• Lorem ipsum

Is gelatine glutenvrij?

7 Oct 2019
door Sophie

Wat is gelatine?

Gelatine is een bindmiddel dat wordt gewonnen door de gedeeltelijke afbraak van het eiwit collageen. Collageen komt voor in bindweefsels en is het meest voorkomende eiwit in mens en dier. Gelatine wordt meestal getrokken uit slachtafval van runderen en varkens. Dit vlees wordt eerst in kleine stukjes gehakt en opgelost in een bad met oplosmiddelen. Wat overblijft wordt op hoge temperatuur gekookt. Hierdoor ontstaat er een dikke substantie. Deze wordt gegoten in een mal en gesneden in plakken.  

Gelatine gebruikt men onder andere om gebak, waaronder pudding, steviger te maken en structuur te geven. Ook is het vaak een ingrediënt van snoep, bijvoorbeeld drop en winegums. Daarnaast worden de capsules van medicijnen en voedingssupplementen in veel gevallen ook gemaakt met gelatine. In de supermarkt is gelatine meestal te koop in plakken, en soms in poedervorm. De gelatine moet dan opgelost worden in warm water, alvorens je het gebruikt om je taart of gebak stijver te maken.

Voor mensen die liever geen dierlijke producten eten zijn er een aantal alternatieven. Zo kunnen agar agar (op basis van zeewier) en Arabische gom (afkomstig van het sap van de Acacia Senegal boom) als vervanging van gelatine gebruikt worden. Daarnaast is er pectine (afkomstig van de celwanden van groente en fruit), dat vaak verwerkt wordt in jam.

 

Is gelatine glutenvrij?

Het antwoord is: Ja.
Omdat gelatine afkomstig is van dieren is het niet geschikt voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten. Als je glutenvrij moet eten is het echter geen probleem. Als gelatine verwerkt is in een bepaald product is het natuurlijk wel belangrijk om te checken of de andere ingrediënten ook glutenvrij zijn!


Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter