• Lorem ipsum

Recept: 3 x glutenvrije jus

28 Nov 2018
door Didi de Koning

 

Aardappels, groenten en vlees: een typisch Nederlandse maaltijd. De meeste mensen schenken er het liefst ook nog jus overheen om het gerecht meer smaak te geven. Helaas is niet elke jus glutenvrij en kun je dus niet zomaar elke jus eten als je coeliakie hebt.

 

 

Wat is jus?

Jus is een saus op basis van vocht. Deze saus kun je over je groenten schenken om het smaakvoller te maken. Jus is gemaakt van het aanbaksel van vlees. Wanneer je gehaktballen hebt gebakken, kun je hier jus van trekken zodra je de gehaktballen uit de pan hebt gehaald. Je doet hier dan bijvoorbeeld water of runderbouillon bij.


Wanneer je de jus geheel zelf maakt, weet je precies welke ingrediënten je gebruikt en weet je dan ook zeker dat deze glutenvrij is. Gewone kant-en-klare jussoorten bevatten vaak glutenbevattende ingrediënten om de jus te binden. Natuurlijk vind je op Glutenvrijemarkt.com verschillende soorten glutenvrije kant-en-klare juspoeder, maar zelf maken is veel lekkerder omdat je de jus dan naar eigen wens op smaak kunt brengen.

 

 

Hoe maak je zelf glutenvrije jus?

Jus getrokken uit glutenvrije gehaktballen

Om jus te maken uit glutenvrije gehaktballen, maak je eerst glutenvrije gehaktballen. Meestal maak je gehaktballen door gehakt met eieren, specerijen, bloem en wat paneermeel door elkaar te kneden. Alleen zijn hierbij de bloem en het paneermeel niet glutenvrij. Door glutenvrije paneermeel englutenvrije bloem te gebruiken bij het bereiden van je gehaktbal, maak je glutenvrije gehaktballen. Door deze gehaktballen te bakken in vet krijg je een aanbaksel. Wanneer de gehaktballen klaar zijn en je het vlees uit de pan haalt, hoef je alleen nog water toe te voegen om een jus te maken. Uiteraard kun je eventueel nog een aantal specerijen toevoegen om de jus op smaak te brengen, zoals met peper en zout. Dit is geheel optioneel.



Jus gemaakt met glutenvrije bouillonblokjes

Maak eerst de getrokken bouillon vanglutenvrije bouillon blokjes. Smelt dan 25 gram roomboter of plantaardige margarine (als je hem veganistisch wilt maken gebruik je groentebouillon). Voeg hier 30 gramglutenvrije bloem aan toe. Meng dit en laat het even op laag vuur garen om de bloemsmaak te laten verdwijnen. Voeg hier vervolgens in delen 300 milliliter bouillon aan toe en meng het goed door. Breng eventueel naar wens de jus nog extra op smaak met wat meer specerijen.



Veganistische glutenvrije jus gemaakt met olijfolie

Voor als je glutenvrij en vega(n) eet, weet je uit ervaring vast wel dat er van een vegaburger niet een heel lekkere jus te trekken is. Daarnaast zijn er niet veel soorten glutenvrije vegaburgers,bij ons vind je er gelukkig wel een aantal.

Gelukkig kun je ook makkelijk zelf veganistische, glutenvrije jus maken! Snipper hiervoor als eerste 2 sjalotjes fijn en fruit deze in een pan aan met wat olijfolie. Voeg hier wat peper, zout, nootmuskaat en een laurierblaadje aan toe om het meer smaak te geven. Voeg vervolgens zo’n 250 milliliter water toe en 4 eetlepels tamari of sojasaus. Om de jus een beetje te binden, kun je twee eetlepels maizena toevoegen ofglutenvrije bloem. Vergeet het laurierblaadje er niet uit te halen als de jus klaar is.

 

 

Nog vragen over glutenvrije jus?

Nu je lekker glutenvrije jus gemaakt hebt, is deze klaar om over je aardappels en groente of stamppot te gieten. Liever snel jus maken? Bekijk dan ook eens deglutenvrije kant-en-klaar jus uit het assortiment.

 

Heb je verder nog vragen over deze recepten van glutenvrije jus of wil je graag je eigen glutenvrije jus recept delen? Laat het dan vooral weten door een bericht achter te laten onderaan het artikel. Dan zal één van onze voedingsexperts zo snel mogelijk antwoord geven op jouw vraag.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter