• Lorem ipsum

Kan glutenintolerantie opeens ontstaan?

21 Jun 2019
door Nadine Bakker

Genetische aanleg? Dat hoeft niet.

Glutenintolerantie is een zogeheten multifactoriële erfelijke ziekte. Uhm.. Wat? Dit betekent dat een ziekte meerdere oorzaken kan hebben. Bijvoorbeeld dat je coeliakie kunt krijgen door erfelijke aanleg maar ook door hoe je leeft en wat je hebt meegemaakt.

Wat heeft dan invloed op het krijgen van coeliakie?

Dat is een goede vraag, want daar is nog weinig over geschreven. Wel is het duidelijk dat er een erfelijke factor meespeelt. Als een van je ouders coeliakie heeft, dan heb jij een verhoogde kans op coeliakie met ongeveer 10 tot 15 procent. Maar daarbij zijn er ook veel mensen die geen aanwijsbare erfelijke verbanden hebben met deze ziekte. Bij hen kan het dus inderdaad 'zomaar' ontstaan.

Wat kan ik doen om mijn kans op coeliakie te verminderen?

Coeliakie wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van erfelijkheid en levensstijl. Je eetgedrag, rook- en drinkgedrag en je darmhuishouding kunnen invloed hebben op vatbaarheid voor coeliakie. Dit zijn gelukkig dingen die je kunt testen, door bijvoorbeeld een tijdje geen gluten te eten en het effect ervan te noteren. Of door je darmhuishouding te laten onderzoeken. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen of ervaringen coeliakie triggeren. Het is verstandig om daar met je arts over te praten: welke invloed heeft bijvoorbeeld de voorgeschreven medicatie op je darmen?

 

Wanneer komt er meer informatie over de oorzaken van coeliakie?

Dat is helaas nog onbekend, maar onderzoekers komen steeds verder. Wil je meer lezen over oorzaken en erfelijkheid van coeliakie? Kijk dan bij onderstaande bronnen!

Bronnen

[1] Erfelijkheid en coeliakie

[2] Coeliakie: oorzaak en symptomen

Reacties
jan
23 Nov 2020
hartstikke machtig
Laat een reactie achter