutenvrije maaltijden in hun campingrestaurants. Verder hebben ze in België dezelfde glutenvrije supermarkten als in Frankrijk en Nederland, met als eervolle toevoeging de Delhaize, die zelfs enkele glutenvrije producten van het huismerk in het assortiment heeft!  

Op zoek naar een gegarandeerd goede, glutenvrije camping in het buitenland? Stéphanie van glutenvrijevakantie.nl houdt een handig overzicht bij van campings die in ieder geval niet teleur zullen stellen!

Glutenvrij eten inslaan voor het kamperen

Ga je kamperen en wil je inderdaad alvast wat glutenvrij voedsel inslaan? Dan hebben we hieronder wat suggesties ter inspiratie!

Broodjes

Zelfs als je niet glutenvrij eet, is het in het buitenland soms moeilijk goed brood te vinden. Zelf meenemen is een stuk veiliger! Enkele glutenvrije broden die goed geschikt zijn om op reis mee te nemen zijn:

  • Yam brood. Vers brood, dat minstens vier dagen lekker blijft!
  • Schärbrood. Het brood van Schär komt in vele soorten en maten, net afhankelijk van wat je nodig hebt!

Broodbeleg

Brood bij het ontbijt en de lunch is natuurlijk lekker, maar dan moet er wel ook wat op:

Avondeten

Meestal zal je op een camping niet beschikken over de meest geavanceerde keukens, maar simpele gerechten moeten meestal nog wel lukken. Neem bijvoorbeeld enkele van de volgende producten mee, en vul deze aan met groenten en eventueel wat vlees/vis voor een complete maaltijd:

Bij de barbecue

Eigenlijk kan een goede barbecue niet echt ontbreken tijdens een kampeervakantie, toch? Als je het met deze stelling eens bent, denk dan na of je niet één van de volgende producten nodig hebt om die barbecue compleet te maken:

Nog meer vakantietips?

Ga je glutenvrij op vakantie, dan hebben we in dit artikel nog een paar tips voor een onbezorgde vakantie! Of kijk anders eens naar deze glutenvrije cityguide voor New York!

Bronnen

  1. Nederlandse Coeliakie Vereniging – https://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu/vakantie/vakantieverhalen#duitsland
  2. Glutenvrijevakantie – https://glutenvrijevakantie.nl/glutenvrije-camping/
  3. Glutenvrijevakantie – https://glutenvrijevakantie.nl/glutenvrije-camping/glutenvrije-camping-italie/
  4. Glutenvrijevakantie – https://glutenvrijevakantie.nl/glutenvrije-camping/spanje/
  5. Yam Glutenvrij – https://yamglutenvrij.nl/glutenvrij-leven/glutenvrij-op-vakantie/
  6. Metzondergluten.com – https://metzondergluten.com/2018/08/glutenvrij-kamperen/
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter