• Lorem ipsum

Recept: gezond glutenvrij brood met lijnzaad

13 Aug 2018
door Lotte Damen

 

Door het gebruik van lijnzaad, sesamzaad en olijfolie bevat dit brood gezonde onverzadigde vetten. Daarnaast zijn amarant volkorenmeel en volkoren rijstmeel rijk aan vezels! 

 

Totale bereidingstijd: 75 minuten
Waarvan baktijd: 60 minuten

 

 

Gezond glutenvrij brood met lijnzaad: zo bak je het

Ingrediënten voor 1 broodje

 

Benodigdheden 

  • Broodbakblik / cakeblik
  • Bakpapier

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Maal het lijnzaad fijn in een kleine keukenmachine (of koffiemolen).

  2. Meng de gemalen lijnzaad met het amarantmeel, het sesamzaad, het bakpoeder en het zout in een kom. 

  3. Roer de olijfolie, het water en de 2 eetlepels appelazijn in een andere kom goed door elkaar. Vervolgens voeg je dit mengsel toe aan de kom met de droge ingrediënten. Schep alles goed door elkaar. 

  4. Giet het mengsel in een klein broodblik / cakeblik bekleed met een bakpapiertje of boter. Strooi eventueel nog wat extra sesamzaad over het broodje. Bak het brood vervolgens in ongeveer 60 minuten af in de voorverwarmde oven. 

  5. Nadat het brood goed is afgekoeld, kun je het in plakjes snijden en met jouw favoriete gezonde beleg beleggen! Denk eens aan: plakjes avocado of avocadospread, hummus, ongezoete pindakaas, verschillende notenpasta's van Horizon, groentespreads van Allos of de kaas van Keesmakers!

 

Variatietip: je kunt het amarantmeel vervangen door een ander soort meel of je kunt een mengsel proberen van diverse meelsoorten. Wellicht ontdek jij wel een unieke combinatie! Ook is het lekker om te variëren met zaden- en notensoorten. Voeg deze toe aan de droge ingrediënten. Gebruik niet enkel amarantmeel in een broodbakrecept, maar zorg altijd voor een combinatie met een ander meel zoals rijstmeel. Te veel amarant maakt het deeg namelijk te vochtig. In dit recept is daarom ook rijstmeel en lijnzaad gebruikt. 

 

Is glutenvrij brood altijd gezond?

Het recept voor dit brood is erg voedzaam en gezond! Maar is glutenvrij brood altijd gezond? Lees het in ons artikel!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter