• Lorem ipsum

Is zoenen veilig als je glutenvrij moet eten?

27 Mei 2019
door Denise Schut

Kruisbesmetting

Als je coeliakie hebt is het belangrijk om voedingsmiddelen waar haver, rogge, tarwe en gerst in verwerkt zijn te vermijden, maar zelfs in lippenstift en handcrême kunnen gluten voorkomen. We hebben het dan over het gevaar voor kruisbesmetting. En het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij een glutenallergie, maar ook met zoenen bestaat er kans op kruisbesmetting.

Kruisbesmetting kan bij de productie plaatsvinden, maar ook thuis in de keuken. Als een fabriek zowel glutenvrije als niet-glutenvrije producten maakt in dezelfde ruimte, kan het zijn dat het glutenvrije product sporen bevat van gluten. Maar thuis kunnen kruimels in de boter terechtkomen, en hetzelfde mes kan gebruikt worden voor gewoon en glutenvrij brood. Meer weten over kruisbesmetting? Lees dan hier verder.

 

 

Kruisbesmetting en zoenen

Bij het eten of drinken van gluten, blijven de gluten achter in de mondslijmvliezen. Als je gaat zoenen met iemand die net iets heeft gegeten of gedronken waar gluten in zit, kun je gluten uitgewisselen via het speeksel. Het is daarom belangrijk dat de ander de mond vooraf goed spoelt met water of de tanden poetst.

 

Als je gluten binnenkrijgt, kan de darmwand opnieuw geïrriteerd raken. Soms geeft dit klachten, maar soms ook niet. Als je niets merkt wil dat niet zeggen dat je ‘een beetje’ tegen gluten kan.

Het zal misschien moeilijk zijn om dit bespreekbaar te maken met je nieuwe vriend of vriendinnetje, maar je kan er maar beter zeker van zijn dat er geen kruisbesmetting kan plaatsvinden.

 

Meer weten over jouw gezondheid en gluten?

Ben je benieuwd wat voor effecten gluten nog meer kunnen hebben? Lees dan eens ons artikel over gluten en acné.

Nieuwsgierig of coeliakie kan zorgen voor vermoeidheid? Je vindt alle artikelen over gezondheid hier.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter