• Lorem ipsum

Is drop glutenvrij?

1 Oct 2019
door Sophie

Wat is drop?

Drop is een snoepje dat voornamelijk in Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen gegeten wordt. Het belangrijkste ingrediënt is zoethoutwortel. Al eeuwen geleden kende men de medicinale werking ervan. In het graf van Toetanchamon (gestorven rond 1358 voor Christus) werd zelfs zoethoutwortel gelegd, zodat hij ook in het hiernamaals gezond zou zijn. Bij de Grieken en Romeinen werd zoethoutwortel ingezet als geneesmiddel tegen verschillende infecties. De oudst bekende publicatie uit Nederland is een handschrift van Jacob van Maerlant uit 1350. Hij prees zoethoutwortel aan als medicijn tegen keelpijn en andere luchtwegaandoeningen.

Tot in de achttiende eeuw werden producten van zoethoutwortel uitsluitend als medicijn gebruikt. Pas later werd drop ook als lekkernij verkocht. Dat de drop zo goed in de smaak viel is te danken aan glycyrrhizine, dat van nature in zoethoutwortel zit en maar liefst vijftig keer zoeter is dan suiker!

Voor de productie van drop wordt de zoethoutwortel vermalen, nadat deze gedroogd en uitgekookt is. De dikke vloeistof die overblijft wordt in een blokvorm gegoten. Wanneer de vloeistof gehard is, worden deze blokken drop vervoerd naar de snoepfabriek en opnieuw verwarmd. Daarna worden er andere ingrediënten aan toegevoegd, zoals gelatine, Arabische gom, suiker en zout.

Is drop glutenvrij?

Het antwoord: ja, maar let op!

Het hoofdingrediënt van drop bevat geen gluten. Zoethoutwortel is, je raad het al, een wortel van een plant en dus ook glutenvrij. De andere ingrediënten kunnen echter wel een probleem vormen. Soms wordt er namelijk tarwezetmeel toegevoegd. Ook verschillende soorten suiker, zoals glucosestroop, glucose-fructosestroop en maltodextrine kunnen afkomstig zijn uit tarwe. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Er kan bijvoorbeeld ook suiker uit maïs zijn gehaald.

Het is dus altijd belangrijk om op de verpakking te kijken wat de ingrediënten zijn. Tenzij duidelijk staat aangegeven dat het glutenvrij is, dan weet je zeker dat de suikers niet afkomstig zijn uit tarwe!

 

Zin in glutenvrije drop?

In onze webwinkel hebben we meerdere opties voor glutenvrije drop. Probeer bijvoorbeeld de dropjes van Candy Tree of Klepper & Klepper!

Bronnen:

  1. Info Nu https://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/18775-alles-over-drop.html
  2. Sweet Life https://www.sweetlife.nl/historie_drop.htm
  3. Koninklijke Bibliotheek https://www.kb.nl/themas/middeleeuwen/der-naturen-bloeme-jacob-van-maerlant/
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter