• Lorem ipsum

Recept: glutenvrije en vegan kruidnoten #decemberglutenvrij

30 Nov 2018
door Marieke de Groot

Geïnspireerd blijven

Glutenvrij eten kan over het algemeen een uitdaging zijn. We zijn gauw geneigd te grijpen naar kant-en-klaar producten en naar de producten die we al kennen. Toch is dat jammer: er is veel meer lekkers te eten en je kunt met experimenteren juist de lekkerste gerechten op tafel zetten. Hoe blijf je geïnspireerd om nieuwe gerechten en baksels te proberen? Ik leg je uit hoe ik dat blijf.

 

Ook leuk mee willen doen

In de decembermaand is het, wanneer je een dieet volgt of een voedselintolerantie hebt, extra lastig om ook 'leuk mee te kunnen doen' met de rest van je vrienden en familie. Dat je daar af en toe tabak van hebt, is heel begrijpelijk.

 

Hoe ik geïnspireerd blijf

Zelf eet ik al zo'n 7 jaar veganistisch en daarbij sinds januari ook glutenvrij. Daarvoor at ik riet- en bietsuikervrij. Ik merk dat ik in de loop der jaren gemakkelijker wordt en denk 'laat maar'. Hierdoor heb ik kruidnoten al jaren niet gegeten. Het went, maar leuk is anders. Als er een kant-en-klare versie zou zijn die geschikt is voor mijn dieet zou ik die kopen, maar die heb ik (nog) niet gevonden. #decemberglutenvrij motiveerde me om dan toch zelf maar aan het bakken te slaan. Ik vond mijn inspiratie in een recept van Lots of Keto en besefte me toen weer hoe belangrijk het is om onze geslaagde recepten met elkaar te blijven delen. Daarom vind je ter inspiratie in deze #decemberglutenvrij post een recept voor glutenvrije en vegan kruidnoten!

 

Ketogene kruidnoten

Het recept voor deze kruidnoten is ook ketogeen. Dit komt grofweg neer op het het eten van weinig koolhydraten en veel vetten om diverse gezondheidsredenen. Je leest er in dit artikel over het ketogeen dieet meer over.

 

 

Recept: glutenvrije en ketogene kruidnoten #decemberglutenvrij | Glutenvrijemarkt.comBereidingstijd: 40 minuten

waarvan baktijd: 20 minuten

 

 

Recept: glutenvrije en ketogene kruidnoten

Dit recept is gebaseerd op het recept van Lots of Keto, maar heeft her en der een aanpassing gekregen. Het recept is glutenvrij, lactosevrij, veganistisch en ketogeen. Wat wil je nog meer?

 

Benodigdheden

 • 250 gram amandelmeel
 • 1 grote theelepel bakpoeder
 • 65 gram erythritol
 • 2 eetlepels koekkruiden
 • 2 eetlepels ongezoete amandelmelk
 • 95 gram kokosolie
 • Snufje zout

 

Let op: erythritol heeft de eigenschappen van suiker en dit is echt van belang voor het slagen van dit recept. Vervang dit dus niet met stevia of voor agavesiroop (niet ketogeen)! Je kunt het natuurlijk vervangen voor gewone suiker, maar dan is het recept niet ketogeen meer.

 

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 175 graden Celcius.
 2. Meng met een lepel alle droge ingrediënten door elkaar.
 3. Smelt de kokosolie in een pannetje.
 4. Meng de kokosolie samen met de amandelmelk door de droge ingrediënten
 5. Bak de kruidnoten in 15 tot 20 minuten in de oven.
 6. Laat ze nu eerst afkoelen voor je ze opeet.

 

Variatietip: Kruidnoten met chocolade 

Wil je je kruidnoten nog nét even anders, maak ze dan met een chocoladelaagje! Je kunt hiervoor hele pure chocolade au-bain-marie smelten en de kruidnoot hier doorheen rollen en vervolgens de chocolade laten smelten. Dit is echter niet ketogeen. Voor de ketogene variant maak je zelf een chocoladesaus op basis van kokosolie, cacaopoeder en stevia. 

Smelt 50 gram kokosolie in een pan. Voeg hierna 50 gram gezeefde, rauwe cacao toe met 2 druppels stevia. Meng alles goed door elkaar en mix met een garde de klontjes eruit. Haal de afgekoelde kruidnoten door de vloeibare chocolade en laat de chocolade stollen in de vriezer gedurende 30 minuten. 

 

 

Meer inspiratie voor de decembermaand?

Hopelijk sla jij, net als ik, na het lezen van dit recept ook lekker aan het bakken! Ik hoor graag jouw ervaring met glutenvrij en veganistisch bakken. Laat hieronder je reactie achter.

Wist je dat gedurende de hele maand december 2018 nog 7 andere glutenvrije bloggers hun recepten, tips en lijstjes met jou delen om van de feestdagen een feestje te maken? Lees welke andere bloggers mee doen en bekijk ook hun tips!

 

Recept: glutenvrije en vegan kruidnoten #decemberglutenvrij | Glutenvrijemarkt.com

 

 

Dit recept is gebaseerd op het recept 'Keto kruidnoten' van Lots of Keto. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter