• Lorem ipsum

Is amarant glutenvrij?

1 Aug 2019
door Jop van der Meij

Wat is amarant?

Amarant (afgeleid van ‘Amaranthus’, wat weer is afgeleid van het oud-Griekse ἀμάραντος, wat zoveel als ‘onsterfelijke bloem’ betekent) is de naam voor een geslacht planten, dat over de hele wereld terug te vinden is. Er zijn dus een heleboel planten die de naam ‘amarant’ dragen. Sommigen worden gekweekt als bladgewas, anderen als sierplanten. En dan zijn er ook nog soorten die verbouwd worden voor de granen, die gebruikt kunnen worden als ingrediënt voor voedsel.

Zoals reeds verteld, speelden amarantgranen heel lang een essentiële rol in het dieet van de Azteken, Inca’s en andere Zuid-Amerikaanse volkeren en hun religieuze ceremonies. Toen de Spaanse kolonisten in de 16e eeuw het Azteekse rijk op hardhandige wijze hadden onderworpen, werd het verbouwen van amarant verboden. Eeuwenlang groeide het vervolgens als onkruid, tot het vrij recentelijk herontdekt werd.

Is amarant glutenvrij?

Het antwoord is ja.

De granen van amarant zijn eigenlijk pseudogranen (of simpel gezegd: nepgranen). Het zijn de zaden van een plant die van een hele andere familie is dan de grassen die échte granen produceren, zoals tarwe. Andere voorbeelden van pseudogranen zijn boekweit en quinoa.

Amarantgranen zijn dus glutenvrij. Het enige waar je op moet letten als je amarantproducten koopt, is dat ze niet op een plek verwerkt zijn waar kruisbestuiving met glutenbevattende granen mogelijk is. Let dus op de voedselkeurmerken!

Zelf smullen van amarant?

In onze webshop hebben we meerdereartikelen met amarant die gegarandeerd glutenvrij zijn!    

Bronnen

  1. Wiktionairy https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82
  2. Healtline https://www.healthline.com/nutrition/amaranth-health-benefits#section1
  3. Beyond Celiac https://www.beyondceliac.org/gluten-free-diet/is-it-gluten-free/amaranth/
  4. DieetPlaneet B.V. https://www.dieetplaneet.nl/amaranth
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter