• Lorem ipsum

Is tofu glutenvrij?

11 Jun 2020
door Eva

Wat is tofu?

Tofu is een eiwitrijk, Oosters sojaproduct. Het is gemaakt van sojamelk dus het is 100% plantaardig en het wordt vaak gebruikt als vlees- of kaasvervanger. Het mooie van tofu is dat je er een heleboel verschillende kanten mee op kan, omdat het van zichzelf een redelijk neutrale smaak heeft. Je kunt er zowel zoete als hartige gerechten en hapjes mee maken.

Het product komt oorspronkelijk uit China, maar ook in andere Aziatische landen zoals: Japan, Korea en Vietnam is het populair. Er kunnen veel rijk gevarieerde gerechten mee worden bereid.

Toch is tofu in Nederland een ondergewaardeerd product, met een wat negatieve reputatie. Maar dat is nergens voor nodig. Met de juiste bereiding, kruiden en specerijen kan je er toch een hele interessante smaak aan geven.

 

Is tofu glutenvrij?

Van zichzelf zit er in tofu géén gluten. Het antwoord is dus: ja, tofu is glutenvrij. Alleen is het bij gemarineerde tofu wél mogelijk dat de marinade gluten bevat. In oosterse gerechten wordt vaak gekookt met sojasaus en dat bevat vaak gluten. Als je het zelf klaarmaakt, kun je er dus makkelijk een glutenvrij gerecht mee bereiden. Als je het buiten de deur eet, kun je beter even aan de keuken navragen of er geen (sporen van) gluten in zitten. Tofu is zeer geschikt voor iemand die naast glutenvrij, ook vegetarisch of veganistisch eet.

Ontdek wat dit verrassende product voor jou kan betekenen en experimenteer erop los!

 

 

Bronnen en referenties:

1. Tofupedia: http://www.tofupedia.com/index.html

2. Voedingscentrum.nl: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gluten-en-het-glutenvrij-dieet.aspx#:~:text=Onbewerkt(e)%20vis%2C%20peulvruchten,eiwit%20en%20bevat%20dus%20gluten.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter