• Lorem ipsum

Glutenvrije bouillon: waar gebruik je het voor?

29 Oct 2020
door Didi de Koning en Eva

Waarom glutenvrije bouillonblokjes?

In bouillonblokjes zitten bindmiddelen. Deze bindmiddelen worden gebruikt om de bouillon te binden zodat die niet meer vloeibaar is. Vloeibaar is namelijk niet altijd erg gemakkelijk in gebruik. We prefereren poedervorm of - hoe we bouillon meestal kennen - als het klassieke bouillonblokje. Echter zijn de meeste van deze bindmiddelen niet glutenvrij, omdat ze als basis tarwe hebben.

 

Gelukkig zijn er ook glutenvrije bindmiddelen. Voorbeelden van veelgebruikte bindmiddelen die wel glutenvrij zijn, zijn aardappelzetmeel, agar-agar, arrowroot, gelatine, guarpitmeel (E412), johannesbroodpitmeel (E410), maizena, pectine, sago, tapioca en xanthaangom (E415). [1] Deze bindmiddelen zitten in glutenvrije bouillonblokjes. In het assortiment van Glutenvrijemarkt.com zitten ook meerdere glutenvrije bouillonblokjes

 

Wat is bouillon nou precies?

Wat is bouillon nou precies? Bouillon, en zo ook glutenvrije bouillon, is de basis voor heel veel recepten.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan soepen maar ook sauzen. Het maakt niet uit of bouillon nou in poeder, blokjes of vloeibare vorm komt, het is een echte smaakmaker. Bouillon is een sterke samenstelling van kruiden en zout. Hierdoor is je soep niet ineens heel flauw maar wordt het juist erg smaakvol. 

 

Verschillende soorten glutenvrije bouillonblokjes

De meest gebruikte soorten bouillonblokjes zijn groentebouillon, kippenbouillon, runderbouillon en visbouillon. De naam van de blokjes zegt al veel over de basis waar de blokjes van zijn gemaakt. Ook bestaan er tegenwoordig glutenvrije bouillonblokjes met minder zout of zonder gist.

 

Hoe gebruik je glutenvrije bouillonblokjes?

Zoals eerder gezegd, komt bouillon meestal voor in de vorm van een blokje maar ook soms in poedervorm. Om hier een opgeloste bouillon van te maken, moet er kokend water aan toegevoegd worden.

 

Welke verhoudingen gebruik je?

Per bouillonblokje moet je een halve liter kokend water toevoegen. Wanneer je bouillon in poedervorm wilt gebruiken, moet je circa 10 gram bouillonpoeder oplossen met een halve liter kokend water. Soms wijken de hoeveelheden voor bouillon in poedervorm af, check daarom altijd voor de zekerheid de verpakking vóór het bereiden van glutenvrije bouillon. Hierop staan altijd de instructies voor het toevoegen van kokend water.

Vaak staan in recepten voor bijvoorbeeld jus, sauzen, soepen, stamppotten, stoofpotten, ragout, (aardappel)puree en risotto dat er bouillon toegevoegd dient te worden. Deze recepten zijn door het gebruik van glutenvrije bouillon, makkelijk glutenvrij te maken. Let hierbij natuurlijk ook op eventuele andere glutenbevattende ingrediënten in de receptuur en hoe deze zijn te vervangen.

 

Gerechten met glutenvrije bouillon

Recepten proberen met glutenvrije bouillon? Probeer eens dit recept voor glutenvrije jus of dit recept voor glutenvrije broccoli courgette soep

Heb je zelf een lekker recept met glutenvrije bouillon of een recept om glutenvrije bouillon zelf vers te maken? Laat het vooral weten onderaan dit artikel!

 

Wil je aan de slag met glutenvrije bouillon? In het assortiment van de Glutenvrijemarkt.com is alles te vinden, van runderbouillon in poedervorm tot zout arme groentenbouillon tabletjes. 

Sta je liever niet zelf in de keuken? In het assortiment van de Glutenvrijemarkt.com zitten ook kant-en-klare sauzen, soepen en jus, zodat je niet zelf meer aan de slag hoeft.

 

 

Bronnen

1: Nederlandse Coeliakie Vereniging. Glutenvrij 26-01-2017

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter