• Lorem ipsum

Is Sojasaus glutenvrij?

4 Apr 2022
door Quint

Is sojasaus glutenvrij?

 

Sojasaus, wat is het?

Sojasaus is een saus die wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout, water en granen. Oorspronkelijk komt sojasaus uit Azië en werd het veel gebruikt als smaakmaker, vooral in de Japanse keuken. In Nederland wordt meestal ketjap manis (zoet) of asin (zout) gebruikt als sojasaus. Deze zijn oorspronkelijk Indonesisch en in het buitenland zijn ze wat minder bekend.

Gluten in de saus

Sojasaus bevat van zichzelf als één van de vier ingrediënten tarwe. Helaas betekend dat ook dat het bijna altijd gluten bevat. Dat wil niet zeggen dat er in alle sojasaus gluten zit. Tamari is namelijk een sojasaus zonder gluten. In het recept van tamari wordt geen tarwe gebruikt. Tamari is een versie van sojasaus die meestal wordt gemaakt met weinig tot geen gluten.

Tamari is ook beter te gebruiken als dipsaus omdat het een mildere smaak heeft. Veel mensen gebruiken tamari ook om sushi in te dippen, vandaar dat sushi ook vrij gemakkelijk glutenvrij te maken is.

Waarom gluten

Tijdens het fermenteren van de sojasaus worden er granen toegevoegd. Dit wordt gedaan om de smaak te verbeteren en om het fermentatieproces sneller te laten verlopen.

Dit is bij de meeste sojasaus het geval, maar niet bij allemaal. Bij Tamari wordt er geen/heel weinig graan toegevoegd  (check altijd aan de achterkant van de verpakking)

 

Glutenvrije sojasaus kopen? Klik hier en bestel!

Reacties
Mieke
29 Sep 2022
De beste indonesische sojasaus, kaki tiga bevat tarwe. En dan staat er io de voorkant van de fles ook nog glutenvrij.
Grote fout,met grote gevolgen voormensen die voor gluten gevoug zijn. Ze worden er echt ziek van.
Producent: er zullen zeker alternatieve n zijn voor die tarwe? Heel graag
Alvast dank
Laat een reactie achter