06 Dec 2017

Hoe kun je vers glutenvrij brood het best bewaren?

Wij zijn ontzettend blij met het feit dat er steeds meer verse glutenvrije broden in het assortiment worden opgenomen. Zo is er voor jou als klant hopelijk altijd een brood dat bij jou past. Nadat jij jouw favoriet hebt ingekocht, is het natuurlijk wel fijn als dit brood zo lang mogelijk vers blijft. Daarom geven wij vandaag antwoord op de vraag: hoe kun je vers glutenvrij brood het best bewaren?

Op dit moment verkopen wij een aantal soorten vers glutenvrij brood, namelijk: YAMGenius en Vrij&Blij. Per merk geven wij aanbevelingen om het brood zo goed mogelijk te bewaren en hier zo lang mogelijk van te kunnen genieten.


De houdbaarheid van vers glutenvrij brood is ongeveer drie dagen. Om de smaak en structuur zo goed mogelijk te houden, worden een aantal bewaaradviezen aangeraden.

 

Onze bewaaradviezen:

  • Bewaar het brood op een veilige donkere plek, bijvoorbeeld in een keukenkastje uit de zon. Door 2 kleine gaatjes in de broodzak te prikken, is er sprake van minder condens in de zak en blijft het brood langer vers.
  • Bewaar het brood bij een maximale kamertemperatuur van 20 graden.
  • Bewaar brood nooit in de koelkast, ook niet bij warm weer. Dan droogt het namelijk sneller uit, doordat de koelkast vocht onttrekt aan het brood.
  • Lukt het niet om het brood binnen drie dagen op te eten? Bewaar het dan in de vriezer. Het is aan te raden om het brood in twee delen in te vriezen. Leg het eerste deel in de vriezer en wacht vervolgens een half uur voordat je het tweede deel erbij legt. Op deze manier droogt het brood niet uit. Vers glutenvrij brood is zo’n zes maanden te bewaren in de vriezer. Wanneer je het brood wil eten, is het belangrijk dat je het brood eerst helemaal laat ontdooien op kamertemperatuur. Door de langzame ontdooiing, houdt het brood het vocht goed vast. Ontdooien in de magnetron onttrekt vocht waardoor het brood erg droog wordt. Nadat je het brood ontdooid hebt, is opnieuw invriezen niet mogelijk!

Let op! Als het warm is, droogt vers brood sneller uit. De hogere temperaturen door vochtigheid en condens zorgen ervoor dat brood eerder gaat schimmelen.

 


Tip van een van onze klanten

Bak je zelf brood? Bak het dan 's avonds en laat het afkoelen tot de volgende ochtend. Wikkel het glutenvrije brood dan in een theedoek. Als je het dan mee wil nemen voor onderweg, kun je het in een papieren verpakking wikkelen (bijvoorbeeld in de verpakking van meel). Zo blijft het langer vers!

Is het brood toch niet zo lekker meer als op het moment van aankoop? Rooster het dan in een broodrooster of maak er een tosti van! Lekker én zo gooi je niks weg.

 

Wat zijn jouw ervaringen met het bewaren van vers glutenvrij brood? Deel jouw ervaringen in de reacties hieronder.

Reacties
Beste Ingrid,
Bedankt voor je bericht.
Als er de mogelijkheid er is om een ander vriesvak te gebruiken, heeft dat natuurlijk de voorkeur. Mocht je de glutenvrije en niet-glutenvrije producten toch in hetzelfde vriesvak willen bewaren, controleer dan goed of de verpakkingen goed gesloten zijn. Voor extra zekerheid kan je ervoor kiezen om de glutenvolle producten in een extra afsluitbare zak te stoppen.
Let wel op dat de glutenvrije producten goed herkenbaar zijn, zodat ze niet per ongeluk door elkaar gehaald worden.
Eva - 24 Sep 2020 - 10:09
Kun je glutenvrij brood of andere glutenvrije producten invriezen bij producten die niet glutenvrij zijn?
Ingrid Wittenberg - 22 Sep 2020 - 14:39
Gewoon zoveel plakken invriezen als je per dag gebruikt dus geen heel brood ineens, als je de plakken even warm maakt in de magnetron voor gebruik is het brood stukken lekkerder en en niet zo droog.
Joke - 28 Sep 2018 - 10:32
Laat een reactie achter