• Lorem ipsum

Glutenvrij kinderfeestje: zo pak je dat aan

19 Jan 2018
door Marieke de Groot & Kelly de Lange

Dit artikel focust zich op het zelf geven van een kinderfeestje met een glutenvrij kind. Gaat jouw zoon of dochter met een glutenintolerantie naar een ander feestje en vind je dat spannend? Bespreek het met de ouder van de jarige. Je kunt ook voorstellen om jouw kind glutenvrij eten mee te geven. Leg uit wat kruisbesmetting is en wat er gedaan kan worden om dat te voorkomen. In dit artikel besteden we ook aandacht aan hoe je kruisbesmetting voorkomt, dus lees nog even verder. 


Je hebt verschillende opties als je een feestje geeft en jouw eigen kindje een glutenintolerantie heeft of een van de gasten glutenvrij moet eten. Zorg je ervoor dat er alleen voor hem of haar iets glutenvrij te eten is? Zorg dan dat niemand verder bij het glutenvrij eten kan komen, om te voorkomen dat er kruisbesmetting plaatsvindt. Het is ook handig om duidelijk aan iedereen die er is te vertellen waar ze bij mogen en dat ze niet overal zomaar met hun handjes in mogen. Je kunt ook bordjes of prikkers met namen in het eten steken. De veiligste optie is dat iedereen glutenvrij eet en drinkt tijdens het feestje, zodat er helemaal geen kans op kruisbesmetting plaatsvindt.Hier moet je op letten met glutenvrij eten op een feestje

Als je niet al het avondeten glutenvrij maakt, omdat maar één kind glutenvrij moet eten, zorg dan voor absolute scheiding in de keuken. Aparte pannen, plankjes, messen en gebruik geen houten spatels of snijdplanken. Heb je in je oven al met gluten gewerkt, reinig hem dan grondig. Heb je een oven met ventilatie dan kun je hier geen glutenvrij eten meer in maken vanwege het risico op kruisbesmetting. Maak eerst het glutenvrije eten klaar en daarna het eten met gluten en verpak alles wat klaar is luchtdicht om kruisbesmetting te voorkomen.


Is het avondeten niet een hele happening waarbij jullie met zijn allen gaan koken, dan kun je misschien al op voorhand dingen bereiden. Poffertjes of pannenkoeken kun je ook goed een avond van te voren maken. Zo hoef je ze alleen op te warmen en kunnen alle hongerige kinderen snel aanvallen. Op deze manier is de kans op kruisbesmetting door het op dezelfde dag bakken van glutenvrije en glutenvolle pannenkoeken veel kleiner.

 


Verschillende soorten feestjes voor kids

Hieronder vind je lijstjes met lekker eten dat niet kan ontbreken op een kinderfeestje. Avondmaaltijden, cake, wafels, versiersels, snoepgoed, chips, van alles. Voor elk soort feestje en leeftijd is er iets te vinden. Cake decoreren? Spelletjesmiddag? Pannenkoeken eten? Film kijken? Overal is aan gedacht!

 


Bakken & versieren

Een klassieker: het bakken van cake of cakejes om deze door alle kindjes te laten versieren. De volgende producten uit ons assortiment zijn leuk om mee te werken op een kinderfeestje:

 


Glutenvrij koekhappen

Wil je gaan koekhappen op een kinderfeestje, maar het moet glutenvrij zijn? Dat kan natuurlijk ook, want wij hebben glutenvrije ontbijtkoek van Peijnenburg. Zo kan iedereen meedoen met hetzelfde spel en met veel plezier. Gebruik een apart koordje voor de glutenvrije ontbijtkoek om ook hier weer te voorkomen dat er gluten op de glutenvrije koek komen. Hetzelfde geldt voor het snijden: gebruik een aparte, goed schoongemaakte plastic snijdplank en een schoon mes.

 


Koekjes, Snoep en chips

Wil je het simpel houden of gewoon tussendoor wat te snoepen geven aan de kinderen? Misschien wil je wel leuke snoepzakjes maken. Hier vind je een rijtje van lekkere koekjes, snoep en chips die je tussendoor kunt geven aan de kinderen en die glutenvrij zijn (en nog steeds erg lekker!):

Koekjes

Snoepjes


Chips en popcorn

 


Avondeten 

Wil je een feestje geven met avondeten? De volgende producten uit ons assortiment zijn leuk voor avondeten bij een kinderfeestje en zijn echt geslaagd! Gebruik aparte beslagkommen, pannen en maak onderstaande producten niet tegelijk met de glutenvolle variant vanwege het kruisbesmettingsgevaar.

  


Traktaties

Je kunt natuurlijk ook veel leuke traktaties maken van de producten die wij hierboven vermeld hebben. Dit is super leuk om uit te delen op school en dé mogelijkheid voor andere kindjes om te ervaren wat glutenvrij eten is en hoe lekker dit kan zijn. In dit artikel lees je over traktaties, tips voor traktaties en er zijn ook verschillende voorbeelden te zien. Het artikel is geschreven door blogger en voedingsdeskundige Monique van Beter door Eten

 


Wat zijn jouw tips?

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met glutenvrij op kinderfeestjes! Hoe heb jij dit aangepakt of wat zijn jouw plannen voor een komend feestje? Wat zijn succesverhalen en wat zijn tegenvallers? Laat je horen en laat een reactie achter onder dit artikel! Samen helpen we elkaar verder!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter