Wat is glutenintolerantie?
Glutenintolerantie, beter bekend als coeliakie, is een chronische auto-immuunziekte. Dit houdt in dat na het eten van gluten een ontstekingsreactie in het lichaam ontstaat waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen darmcellen. Als gevolg hiervan beschadigt het slijmvlies van de dunne darm en gaan de darmvlokken kapot. De darmwand van de dunne darm is namelijk geplooid. Deze darmplooien zorgen voor een enorme oppervlaktevergroting. Op de plooien bevinden zich veel uitstulpingen, dat zijn de darmvlokken, die op hun beurt het oppervlak nog meer vergroten. Als iemand met coeliakie langere tijd gluten blijft eten, raakt de darmwand zodanig beschadigd dat er geen darmvlokken meer over zijn. Dat houdt in dat het oppervlak van de dunne darm dan aanmerkelijk kleiner is dan gezond is. De opname van voedingsstoffen vindt immers plaats in de dunne darm, via de darmwand en de darmvlokken. En bij een te klein oppervlak gebeurt dat niet meer voldoende. Hierdoor kunnen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Lees hier verder over coeliakie.
Hoe behandel je glutenintolerantie?
De behandeling van coeliakie bestaat uit het volgen van een glutenvrij dieet. Een diëtiste kan je helpen bij het samenstellen van een goed voedingspatroon.
De darmwand kan geïrriteerd of beschadigd zijn door het eten/drinken van producten met gluten. Als je geen voedingsmiddelen met gluten meer eet kan de darmwand zich herstellen en zullen de klachten verdwijnen. Dit dieet zal je dan ook je leven lang moeten volgen. Naarmate je het dieet langer gebruikt zal je je beter gaan voelen. Dit kan je al binnen enkele weken of maanden merken, maar het verschilt per persoon. In het begin zal het volgen van een glutenvrij dieet niet gemakkelijk zijn, omdat er in veel producten die je normaal eet gluten zit.
Maar niet getreurd, er is nog steeds zoveel lekkers te vinden! Lees hier verder welke producten geen gluten bevatten, en welke wèl gluten bevatten.
Eventueel kan het fijn zijn jaarlijks de diëtiste de ontwikkeling van je lichaam te laten controleren. Zo is het soms nodig om extra vitamines en mineralen in te nemen, als blijkt dat je wat verzwakt bent of bloedarmoede hebt. Je kunt bijvoorbeeld een tekort hebben aan foliumzuur, vitamine B12 of ijzer.
- Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen
- Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in het bloed te vervoeren.
- IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen.
Meer over je gezondheid
Als je net de diagnose coeliakie hebt gehad zul je wat tijd moeten investeren om je goed in te lezen. Wij helpen je graag op weg. We hebben een groot aanbod aan artikelen op onze gezondheid pagina.